În timp ce miza crește pentru toți artizanii rachetelor implicați în adevăratul festival inițiat în sud-estul Australiei, semnificațiile ei nu se depreciau în vreo măsură. Competiția de Mare Șlem care acum merge la drum spre fazele finale a creionat, totodată, contextul pentru continuarea seriei de vară asociată capitalei victoriene. Până acum, succesul ei a fost relativ ridicat tocmai din perspectiva în care atleților li se oferă în continuare ocazii suplimentare de a-și găsi ritmul pentru continuarea în sezonul ce încă se regăsește la început. În plus, deznodămintele surprinzătoare de la Australian Open (care continuă chiar și dincolo de săptămâna secundă) au echivalat cu reprezentare largă de interes pentru pasionații din țara noastră. O penultimă tentativă de acaparare a gloriei australiene a putut fi asociată cu noul concept Phillip Island Trophy, adus în existență prin colaborarea WTA cu federația locală de specialitate. 

Așadar, printre cele care au putut beneficia de urmările înființării unei competiții ce aduce foarte bine aminte de celebrul traseu de Grand Prix destinat majoritar pentru motociclete, a fost și Irina Begu. Perioada începută prin izolare i-a permis să se axeze și mai mult asupra întăririi propriilor atuuri, fie ele fizice sau tehnice. În urma unei impresii mai mult decât plăcute în cadrul primelor întâlniri oficiale, derulate sub marca Gippsland Trophy (unde a fost oprită de Naomi Osaka), sportiva din București pornea cu așteptări pe măsură în cadrul reperului major din Melbourne Park. Înfrângerea complet nescontată suferită împotriva unui oponent teoretic inferior (în persoana Ninei Stojanović) i-a negat orice speranță pentru o înfruntare cu Serena Williams.

Însă, episodul amar al unei eliminări timpurii putea fi măcar parțial neutralizată odată cu startul turneului creat să înceapă în sprijinul unui asemenea context. Încercând să lase dezamăgirea în urmă, Begu a ilustrat că abilitățile îi puteau permite să se înfrunte cu aproape orice adversar, izbutind să depășească obstacole complicate încă de la debutul Phillip Island Trophy. Surprinzătoarea semifinalistă de la Roland Garros Nadia Podoroska sau Qiang Wang (cotată în postura celui de-al cincilea cap de serie) nu au reușit să se măsoare până la finalul înfruntărilor lor cu ocupanta locului 72 al ierarhiei mondiale. Prestația fulminantă contra sportivei din China, venită în urma unui act întâi cedat în jocul decisiv, asigura un duel foarte atractiv în sferturile de finală ale competiției de categoria WTA 250, mai ales pentru privitorii din România.

Bianca Andreescu se regăsea în continuare dincolo de postura ingrată a revenirii formale pe teren după accidentarea suferită la Shenzhen contra Karolínei Plíšková (în data de 30 octombrie 2019). Campioana de la Indian Wells – titlu păstrat și actualmente ca fiind în exercițiu sub contextul pandemic – nu și-a plasat așteptări uriașe pentru clipa reimplicării în circuitul profesionist. O partidă inaugurală de la Australian Open care putea merge în ambele direcții, câștigată contra Mihaelei Buzărnescu, a fost urmată de o eliminare clară suferită împotriva lui Su-wei Hsieh, cu doar cinci jocuri adjudecate în total.

Opțiunea înscrierii și participării în cadrul Phillip Island Trophy devenea, în consecință viabilă, pentru tenismena frunzei de arțar care nu a împlinit încă 21 de ani. Pauza forțată mai ales de multiplele accidentări suferite succesiv de la momentul Turneului Campioanelor specificat mai devreme și până în prezent părea să-și spună serios cuvântul asupra dispoziției de efort a Biancăi. O serie încurajatoare de victorii o aducea acum în fața unui oponent dornic de a rămâne pe teren și de a-și demonstra evoluția în plan mental.

