La scurt timp după ce pauza prilejuită de un deja foarte controversat All-Star Game din rațiuni ale defensivei, universul baschetbalistic nord-american a avut parte de o noapte aproape imposibil de imaginat, chiar și după standardele jocului actual.

Două dintre echipele de top ale Conferinței de Vest, în Los Angeles Clippers și Sacramento Kings, au propus un festival ofensiv care nu este acum întrecut decât de o singură confruntare în istoria ligii, datată cu peste 39 de ani în urmă. A fost nevoie în mod evident și de două reprize de prelungiri pentru ca grupările să ajungă la peste minimum 175 de puncte înscrise.

Dar, pe lângă prestațiile remarcabile ale lui Malik Monk, De`Aaron Fox ori Kawhi Leonard, toți depășind 40 de unități, afluența celor două ofensivelor ca întreg și permanentul spirit de revenire al oaspeților, au condus la un duel californian absolut istoric la Crypto.com Arena.

Contextul său este cu atât mai surprinzător cu cât răspunsurile negative mai ales peste Ocean au fost mai dure ca niciodată, cât privește maniera în care meciul stelelor s-a desfășurat. Mike Malone a mers atât de departe încât să-l declare cel mai modest joc vreodată completat, din postura unuia dintre tehnicienii direct implicați. Dar, în urma a ceea ce urma să vedem deja în dimineața de sâmbătă, putem ajunge la concluzia că în cincr din șase cazuri de la schimbarea formatului clasic (Est – Vest), tabela nu a arătat un scor mai bogat decât în Los Angeles.

Pentru ambele grupări protagoniste, miza începea treptat să se ascută, odată cu începerea ultimei porțiuni din sezonul regulat 2022-2023. În Conferința de Vest, pauza pentru All-Star Game nu părea să aducă decât o singură certitudine, că Denver Nuggets rămânea confortabil cu cel mai bun record. În rest, absolut orice se putea schimba, iar pentru Sacramento Kings, bătălia rămânea acerbă.

Echipa din capitala Californiei a cedat primele patru dueluri ale sezonului, moment în care cea mai mare secetă activă de playoff în întreg sportul american, de 16 ani, părea să aibă șanse mici să se încheie. Însă, cu De`Aaron Fox și Domantas Sabonis începând să evolueze la potențial maxim, trupa preluată de Mike Brown a ajuns să aibă al treilea cel mai bun record în Vest de ceva timp. Los Angeles Clippers este încă una dintre grupările care le-ar putea amenința rezonabil postura. Cele 10 victorii din ultimele 14 meciuri precedente întreruperii stagiunii, reprezentau un semn excelent.

În sfârșit, sănătoși și consistent prezenți pe parchet, Kawhi Leonard și Paul George urmau să îl remarce ca nou coechipier pe Russell Westbrook. Acesta din urmă a ajuns foarte rapid după o înțelegere de tip buyout cu Utah Jazz, să schimbe echipele în L.A., într-o mutare cel puțin curajoasă pentru formația lui Tyronn Lue. Conducătorul de joc căruia Nikola Jokić se pregătește să i se alăture pe lista jucătorilor cu medie de triple-double într-o stagiune – pe lângă legenda actualilor Sacramento Kings – Oscar Robertson – se pregătea să debuteze ca titular. Nici măcar el nu își putea imagina că tocmai acest joc va rămâne înscris în istorie, după un sfert scorul arătând deja 40 – 40. 


Pe lângă Westbrook, George și Leonard, Norman Powell și-a adus contribuția de pe bancă pentru ca gazdele de la Crypto.com Arena să ajungă la pauză la 80 de unități. Totuși, defensiva nu le-a permis atunci un decât avans de șase lungimi, fundașii din Sacramento fiind și ei în mare formă, începând cu Malik Monk, tot de pe bancă. Gazdele au bifat oricum cea mai reușită primă parte a stagiunii din punct de vedere ofensiv și păreau că dețin argumentele unei desprinderi. Kawhi Leonard reușea chiar un nou record al carierei, 21 de puncte doar în actul al treilea.

Însă, avansul maxim și aparent consistent căpătat de Clppers în respectiva perioadă, nu a rezistat. Kings au fost hotărâți pentru să nu cedeze contactul, iar deși deficitul a crescut din nou în manșa a patra, o serie crucială a mingiilor furate a ajutat pentru reechilibrarea disputei. Deficitul oaspeților crescuse până la 13 lungimi în ultimele șase minute ale timpului regulamentar. Dar, încă tânărul grup condus de către De`Aaron Fox și Malik Monk a avut mereu un răspuns. Cei doi au și combinat pentru coșul de 3 puncte care a trimis deja un neverosimil duel în prelungiri, printr-un echilibru uimitor la 153. Ca urmare, deși ratările au început să vină în mod natural mai des de-a lungul minutelor de prelungire, cartea de istorie NBA era larg deschisă.

Din nou, L.A. a avut inițiativa inițială, dar nu au putut să mențină marja nici de această dată. Cea mai în formă rezervă a confruntării, tot jucătorul adus de la Lakers, a egalat de la libere pentru ca jocul să poată ajunge doilea overtime. Momentul respectiv sublinia deja că putem avea parte de cel mai prolific scor în orice meci de sezon regulat al mileniului. Iar, în condițiile în care Clippers s-au desprins din nou la șapte lungimi, respectiva marcă era depășită, dintr-un meci Atlanta – Chicago din martie 2019 (cu patru reprize suplimentare). 

De`Aaron Fox a avut totuși ultimul cuvânt de spus, în ciuda celor 45 de puncte ale lui Malik Monk, 44 ale lui Kawhi Leonard sau 34 venite de la Paul George. Proaspătul All-Star în premieră în Utah, a cincea opțiune din Draftul anului 2017, marca ori pasa decisiv la ultimele acțiuni care au precedat coșul său devenit decisiv, de la semi-distanță.

Fox și-a pus astfel echipierii într-un avantaj minim (de la 169 – 175), el încheind cu 42 de unități. Puși în fața unei înfrângeri uluitoare, ținând seama de contextul întregii seri, Clippers au avut multiple șanse, ultima fiind irosită de Nicolas Batum, din spatele semicercului. În aparent mica probabilitate în care paritatea ar fi fost cumva restabilită printr-un punct de la libere, atunci recordul absolut al tabelei avea mari șanse să fie rescris în analele National Basketball Association. Într-o confruntare cu doar patru încercări de 3 puncte în total, spre deosebire de cele 96 din cazul nostru, Detroit Pistons trecea cu 186 – 184 de Denver Nuggets.

În decembrie 1983, a fost nevoie de trei reprize suplimentare pentru ca un record încă intangibil să se stabilească. Dar, prima partidă din actualul veac în care ambele formații să egaleze măcar totalul de 175 va rămâne un episod de referință, chiar și în prezentul NBA, cu limite ofensive extinse la maximum.

Nu prin depășirea, ci doar egalarea recordului reușitelor de la mare distanță într-o confruntare, L.A. Clippers și Sacramento Kings aproape că au adus tabela de All-Star Game în sezonul regulat, de o manieră absolut formidabilă.

Surse:

https://www.espn.com/nba/story/_/id/35730747/kings-outlast-clippers-second-highest-scoring-game-ever

https://www.sportingnews.com/us/nba/news/highest-scoring-game-nba-history/zqyh2ykhrhf75jzp68obpyjj