Sferturile de finală ale Openului Transilvaniei s-au conturat în conformitate cu așteptările, iar spectacolul continuă în arena din Cluj-Napoca.

Momentul pozitiv, inițiat de Emma Răducanu după o victorie inaugurală complicată, au ajutat-o să depășească fără multe emoții provocarea Anei Bogdan. În schimb, într-un tablou ce nu a arătat atât de simplu precum toate celelalte dispute, Simona Halep a închis la rându-i confruntarea cu Varvara Gracheva în două manșe, ocolind momentan probleme grave în zona lombară. 

Pentru ea, provocarea unui turneu deosebit de casă va continua împotriva lui Jaqueline Cristian, a doua conațională întâlnită în Ardeal. 

Dacă au existat dubii referitoare la adevăratul potențial pe care Openul Transilvaniei l-ar putea arăta, respectivele nesiguranțe ar trebui să rămână deja în trecut. Deși reprezintă un aspect parcurs constant în ultimele zile, afișul va conta întotdeauna întrucât el nu ilustrează altceva decât cele mai interesante posibilități pentru publicul nevoit să privească acțiunea din fața ecranelor. Iar, atunci când ne apropiem practic de mijlocul celui mai important segment al tenisului profesionist din România, putem afirma că așteptările au fost întrunite. Într-o săptămână cu tente deosebite, lipsurile par să lase evident loc motivației pentru prestații de remarcat.

Structura celui de-al doilea turneu organizat în Ardeal, referindu-ne în sfera feminină profesionistă, a oferit parcă un dinamism și mai important. Pentru o reprezentare ce a avut nevoie de respectivul stimul, în absența susținerii din tribune, organizarea celor 32 de jucătoare la simplu a surprins o planificare cu rare momente ale pauzei pentru amatorii spectacolului. În plus, prestațiile în sine, chiar și pentru rundele inaugurale, au atins un nivel mai mult decât agreabil.

Nu toate combatantele ar fi pregătite în teorie să își afișeze cel mai ridicat potențial în sală, însă majoritatea exemplelor au arătat că resursele dispuse în teren au fost maxime, extinse peste nivelul multor alte săptămâni, mai ales pentru reprezentantele țării noastre. Totuși, am remarcat în BT Arena, complexul care practic a transformat imaginea Clujului într-un principal pol de influență al sportului autohton, cum o tendință a rundei din șaisprezecimi a fost uzura.

Miza succesului a amplificat contextul partidelor cu implicare tricoloră, ținând seama și că, în câteva dintre confruntări, diferențele ierarhice, au fost neutralizate. Evoluția într-un regim natal, privat sau nu de spectatori, le-a adus tuturor combatantelor pasaje excelente. Dublarea lor, prin completarea cu victorie a unor jocuri de referință, s-a remarcat cu mult aplomb. 

Cel mai vizibil a părut să furnizeze concluzia pozitivă, prima compatrioată care și-a rezervat biletul către sferturi. Deși a avut nevoie până acolo de cinci seturi, în aproximativ tot atâtea ore petrecute pe teren, Jaqueline Cristian și-a văzut încercările duse la extrem, reacționând excelent în fiecare caz. Alături unei noi calificări deosebite, tânăra a mai obținut o recompensă, cea a ultimei jucătoare care să beneficieze de o zi liberă, în întreg turneul. Până să aflăm care va fi adversara pentru charismatica tenismenă din capitală, multe alte demonstrații urmau să fie completate, într-o dublă sesiune de joi cu prospect deosebit.

După ce Marta Kostyuk a deschis amiaza cu un succes singur împotriva Monei Barthel, prima reprezentantă a gazdelor și-a făcut intrarea în scenă. Irina Bara a depășit finalmente o uriașă barieră. Pare cumva anormal să ne gândim că în mai bine de șase luni pe care exponentele WTA le parcurg pe hard, ar putea exista nume care să nu își fi trecut în cont vreo victorie.

Complexul a fost spart în calificările moscovite, iar în fața provocării de a înfrunta o altă conațională, sportiva din proximitățile Aradului nu s-a lăsat descurajată. Câștigarea primului set contra Irinei Begu i-a oferit suficient spațiu pentru ca ea să poată anula cedarea unui alt act cu 0-6, într-un final de joc rămas echilibrat. Realizând o uriașă surpriză, măcar din perspectiva dinamicii confruntării, Bara a avansat în premieră pe tabloul principal al toamnei. Următoarea sarcină s-a anunțat foarte grea contra unei nordice care a sosit în România pe un parțial grozav al încrederii.

