Lumea sportului trece printr-o perioadă nemaîntâlnită, la scala globală a secolului XXI, iar motivul este evident. Extinderea masivă și rapidă a coronavirusului a stopat desfășurarea majorității evenimentelor obișnuite în această perioadă.

Competițiile ce încă se mai desfășoară în Europa sunt și ele, în cea mai mare parte, grav afectate la nivelul prezenței publicului.

Însă, în pofida unui context de-a dreptul excepțional, seara precedentă a adus un moment notabil pentru istoria snookerului, una dintre disciplinele care și-a putut continua cursul.

Openul Gibraltarului din 2020 va rămâne permanent în istoria sa, pe lângă ideea că s-a disputat fără prezența publicului.

Judd Trump, liderul ierarhiei mondiale și campionul mondial în exercițiu, a izbutit să își treacă în cont un al șaselea trofeul al actualei stagiuni, pe micuța peninsulă de apartenență britanică.

Astfel, englezul a stabilit un nou record de turnee adjudecate într-un sezon. Până în seara precedentă, potrivit metro.co.uk, Stephen Hendry, Ronnie O`Sullivan, Ding Junhui și Mark Selby au deținut recordul cu 5 tituri de puncte acontate, în același an competițional.

Turneul de clasament desfășurat la Europa Point Sports Complex este cel de-a șaptesprezecea pe care Asul din Pachet și l-a adjudecat în carieră.

Formatul acestuia este, de asemenea, unul absolut ieșit din comun, având în vedere că fiecare fază a turmeului, inclusiv finala, se bazează pe formatul primul la 4 (cel mai bun din 7 jocuri).

Așadar, pe parcursul a doar trei zile de concurs, șansele competitorilor mai slabi cotați tind, în multe cazuri, să crească.

Contrar, acestei afirmații, Trump a întâlnit în ultimul act din Gibraltar un alt oponent de top, în persoana conaționalului său Kyren Wilson. Partida s-a desfășurat la un nivel extraordinar, ținând cont de circumstanțele duelului, la care s-a adăugat, cu siguranță, o rezonanță istorică.

La capătul primelor trei jocuri, închise prin tot atâtea break-uri de peste 100 de puncte (incluzând unul de 144), deținătorul titlului de la Crucible conducea cu 2 – 1. Wilson a răspuns, apropiindu-se la un pas de triumf. Însă de la 2 – 3, Trump nu i-a mai permis Războinicului marcarea a mai mult de un punct, reușind să închidă masa în jocul al șaselea (printr-un break de 123 de puncte). Jucătorul născut Whitchurch, Bristol a riscat la începutul jocului decisiv, izbutind să mențină apoi controlul asupra tabelei, dând dovadă și de mult echilibru în evoluție. Așa cum a fost cazul și în semifinala contra lui Xiao Guodong, Judd Trump s-a impus și în fața lui Kyren Wilson cu 4 – 3.

Ulterior, într-un cadru care, din păcate, reflectă situația actuală impusă la nivel internațional, englezul a ridicat trofeul Gibraltar Open 2020, în fața tribunelor părăsite (eurosport.co.uk.).

Asul din pachet a mai triumfat în sezonul 2019-2020 la: Campionatul Internațional, Openul Mondial, Openul Irlandei de Nord și la Campionatul Jucătorilor. Într-un circuit profesionist care continuă să găzduiască tot mai multe turnee, Judd Trump a depășit o barieră istorică în snookerul mondial: șase competiții de puncte câștigate într-un sezon.

Ținând cont că Openul Chinei a fost deja anulat din pricina coronavirsului, singurul turneu rămas de disputat înaintea Campionatului Mondial este Campionatul Turului (Tour Championship). Cei mai prolifici opt jucătorii ai stagiunii se vor întâlni la Lluandudno, în Țara Galilor. Judd Trump va avea ocazia de a îmbunătăți acolo recordul pe care tocmai la stabilit în urma succesului din Gibraltar.   

Surse:

https://metro.co.uk/2020/03/15/judd-trump-first-player-ever-six-ranking-titles-season-gibraltar-open-win-12402379/ 

https://video.eurosport.co.uk/snooker/gibraltar-open/2019-2020/snooker-video-judd-trump-raises-the-gibraltar-open-trophy-to-an-imaginary-crowd_vid1306431/video.shtml 

https://wst.tv/full-calendar/