În urmă cu două săptămâni, o întrecere absolut uluitoare a fost completată în Marele Premiu al Braziliei. Clasamentul final de la Interlagos avea să aducă cel mai tânăr podium ca medie de vârstă din istoria Marelui Circ.

După o cursă care a implicat și incidentul oarecum previzibil al celor doi piloți, motoristul Honda și-a putut plasa ambele formații pe două dintre primele trei poziții. Prin urmare, Max Verstappen (Red Bull) și Pierre Gasly (Torro Rosso) au adus prima asemenea dublă pentru furnizorul nipon, din perioada lui Ayrton Senna încoace. Nu în ultimul rând, referindu-ne scurt la McLaren, Carlos Sainz Jr a așezat formația britanică pe podium în urma a aproape șase ani de așteptare (competițională).

Și totuși, după o desfășurare atât de intensă și impredictibilă a cursei de la Interlagos, sezonul 2019 al Formulei 1 mai avea de oferit o adevărată premieră. Precum s-a exultat în multe rânduri, din partea cunoscătorilor de orice rang, Marele Premiu din Abu Dhabi avea să reprezinte primul eveniment de cursă din istoria F1 care se consumă în luna decembrie. În plus, există o reală posibilitate ca o astfel de programare să rămână singulară. Deși calendarul din principala competiție de monoposturi va continua să se extindă, ziua de 1 decembrie 2019 va rămâne de acum o referință în ceea ce privește orânduirea unei stagiuni.

Verdictul final al sezonului l-a ilustrat pe Lewis Hamilton la un nivel impecabil. Britanicul și-a trecut în cont prima victorie de iarnă a existenței Marelui Circ. Maniera prin care sextuplul campion mondial a atins dezideratul respectiv s-a dovedit una deosebită de-a dreptul. Pe circuitul Yas Marina, Hamilton a acontat mai întâi prima poziție pe grilă, prin stabilirea unui nou record al turului din Emirate.

Ulterior, ziua cursei nu a adus foarte mult suspans, deoarece englezul a izbutit să treacă perfect de momentul startului. În ceea ce a urmat, pilotul Mercedes și-a mărit avansul față de principalii oponenți. Avansul i-a permit campionului en-titre să oprească la standuri în urma tuturor urmăritorilor notabili. Prin urmare, Lewis nu a cedat pentru vreun moment conducerea întrecerii, pe parcursul celor 55 de tururi din Abu Dhabi. Având suficientă încredere într-un motor relativ uzat, Hamilton a putut realiza și cea mai rapidă performanță pe turul de cursă al traseului din Orientul Mijlociu. Așadar, britanicul a reușit să atingă un hat-trick, la capătul unui week-end aproape fără greșeală.

Max Verstappen a tranșat duelul cu Charles Leclerc pentru poziția a treia la capătul anului, după ce a încheiat la Abu Dhabi, în poziția secundă. Olandezul de la Red Bull l-a forțat pe debutantul monegasc să se mulțumească cel mult cu ultima treaptă a podiumului de pe Yas Marina. Valteri Bottas, plecat din coada grilei, a trecut linia de sosire al patrulea, la capătul unei misiuni excelente de recuperare. Finlandezul a pus presiune pe final, în spatele lui Leclerc, fără a avea, însă, sorți de izbândă.

Totuși, niciunul dintre cei trei nu i-au pus probleme unui Lewis Hamilton imbatabil. Liderul echipei care controlează destinele Formulei 1 începând din 2014, a încheiat a doua stagiune consecutivă cu 11 victorii de etapă, conform datelor gsp.ro. Pilotul de 34 de ani a izbutit să repete un asemenea cadru al succeselor și în primul an al erei motoarelor hibride - 2014. Doar că, o diferență importantă de nuanță este ilustrată de faptul că englezul a încheiat toate cele 21 de curse din 2019 în zona punctelor. Astfel, potrivit autosport.com, Hamilton a acumulat un total de 413 puncte, o îmbunătățire cu cinci unități a recordului personal, înregistrat anul trecut.

În momentul de față, majoritatea gândurilor piloților se îndreptă spre vacanță. Triplul campion mondial în exercițiu și-a propus, la rândul său, să petreacă ceva timp în familie, în speranța reîncărcării bateriilor. Lupta lui Lewis Hamilton cu cele mai de seamă recorduri ale Formulei 1 va continua de la jumătatea lunii martie, a sezonului 2020. Atunci, 22 de curse vor aduce Marele Circ pe noi culmi ale longevității, din perspectiva calendarului.

Surse:

https://www.gsp.ro/sporturi/formula-1/marele-premiu-de-la-abu-dhabi-lewis-hamilton-incheie-glorios-sezonul-cronica-ultimei-curse-a-anului-din-marele-circ-584332.html

https://www.autosport.com/f1/standings