Măcar la prima vedere, stilul de joc al Rebeccăi Peterson a atras destule similitudini pentru Bara, însă desfășurarea celei dintâi înfruntări comune a văzut-o pe suedeză fiind foarte agresivă. Căutând să își destabilizeze rapid oponenta prin execuții lungi, ea s-a desprins fără o prea mare opoziție.

În momentele în care Irina a avut șanse pentru a încerca să conteste cumva autoritatea, inspirația nu i-a surâs aproape deloc. Ratarea adjudecării măcar a unui joc a persistat fără ca românca să mai atribuie probleme serioase.

Practic, pentru a treia dispută consecutiv jucată, aceasta din urmă a fost nevoită să încaseze un set alb. Șansele revirimentului ivite după startul manșei secunde nu s-au soldat cu succes, peste 50 de minute și 10 ocazii fiind necesare pentru trecerea în cont a primului game, secvență întâmpinată cu un ușor zâmbet, care îndepărta posibilitatea unui rezultat usturător.

Rebecca Peterson a continuat să fie jucătoarea mult mai incisivă, apropiindu-se de un triumf clar. În pofida secvențelor ultime, care au denotat un joc ceva mai echilibrat, rezultatul ar fi putut arăta chiar mai dur decât 6-0 și 6-3. Păstrându-și calmul și concentrarea, învingătoarea din Scandinavia a acces între ultimele opt pretendente. Cu primul dintre parcursurile autohtone stopate prompt, focusul s-a transferat către o întâlnire în premieră, a cărei dispuneri ar fi fost total improbabilă chiar și în urmă cu doar cinci luni.

De atunci și până acum, Emma Răducanu a reușit să schimbe practic lumea tenisului pentru totdeauna, nivelul performanței sale de top fiind indestructibil. Însă, după succesul newyorkez inegalabil, dubiile din partea altor actori nu au întârziat să vină. Căile celebrității negative sunt încă în depărtare, britanica cu origini româno-asiatice urmărind, în primul rând, să își reconstruiască baza morală pe tărâm transilvan.

Misiunea s-a complicat pentru o tânără fără vreun succes prealabil acreditat WTA. Dar tocmai un succes complicat, similar celui reportat contra Polonei Hercog, va fi necesar pentru a reîmprospăta buna dispoziție pentru o campioană de Mare Șlem. Obstacolul din prima seară fiind depășit, auspiciile se prezentau favorabil în fața Anei Bogdan, ce căuta reintegrarea propriului ritm, la capătul unei toamne frustrante. Triumful delicat înregistrat cu Ivana Jorović i-a oferit oportunitatea duelului de gală, primul disputat de ocupanta locului 23 WTA contra unei românce după Wimbledon 2021.

Dispunerea confruntării a fost așteptată cu destule accente explozive, luând în calcul natura ambelor combatante. Precum ar fi fost normal, tenismena din Sinaia a încercat să își pună rapid în gardă oponenta, Răducanu fiind nevoită să își apere dur șansele în cel dintâi joc de serviciu. Înlăturând o situație ce se putea arăta complicată, insulara și-a desăvârșit startul, iar ritmul s-a bazat în jurul stării de calm. Impactul retururilor expediate cu adâncime deosebită i-au adus imediat plusul pe tabelă.

Ulterior, proporția sa a rămas majoritar neschimbată, replica lui Bogdan începând treptat să se diminueze. Loviturile puternice, încurajate din ambele jumătăți ale terenului au menținut un ritm ridicat, cu toate că erorile inerente au cuprins încrederea prahovencei. Prin contrast, capul de serie cu numărul 3 și-a redescoperit zona confort, vizualizând cel puțin atitudinea, hotărâtă, însă și liniștită. Reprezentarea unei posturi lipsite de presiune s-a menținut netulburată până dincolo de sfârșitul primului parțial, de care ocupanta poziției 109 mondiale nu a mai putut-o contesta. Pericolul a persistat serios pentru continuarea înfruntării, în cadrul de competitivitate.