De notat ar fi că Irina Begu o mai înfruntase deja de alte trei ori pe mult mai tânăra sa adversară cu origini autohtone. Ultimul joc din palmaresul direct avusese loc la Miami, atunci când excepționala canadiancă se încoronase drept noua câștigătoare din California (trecând la startul taseului de jucătoarea din capitală). Ea se impunea apoi în fața româncei și în primul tur din Florida, sub un scenariu asemănător de trei manșe. În consecință, deși timpul schimba radical multe dintre coordonatele expuse, așteptările conduceau către un duel antrenat și pe arena 1573 din Melbourne Park.

Exponenta mai stabilă a debutului de joc într-o atmosferă călduroasă părea să fie cea conciliată de către Victor Crivoi. Arătând o dispoziție superioară în cadrul primelor momente, jucătoarea de 30 ani câștiga cu prima ocazie contra serviciului. Replica din partea laureatei de la New York nu a întârziat pentru multă vreme, Andreescu reușind să pună mai bine stăpânire asupra propriului control, reechilibrând situația pe tabelă. Ulterior, schimburile s-au păstrat în mare parte intrigante, chiar dacă ponderea erorilor venite din ambele părți ale fileului o eclipsa vizibil pe cea a reușitelor. La mijlocul manșei inaugurale, favorita secundă a turneului terț de categorie inferioară urma să aplice mai multă presiune asupra elementelor mai puțin roditoare ale rivalei. Un joc echilibrat, dar consumat cu  puncte destule de scurte a trimis avantajul de partea Biancăi, care salvase în prealabil multiple oportunități de break ale jucătoarei cu patru titluri WTA în carieră. Momentul respectiv de mare importanță a fost speculat apoi în detrimentul lui Begu. Nereușita în a-și apăra serviciul i-a oferit oportunitatea de a închide setul reprezentantei Canadei, fără complicații suplimentare, penetrând din nou cu succes la primire.

La capătul unor succesiuni în care a părut mai puțin decisă asupra punerii în practică a tacticii deplasării oponentului în lateral, câteva erori suplimentare o forțau pe Irina Begu să opereze pentru un al doilea meci consecutiv din dezavantaj. Reușita înregistrată în optimi prefigura însă ideea că bucureșteanca nu se va lăsa mai ușor depășită în manșa a doua a sfertului de finală. Dimpotrivă, simțindu-se parcă din nou eliberată de presiunea existentă prin afișajul tabelei, jocul româncei a funcționat tot mai inspirat și mai lin. În același timp, Andreescu nu a putut găsi un răspuns potrivit pentru a bloca pasajul pozitiv advers. Profitând de oportunitatea mai puțin probabilă, jucătoarea cotată cu a doua șansă își extindea avantajul la proporțiile unui dublu-break (transpus în 4 – 0). Deși lipsa tonusului se arăta ca fiind evidentă dincolo de plasă. Apropierea secvenței finale nu a fost deloc simplă. Aflată în postura de a servi de două ori pentru setul echivalent, Begu ilustra ceva mai multă crispare în abordarea arsenalului ofensiv. Tiparul respectiv i-a favorizat învingătoarei de la Flushing Meadows din 2019 o potențială revenire, cu o șarjă a execuțiilor cadrate, care ne amintea mai mult de luna septembrie a anului evocat.

Din fericire pentru româncă, noi momente favorabile, transpuse în luciditate au înclinat definitiv balanța către un act decisiv în care capacitățile energetice ale sportivei născute la Mississauga puteau să se afle sub un semn serios al întrebării.

