În 2020, abia vara a devenit momentul în care vehiculele de cursă își pot dezvălui potențialul, iar, în ceea ce privește Campionatul Mondial de Formula 1, necunoscutele sezonului nu erau puține.

Reconstruirea calendarului pe fondul epidemiei de coronavirus a reprezentat una dintre provocările urgente ale liderilor Formulei 1. Dar întreruperea cauzată de pandemie nu pare să fi dăunat unui pilot care continuă să evolueze la cel mai înalt nivel.

A treia etapă a stagiunii disputată la capătului unei înlănțuiri de săptămâni consecutive ne-a dus, alături de caravana Formulei 1, în Ungaria. Pentru a 35-a oară, circuitul maghiar Hungaroring a găzduit cele mai râvnite monoposturi din lume, într-un weekend cu multe eveniment, dar la sfârșitul căruia a strălucit Lewis Hamilton, campionul de necontestat al traseului de lângă satul Mogyoród.

În cursul calificărilor desfășurate sâmbătă, Lewis Hamilton și-a trecut în cont pole-positionul cu numărul 90 al călătoriei sale din F1. În ierarhia all-time a clasărilor în fruntea grilei, el este urmat acum, la 25 de unități distanță, de către Michael Schumacher. De asemenea, englezul de la Mercedes a stabilit, cu ocazia respectivă recordul absolut al turului de circuit în calificări: 1.13.447.

Este important de menționat că ploaia nu a influențat în vreun fel disponibilitatea monopostului Mercedes de a stabili un asemenea reper. Cu toate acestea, se preconizau șanse uriașe ca precipitațiile să își facă apariția în timpul desfășurării cursei propriu-zise. Ziua întrecerii a debutat cu un eveniment foarte rar întâlnit, cauzat parțial și de caracteristicile unui asfalt ud. Max Verstappen a fost foarte aproape să nu poată lua startul, avariindu-și aparent destul de serios monopostul Red Bull în turul de ieșire pe grilă. Din fericire pentru olandez, mașina sa nu a înregistrat avarii grave.

Plecarea i-a consolidat lui Lewis Hamilton poziția fruntașă, în vreme ce Valtteri Bottas, ocupantul locului secund la start a întâmpinat dificultăți în a demara eficient. Chiar dacă informările asupra unei noi averse au tot persistat, ploaia nu a mai intervenit pe circuit, odată ce acesta s-a uscat. 

Hamilton și-a impus ritmul pe întreaga durată a întrecerii, conducând în majoritatea covârșitoare a ei. Prestația britanicului a fost una fără cusur, drept pentru care, el și-a permis o intrare suplimentară la boxe pe finalul Grand Prix-ului. Astfel, sextuplul campion mondial a izbutit să stabilească și noul record oficial de cursă la Hungaroring (pe lungimea actuală de 4,3 km), chiar la ultima trecere a liniei de start / sosire. La capătul celor 70 de tururi, britanicul a obținut totalul maxim posibil de puncte din week-endul maghiar: 26. Max Verstappen a încheiat al doilea, deși Valtteri Bottas s-a apropiat mult de olandez în ultima parte a evenimentului. Batavul a și descris, de altfel, că locul secund acontat echivalează moral cu o victorie. În schimb, nordicul s-a arătat nemulțumit de propria performanță, la interviul care a urmat sosirii. Lance Stroll și Alexander Albon, ocupanții pozițiilor 4 și 5 au reușit să mai încheie în același tur cu liderul, pe lângă ceilalți ocupanți ai podiumului.

Valoarea succesului cu număr 86 din carieră are o semnificație cu adevărat aparte pentru Lewis Hamilton. El a devenit al doilea pilot din istorie cu opt victorii pe același circuit. Michael Schumacher a mai atins cota respectivă, la Magny-Cours, în Franța (între 1994 și 2006). 

De menționat ar fi și alte performanțe deja atinse de noul lider al clasamentului general din 2020 (potrivit site-ului oficial al competiției). Succesul din Stiria, (de pe 12 iulie) l-a transformat pe Hamilton în primul pilot care câștigă curse în trei decenii diferite, dar și în 14 stagiuni distincte.

Cel care ghidează monopostul Mercedes cu numărul 44 va putea să-și apropie și alte recorduri emblematice. Noi pași către cele 91 de victorii ale marelui Michael Schumacher pot fi realizați la Silverstone. Circuitul de casă al lui Hamilton va organiza următoarele două etape din actuala stagiune a Formulei 1. Marele Premiu al Marii Britanii va fi succedat de 70th Anniversary Grand Prix, runda aniversară a Marelui Circ.