Ultima întâlnire a Main Round-ului Campionatului Mondial de Handbal nu aducea o miză deosebit de ridicată pentru naționala autohtonă. Doar clasarea finală în seria principală mai reprezenta un obiectiv de luat în calcul.

Pentru stabilirea ierarhiei din grupe, reprezentativa ghidată de Tomas Ryde a întânit o formație gazdă care căuta la rândul ei un prim succes pentru a cristaliza o prestație încurajatoare pe parcursul întregii competiției. Japonia a arătat astăzi, pe parchetul din Kuamoto, că este o formație decentă, capabilă să domine un oponent care i s-a ilustrat drept net inferior. În schimb, circumstanțele duelului s-au dovedit a fi prea dure pentru tricolorele aflate pe teren. Din nefericire, consecințele tabelei au fost de-a dreptul dezastruoase, față de absolut toate rezultatele precedente.

Primele 30 de minute ale partidei dintre România și Japonia s-au desfășurat într-o manieră greu de imaginat. Totuși, explicația principală ar fi absența totală din joc a Cristinei Neagu. Cea mai valoroasă handbalistă a planetei a fost menajată complet la sfârșitul unui turneu complicat. Cristina a privit (dar nu numai) cu amărăciune desfășurarea unor ostilități dureroase. Naționala suedezului Tomas Ryde a părut lipsită de coerență și de încredere.

Astfel, niponele și-au dezvoltat rapid un avantaj confortabil, care s-a extins treptat și rapid până la pauză, scorul fiind de 8 – 18. Prin urmare, româncele nu au izbutit să rămână în raza posibilității unei reveniri. 1 – 3 s-a dovedit a fi cea mai mică diferență de scor de pe parcursul întregii încleștării.

În actul secund, micuțele sportive din Japonia au putut realiza un joc cu o doză chiar mai mare de spectacol, spre dezamăgirea tricolorelor rămase constant pe bancă. În ciuda faptului că ofensiva a livrat ceva mai mult în partea a doua, avantajul asiaticelor a continuat să crească pe seama defensivei, despre care Tomas Ryde declarase că va reprezenta elementul principal din prestația elevelor sale. Potrivit gsp.ro, tehnicianul suedez a suportat cu greu maniera în care jucătoarele sale au avut parte de un nou eșec categoric. În cele din urmă, la momentul în care sirena anunța finalul drumului, tabela arăta 20 – 37.

Cu alte cuvinte, meciul final a adus cea mai grea înfrângere a României, de la actualul Campionat Mondial. Aventura niponă avusese un start sub auspicii asemănătoare, la momentul în care Spania a trecut de tricolore cu 16 – 31. Din acel moment, evoluțiile naționalei au continuat să nu impresioneze. Cu toate acestea, întâlnirea echilibrată cu Muntenegru și revenirea absolut uluitoare și puțin așteptată contra Ungariei au oferit mici speranțe pentru o presțatie solidă în faza grupelor principale.

Totuși, în pofida unui imbold uriaș, cele trei meciuri din seria a doua a fazei ultimelor 12 echipe au avut deznodământuri total dezechibrate. Iar, prestațiile împotriva Suediei și Japoniei au ilustrat o scădere clară a încrederii și motivației. Cu o Cristina Neagu incomplet refăcută, care a evoluat în aproximativ 20 de minute, din cadrul ultimelor 120 ale turneului, jocul României s-a dezintegrat aproape complet (folosind sensul propriu al cuvântului).

Într-o intervenție la Digi Sport, Cristian Gațu a descris metaforic campania din decembrie 2019, ca un vis urât. La capătul său, naționala feminină a încheiat Main Roundul fără vreun punct, fiind singura formație aflată într-un asemenea context.

Ultima cale a României către accesul la Jocurile Olimpice de la Tokyo se transpune în așa-numitele competiții preliminare. Conform digisport.ro, acestea se vor desfășura între 19 – 22 martie.

Între timp, îmbunătățirea lotului va rămâne o dilemă importantă. Jucătoarele de la Corona Brașov își vor ispăși, în continuare, suspendarea venită drept consecință a speței de dopaj.

O călătorie care a arătat nefericit, de la începutul ei, a avut parte de un singur moment adevărat de lumină, în fața selecționatei maghiare. Ulterior, întunericul din Țara Soarelui Răsare a continuat să se adâncească până la rezultatul de astăzi. Astfel, România va încheia Campionatul Mondial de Handbal din 2019, pe a douăsprezecea poziție.

Surse:

https://www.gsp.ro/sporturi/handbal/romania-suedia-22-34-corespondenta-gsp-din-japonia-tomas-ryde-a-rabufnit-e-de-neacceptat-ce-au-facut-unele-jucatoare-585110.html

https://www.digisport.ro/handbal/salvarea-ne-vine-de-la-rusi-nationala-de-handbal-a-romaniei-are-asigurata-prezenta-la-turneul-preolimpic-767096