În schimb, poziționată mult superior din perspectiva nivelului moral, ocupanta locului 74 în clasamentul mondial de simplu a forțat imediat ce secvența finală a fost declanșată. Simțind un nou interval prolific, eleva lui Victor Crivoi a preluat pentru a treia oară inițiativa, creându-și un ecart de minimum două lungimi în fiecare dintre seturi. Capul de serie cu numărul doi recunoștea urgența părăsirii zonei cenușii care descria apropriat jocul ei prealabil de-a lungul secvenței mediane. Consecința a rezultat într-o așezare mai solidă în teren care să îi permită accesarea principalelor elemente dintr-un arsenal al loviturilor deja rarisim. Andreescu a izbutit să-și stabilizeze mai bine jocul profitând acum de momentele sinusoidale arătate de adversara ei. Printr-o serie dusă cu bine la trei game-uri câștigată, tânăra rezidentă în Ontario părea fi pus stăpânire pe traiectoria partidei. Senzația respectivă părea a fi una corectă, chiar dacă erorile persistau să vină într-un volum foarte ridicat din ambele tabere. Cu siguranță, nici controlul propriilor emoții nu putea fi unul desăvârșit odată cu tensiunea palpabilă.

Jumătatea actului final consemna un nou moment modest pentru Irina, care a apărat cu succes doar două dintre cele trei șanse de a rămâne în al patrulea joc de serviciu. Lipsa acurateței în ceea ce privește loviturile de atac se prefigura a fi hotărâtoare în rezultatul final al partidei. Însă, la scorul de 5 – 3, în încercarea de a-și parafa poziția în careul de ași, Bianca a avut parte de un nou moment nescontat pe propria deschidere. Game-ul nefericit (încheiat cu alte trei inexactități neprovocate) a echivalat șansele româncei pentru relansarea înfruntării, fapt care s-a și îndeplinit. Intensitatea avea să lase în urmă orice influență a oboselii, combatantele de pe 1570 Arena luptând cu toate resursele pentru fiece punct. Jucătoarea cu origini românei înfrunta una dintre replicile cu adevărat acerbe, care o puteau susține enorm pentru o integrare mai rapidă în ritmul normal de joc. Depășind toate inadvertențele de la capitolele consistenței ofensive și respectiv, deplasării în teren, ea s-a văzut nevoită să treacă printr-un tie-break pentru a duce confruntarea la final.

Altfel spus încleștarea a accesat cel mai ridicat nivel al suspansului, confirmând previziunile anterioare. Totodată, Begu era conștientă de pierderea ultimului joc decisiv în care participase și își propunea să înceapă pozitiv pentru a pune din nou o măsură mai mare a presiunii pe exponenta topului 9 WTA. Însă, în pofida tentativei de a rămâne agresivă, avantajul obținut nu avea să fie consolidat suficient, iar paritatea a fost reinstalată prompt. Eleva lui Sylvain Bruneau dădea apoi senzația să se poată detașa, însă acest lucru nu s-a materializat. Rezistența sportivei din capitală s-a arătat la înălțime. Totuși, o exteriorizare finalmente prematură după adjudecarea punctului al zecelea din segmentul ultim a prefațat cedarea următorului schimb de serviciu, care i-a oferit Biancăi Andreescu cea dintâi minge de meci pe care a fructificat-o prin propriile merite. După un set decisiv deosebit de intens ce a trecut granița a 60 de minute, ea s-a impus cu 6 – 3 ; 4 – 6 ; 7 – 6 (5). O partidă jucată cu siguranță sub standardele excelenței i-a adus impozantei tenismene un loc muncit serios în cadrul semifinalelor Phillip Island Trophy.

Parcursul de la Melbourne al Irinei Camelia Begu s-a încheiat după o seară fascinantă petrecută în fața unei figuri care a schimbat percepția tenisului feminin dincolo de Ocean, în Canada. Bianca Andreescu a ajuns la capătul unei seri istovitoare, câștigând unul dintre duelurile fascinante ale intervalului de miercuri * , indiferent de componența turneului luat în considerare.

Surse:

https://www.digisport.ro/tenis/irina-begu-bianca-andreescu-3-6-6-4-6-7-5-victorie-cu-emotii-pentru-sportiva-din-canada-cu-cine-va-juca-in-semifinale-1008046