Liga engleză de fotbal (EFL) a anunțat luni că va colabora cu consultanții în domeniul mediului GreenCode pentru a face mai sustenabilă a doua cea mai mare ligă din Anglia.

EFL are 72 de membri, 69 în Anglia și 3 în Țara Galilor, iar cea mai mare divizie a sa este chiar sub Premier League. Noua schemă se numește EFL Green Clubs („Cluburi verzi EFL”) și va sprijini membrii ligii în îmbunătățirea practicilor de protecție a mediului.

„Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă omenirea astăzi”, a declarat Trevor Birch, CEO al EFL. „Este extrem de important ca EFL și cluburile sale să ia măsuri pentru a îmbunătăți și minimiza impactul nostru asupra mediului”, a adăugat el.

EFL Green Clubs intenționează să împărtășească expertiza acumulată de primul club de fotbal din lume care a devenit neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon: Forest Green Rovers. Președintele clubului, Dale Vince, este CEO al firmei de consultanță GreenCode, partenerul EFL în conceperea și implementarea schemei.

Forest Green Rovers a devenit primul club de fotbal din lume certificat de ONU drept neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon în 2018, după ce președintele Dale Vince a implementat politici precum interdicția consumului de carne roșie aplicată jucătorilor clubului încă din 2010.

„Forest Green Rovers au fost recunoscute pe bună dreptate de ONU și FIFA ca pionieri ai fotbalului prietenos cu mediul și este fantastic să vedem metodele lor de pionierat adoptate de întreaga ligă", a declarat Nigel Huddleston, ministrul sportului.

Potrivit unui comunicat de presă al EFL, schema va include o schemă de acreditare care va evalua ratingul de mediu al cluburilor, va oferi îndrumări personalizate și sfaturi practice pentru a ajuta cluburile să implementeze schimbările și să le recunoască pe cele care excelează în acest domeniu.

De asemenea, EFL va oferi finanțare pentru a permite oricărui club să acceseze schema. Chiar și organizația EFL va fi evaluată de GreenCode pentru a contribui la îmbunătățirea propriilor sale practici de mediu.

„O parte dintre cluburile noastre iau deja măsuri concrete pentru a deveni mai sustenabile... sperăm că EFL Green Clubs va oferi o oportunitate pentru fiecare club din liga noastră să își continue, îmbogățească sau să își înceapă călătoria către un viitor mai sustenabil”, a spus Birch.

Anglia este, în general, recunoscută ca fiind una dintre țările care pune accent pe sustenabilitate în fotbal.

„În Anglia, sunt mai multe grupuri care se reunesc la diferite cluburi, dorind să le sprijine în îmbunătățirea sustenabilității”, a declarat Antonia Hagemann, CEO al organizației pentru fani SD Europe, pentru EURACTIV.com.

Pentru Anglia, îmbunătățirea sustenabilității în privința mediului în sportul său național poate fi și o problemă de mândrie națională.

„COP26 de la Glasgow este chiar după colț, iar inițiativa EFL Green Clubs pune pe bună dreptate cluburile de fotbal în lumina reflectoarelor în ceea ce privește domeniile care își fac datoria față de planetă”, a spus Huddleston.

În decembrie, Bundesliga, principala ligă din Germania, va vota obligativitatea unor criterii de sustenabilitate pentru licențierea cluburilor. În cazul în care propunerea va trece, cluburile de top din Germania ar putea fi obligate să dedice resurse semnificative pentru a-și îmbunătăți sustenabilitatea încă din 2024.

Totuși, nu există certitudinea că ideile din Germania și Anglia pot fi reproduse în altă parte. Fanii fotbalului din afara Germaniei și Regatului Unit sunt relativ mai puțin interesați de durabilitatea mediului, deocamdată, a notat Hagemann.