Bogdan nu a reușit să își conserve cu succes serviciul nici în secvența crucială a debutului de act secund. Cumva în oglindă, abordarea laureatei de la Flushing Meadows a avut mult de câștigat din intervenția primei lansări. Nemaiavând absolut nimic de lăsat în spate, o fostă junioare grozavă a eliberat vizibil brațul. Ca urmare, profunzimea și precizia s-au grupat pentru ca Ana să rămână în calcule, profitând și cu ceva șansă de a patra oportunitate de break din meci. 

Sprijinită zgomotos din spatele tribunelor, ea a contracarat cu impact propunerii pentru susținere a ritmului propus de Răducanu. Paritatea a rămas în balanță și datorită loviturilor la limită, moment în care absența oricărui sistem electronic s-a simțit din nou serios, sub supravegherea lui Kader Nouni. 

Mai calmă inclusiv la respectivul capitol, Emma a izbutit să lase în spate dificultățile, știind că o nouă ridicare a nivelului este necesară. În finalul unei succesiuni de jocuri lungi, execuțiile speciale au punctat pasul crucial spre succes pentru favorita terță, chiar la jumătatea intervalului secund. Acaparând din nou superioritatea scorului, misiunea londonezei s-a simplificat, cu o rezistență strictă în raliuri. Triumful din optimi a survenit logic, alăturat rezultatului de 6-3; 6-4, sferturile de finală fiind atinse de Emma pentru a doua oară în cariera profesionistă.

La capătul celor mai proaspete confesiuni, la marginea terenului din partea învingătoarei britanice, Simona Halep a avut ocazia să i se alăture. Mergând înapoi spre startul campaniei transilvănene, speranțele nu au atins cote mai mult decât moderate. Însă, modalitatea prin care principala favorită a reușit să își depășească compatrioata, Gabriela Ruse, în primul tur, a ridicat așteptările. În speranța menținerii consistenței, românca în vârstă de 30 de ani a înfruntat în premieră o speranța a Rusiei care nu a arătat rețineri.

Chiar dacă și-a cedat serviciul cu rapiditate, tânăra și foarte puternica exponentă din Moscova nu a ezitat să ofere replica. Împingând mult disputa dincolo de linia de fund adversă, ea a revenit, obligând un efort defensiv susținut ce avea să își arate consecințele ulterior. Secvențele respective s-au arătat delicate, judecând faptul că outsidera a demonstrat că are potențialul de a găsi oricând lovituri câștigătoare.

Favorabil în contul câștigătoarei a 22 de turnee WTA, erorile s-au înmulțit drept urmare a agresivității, Halep luptând din greu pentru inițiativă. Serviciul și profunzimea lui a susținut enorm un final al parțialului întâi lipsit de emoții, însă doar pe teren. În interior, lupta a fost mult mai dură. Actualul număr 18 WTA a solicitat intervenția medicului imediat după ce a pus capăt respectivului set, invocând frustrant recurenta problemă a mobilității lombare, apărută întâia oară pe final de 2019.

Precum Simona sublinia logic, la finalul serii, o asemenea dificultate va fi imposibil gestionabilă, dacă aceasta depășește un anume prag în regim de efort. Însă, spre uluitoarea realitate a actului doi, singurele îndoieli au apărut timpuriu. Rusoaica a încercat să aplice și mai multă presiune, oponenta sa rezistând atunci când avea mai mare nevoie, în debutul manșei. Izbutind apoi să își perpetueze liniștea în ținte precise, tenismena conciliată acum de tandemul Adrian Marcu-Daniel Dobre a traversat fiecare joc cu atenție maximă, reușind să demonstreze clar că superioritatea pe tabelă nu îi va mai scăpa de sub control. 

Multe inexactități din partea Varvarei Gracheva au ajutat vizibil spre deznodământul final, însă importanța serviciului și a calmului conturate pe arena centrală de tenismena născută la malul Mării Negre, nu va trebuie eliminată complet din contextul jocului de joi. O victorie mult mai complicată decât ar arăta-o scorul, de 6-4; 6-2, i-a oferit Simonei Halep posibilitatea de a se confrunta pentru prima oară în carieră cu Jaqueline Cristian, dacă și mijloacele fizice o vor permite.

Concluzia, înainte ca week-endul de tenis clujean să debuteze măcar, este că țara gazdă va avea garantat o singură reprezentantă în careul așilor Openului Transilvaniei, după o zi aparent contrastantă celorlalte în BT Arena. Indiferent dificultăților, fiecare favorită și-a tranșat duelurile în minimum de seturi, premisele arătând tot mai promițător pentru concluzia săptămânii de top a tenisului din România.