Cum putem face evenimente fotbalistice mai prietenoase cu mediul? Dezbatere în cadrul evenimentului „Fotbal: O pasă strategică pentru un mediu sustenabil”, organizat de Federația Română de Fotbal și EURACTIV.ro.

LIVE TEXT:

Concluzii:

Florin Șari, Social Responsibilty and Good Governance Manager la Federația Română de Fotbal:

- ne găsim într-o comunitate de idei, împărtășim aceleași valori pe care le putem transforma în acțiune

- acțiunea conjugată ne va duce la rezultate mai bune

- întâlnirea ne-a dat niște idei concrete pentru viitor

Nicu Ștefănuță, eurodeputat Renew/USR: 

- sunt raportor al Parlamentului European pentru bugetul Uniunii Europene pe anul 2023 și în PE sunt responsabil pe probleme de mediu

- evenimentele sportive sunt afectate de schimbările climatice, e din ce în ce mai greu pentru sportivi să nu resimtă efectele schimbărilor climatice pe teren, asta va influența generații întregi de sportivi.

- de multe ori ne gândim în termeni egoiști când vine vorba de schimbări climatice.

- 2050 e o perspectivă de timp foarte apropiată, pentru copiii noștri nu sunt ani teoretici, ci ani reali.

- e important ca UE să aibă mai multe programe pentru sport, pentru metode sustenabile pentru sport. Pentru domeniul cultural, avem Bauhaus.

- mi-ar plăcea ca sportivii români să fie cât mai implicați.

- la nivelul UE, avem un val de renovare în valoare de 100 miliarde de euro pentru următorii 7 ani pentru clădiri de interes public, de acest val trebuie să beneficieze inclusiv stadioanele.

- înverzirea orașelor e un obiectiv în POR, sper să aibă aplicabilitate și pentru sport (gazoane hibrid).

Întrebare: Ar putea UE să vină cu programe educaționale care să sprijine alfabetizarea de mediu?

- Nu, politica educațională a un atribut al statelor membre și ele sunt foarte geloase în a da acest atribut Comisiei Europene, răspunsul e la noi. 

- mi-ar plăcea un Erasmus sportiv.

Thomas Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sportului:

- avem în vedere digitalizarea pe mai multe paliere, unul dintre ele se referă la tehnologizarea bazelor sportive. Printre soluții, senzori care să notifice când se umplu pubelele, plus informații despre volumul deșeurilor, tipul lor, unde să plece, senzori pentru economirea gazului și a curentului electric.

- m-am ocupat o perioadă de Transilvania Motor Ring - am montat echipament pentru curentul reactiv și am redus factura la 5 lei de la mii de euro.

- partea de digitalizare e foarte importantă, pentru că eliminăm circuitul documentelor fizice, putem responsabiliza oamenii, știm stadiul unui document.

- trebuie să facem altfel lucrurile, să ieșim din zona de confort.

- contribuția la poluare a Europei e destul de scăzută, dar putem implementa politici în afara Europei prin intermediul sportului.

- trebuie lucrat pentru ca terenurile sportive să fie deschise publicului larg.

- contează managementul, un bun manager s-ar putea ocupa și de partea de mediu, ar trebui investit în specialiști pe probleme de mediu.

Lucian Mircescu, fost lider al delegației României pe sport, cu ocazia Președinției României la Consiliul Uniunii Europene:

- sportul poate ajuta mult mai mult la creșterea gradului de responsabilizare în probleme de mediu, sportivii cunoscuți se pot adresa cu mai multă credibilitate publicului, în comparație cu unele autorități.

- cele trei stadioane construite recent - Steaua, Arcul de Triumf și Rapid - respectă standardele noi de mediu, proiectul poate fi replicat și în alte proiecte similare.

- faptul că în general sportul e finanțat din bani publici poate fi un avantaj aici, pentru că nu mai depindem de un buget privat chinuit.

- trecem printr-o revoluție a transportului, am putea instala la stadioane charging stations pentru alimentarea vehiculelor electrice, plus alte lucruri accesibile pentru asociațiile sportive mari.

Florian Nuță, prorector al Universității Danubius din Galați:

- sportul e un domeniu profund afectat de schimbările climatice

- e bine că ați conștientizat faptul că avem o problemă de mediu

- teoria celor patru pereți: fiecare individ are o atitudine care se referă la conștientizarea  a ce se întâmplă între cei patru pereți apropiați lui, responsabilitatea socială înseamnă să treci dincolo de cei patru pereți și să fii conștient de impactul pe care-l ai

- 30 de ani e mult pentru planetă, se pot întâmpla multe, trebuie să acționăm.

- sustenabilitatea ar trebui să fie în fiecare etapă a unei acțiuni umane. Dacă ne gândim la planificarea unui eveniment sportiv, trebuie să ne gândim sistemic: de când pleacă de acasă spectatorul, ce traseu parcurge, ce impact are traseul din punctul de vedere al sustenabilității, ce consumă la eveniment etc.

- trebuie să ne pese și să găsim măsurile necesare, activitatea economică e și ea cu impact mare asupra mediului, trebuie să facem echilibristică între a produce responsabil și a aloca bani pentru mediu, fiecare ar trebui să înțelegem mediul, el nu are niciun lobby-ist.

Cristian Ghiță, implicat în organizarea Euro 2020:

- gândirea despre sustenabilitate trebuie să fie parte integrată din organizarea unui eveniment, încă de la început.

- la Euro 2020, am încercat să folosim materiale reciclabile și reutilizabile la stadion, ne-am gând la transport, nu am avut mereu succes: cazul ”paharelor deschise”, dezavuate de Ministerul sănătății din cauza pandemiei.

- lecțiile pentru viitor sunt parte a sustenabilității.

Agenda discuției:

12:00 - 12:20 Introducere. Cuvânt de salut din partea directorului Muzeului Sportului și prezentarea participanților;

12:20 - 12:35 // Prezentarea proiectului LIFE TACKLE și a rezultatelor din România;

12:35 - 13:15 // Masă rotundă: ”Fotbal: o pasa strategica pentru un mediu sustenabil”;

Vorbitori:

• Lucian Mircescu, fost lider al delegației României pe sport, cu ocazia Președinției României la Consiliul Uniunii Europene;

• Thomas Moldovan, secretar de stat la Ministerul Sportului;

• Florian Nuță, prorector al Universității Danubius din Galați;

• Nicolae Ștefănuță, europarlamentar.

Moderator: Florin Șari, Social Responsibilty and Good Governance Manager al FRF

Formular de înscriere: https://bit.ly/3uuWZxo

(Pentru evenimentul online, vă rugăm să accesați linkul primit pe email, începând cu ora 11:50 în ziua evenimentului.) 

Printr-o mai bună planificare, meciurile de fotbal și alte activități fotbalistice pot avea un impact mai bun asupra mediului: fiecare participant, de la echipe, la suporteri, furnizori de servicii, manageri de locații, administrație locală, joacă un rol responsabil în conservarea mediului. Prin programul LIFE TACKLE – Teaming up for A Conscious Kick for the Legacy of Environment, Federația Română de Fotbal caută soluții pentru un fotbal mai sustenabil.