Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, și Gheorghe Popescu, consilierul onorific al prim-ministrului României cu atribuții privind organizarea Euro 2020, au dat asigurări că România își respectă angajamentele pentru campionatul european.

„Marcăm de aici, din sediul Guvernului, intrarea în faza finală de pregătire a EURO 2020, eveniment de maximă importanță pentru țara noastră. După discuțiile de astăzi vă pot reconfirma că EURO 2020 va avea loc la București în cele mai bune condiții asumate de statul român”, a declarat ministrul Ionuț Stroe.

Într-o conferință de presă susținută după Comitetul interministerial de pregătire și organizare a turneului final al Campionatului European de fotbal, Stroe a dat asigurări că toate facilitățile necesare acestui important eveniment vor fi finalizate și vor fi disponibile în momentul începerii turneului final”.

„Suntem în linie dreaptă cu tot ceea ce înseamnă pregătiri. Pot anunța public că toate scrisorile de garanție au fost implementate de partea română. Intrăm în etapa operațională a acestui proiect, toate instituțiile statului prezente azi aici sunt pregătite pentru acest eveniment, își cunosc foarte bine rolul, știu ce au de făcut de acum încolo. UEFA și-a finalizat calendarul regulat de vizite în România pentru organizarea acestui Campionat European, ultima vizită a avut loc în luna ianuarie. Din acest moment există prezență permanentă din partea oficialilor UEFA în România pentru a se ocupa de chestiunile operative care pregătesc acest eveniment”, a adăugat ministrul.

Acesta a explicat că lucrările la linia ferată care va lega Aeroportul Henri Coandă de Gara de Nord din Capitală și la Aeroportul Băneasa au început.

România a primit organizarea a patru meciuri din cadrul Campionatului European din 2020 pe Arena Națională din Capitală, care se va desfășura în perioada 12 iunie-12 iulie în 12 orașe: București (România), Baku (Azerbaidjan), Copenhaga (Danemarca), Londra (Anglia), Munchen (Germania), Budapesta (Ungaria), Roma (Italia), Amsterdam (Olanda), Dublin (Irlanda), Sankt Petersburg (Rusia), Glasgow (Scoția), Bilbao (Spania).

Bucureștiul va găzdui trei partide în cadrul Grupei C și una în faza optimilor de finală. 

UEFA solicită celor 12 țări organizatoare să pună la dispoziție alte patru stadioane la standarde internaționale pentru antrenamentele oficiale ale echipelor naționale. Cele patru arene pe care România le-a ales pentru a le moderniza sunt Arcul de Triumf, Steaua, Rapid și Dinamo, însă lucrările au început doar la primele trei.

Din motive juridice, lucrările la stadionul Dinamo întârzie să înceapă, noua arenă din Șoseaua Ștefan cel Mare urmând să fie construită pe un alt amplasament, cel mai probabil în locul velodromului.

Potrivit ministrului Ionuț Stroe, lucrările de construcție la stadioanele Steaua și Arcul de Triumf vor fi finalizate până la începerea EURO 2020, stadionul Giulești va fi gata în luna septembrie, iar Dinamo va fi construit după rezolvarea problemelor juridice.

„Cele două stadioane anunțate deja vor fi gata. Dar reiterez angajamentul ferm al statului român în ceea ce privește investiția în toate cele patru anunțate inițial. Dacă există probleme juridice la Dinamo asta nu înseamnă că vom abandona această investiție. La Giulești se lucrează și stadionul va fi gata probabil în toamnă. Chestiunea de natură juridică de la Dinamo trebuie să își găsească finalitatea. Din acel moment, când vom cunoaște regimul juridic al arenei vor demara și procedurile legale și anume transferarea la CNI și celelalte. Dar până nu se lămurește regimul juridic nu putem să acționăm în niciun fel”, a spus Stroe.

Prezentă la conferința de presă, Manuela Pătrășcoiu, directorul general al Companiei Naționale de Investiții (CNI), a precizat că Stadionul Steaua este finalizat acum în proporție de 75%, Arcul de Triumf - 60%, iar Rapid - 35%.

Propunerile FRF pentru antrenamentele echipelor naționale care vor juca la București în cadrul EURO 2020 sunt bazele sportive de la Mogoșoaia, Berceni (FCSB) și Voluntari, și nu stadioanele Steaua, Arcul de Triumf și Rapid din Capitală, aflate în prezent în construcție. În cazul în care vor fi gata până la 30 mai 2020, FRF va putea adăuga noile arene pe lista propunerilor transmisă la UEFA pentru antrenamentele din timpul EURO 2020.