Los Angeles Lakers a obținut al șaptesprezecelea titlu în NBA, la capătul unui sezon neobișnuit, iar LeBron James, liderul echipei din orașul îngerilor, devine primul jucător din ligă care obține titlul de MVP al finalei cu trei echipe diferite.

Playoff-ul din NBA a demarat la jumătatea lunii august, după un sezon atipic, pe fondul pandemiei de COVID-19. Acțiunea din complexul ESPN Wide World of Sports a adus o mulțime de clipe memorabile, iar imprevizibilul avea să se regăsească deseori în timpul postsezonului desfășurat într-un mediu nemaiîntâlnit anterior. Însă, lăsând la o parte măsurile stricte de protecție sanitară a atleților, așa-numita „bulă” formată în apropiere de Orlando trebuia să-și găsească meritorii campioni.

L.A. Lakers ajungea în ultimul act, în urma unei campanii foarte solide în Conferința de Vest. Echipa care a obținut al doilea cel mai bun record în sezonul regulat cedase câte o înfruntare, de-a lungul fiecărei serii. Portland Trail Blazers, Houston Rockets și Denver Nuggets au fost eliminate la capătul a cinci înfruntări de către formația californiană ce arborează culorile Purple & Gold. Cucerirea titlului Larry O`Brien era singurul și principalul obiectiv pentru Lakers, de la oficializarea aducerii lui Anthony Davis lângă LeBron James, petrecută deja în urmă cu 16 luni. 

Tandemul celor doi promitea să conducă din nou către glorie cea mai franciza-etalon a Orașului Îngerilor. Eliminarea lui Los Angeles Clippers (încă din semifinalele de conferință) a cos de pe traseu o favorită certă pentru adjudecarea trofeului. Totuși, misiunea elevilor lui Frank Vogel nu se anunța una ușoară nici în finală.

Miami Heat porneau seria decisivă ca formația cu șansele mai reduse, însă drumul trupei lui Erik Spoelstra și Pat Riley din actualul playoff demonstra că trupa din Florida nu trebuia subestimată. Având un lot foarte bine echilibrat – ghidat de Jimmy Butler – alături de o dispoziție a efortului colectiv remarcabilă, Heat au depășit Indiana, Milwaukee (principala favorită, măcar pe hârtie, a Conferinței de Est) și Boston, pierzând, de asemenea, un total de doar trei jocuri. Provocarea supremă a sezonului ilustra o formație din Florida cu o încredere debordantă.

O dovadă în sensul respectiv a fost reprezentată de primele minute ale întâlnirii inaugurale din finală. Miami și-a creat rapid un avans de 13 lungimi, dar avea să fie dominată categoric ulterior. L.A. a ajuns să conducă chiar și la peste 35 de puncte în sfertul al treilea, moment în care Goran Dragić și Bam Adebayo prezentau deja probleme fizice serioase. La momentul accidentării, conducătorul de joc sloven era încă cel mai bun marcator al postsezonului pentru Heat. În schimb, Adebayo își arătase versatilitatea de-a lungul întregii campanii, în ceea ce privește ambele faze ale jocului.

Marcată de absențele majore, dar și de severitatea primei înfrângeri, Miami nu a putut emite pretenții foarte mari nici în partida a doua. Defensiva în zonă propusă de Erik Spoelstra a fost ușor neutralizată de adversarii mai înalți. 

Anthony Davis, care debutase pe cea mai înaltă scenă a baschetului cu 34 de puncte, a înscris alte 32 în jocul secund. Eficiența s-a excepțională a fost completată de un LeBron James hotărât să se îndrepte către al patrulea titlu din carieră. El a marcat 33 puncte, alături de 9 recuperări, 9 pase decisive și nicio minge pierdută pentru a extinde avansul lui Los Angeles la 2-0.

Meciul cu numărul 3 surprindea o schimbare a raportului de forțe. Jimmy Butler a orchestrat o performanță istorică, reușind să reechilibreze brusc seria la nivel psihologic. Acesta din urmă a devenit al treilea jucător din istorie (după Jerry West și LeBron James) care a încheiat o încleștare din finală cu minim 40 de puncte, 10 recuperări și 10 pase decisive. Performanța lui Butler a fost cu atât mai valoroasă, întrucât a catalizat o victorie grea a lui Heat.

Confruntarea a patra s-a desfășurat sub semnul echilibrului. Lakers s-au impus l-a capătul unui sfert final pe care l-au ținut cu succes sub control. De altfel, californienii nu pierduseră vreodată în actuala stagiune, dacă intrau în avantaj în ultimele 12 minute.

Contextul remarcat nu s-a împlinit pentru duelul al cincilea, unul ce a atins cotele cele mai importante ale dramatismului. Echipa din sudul Floridei a controlat tabela pentru majoritatea lui. LeBron James a fost cel ce și-a ținut colegii cu adevărat în joc. Cvadruplul MVP al ligii a reușit un record personal la coșuri de trei puncte în ultimul act, șase.

Cele 40 de puncte ale sale nu au fost suficiente pentru închiderea seriei deoarece același Jimmy Butler și-a arătat capacitățile maxime în momente de echilibru. Jucătorul venit din Philadelphia în iulie 2019 nu a tremurat în fața eliminării, marcând coșuri cruciale atât de la lina de fault cât și din acțiune în ultimele 3 minute. Mulțumită unui nou triple double din partea lui Jimmy „Buckets” (35 de puncte, 12 recuperări și 11 pase decisive) – sprijinit enorm, la rândul său și de reușitele lui Duncan Robinson – Miami a extins sezonul către un meci 6. 

Victoria cu 111-108 a părut, însă, a-i secătui iremediabil pe Heat. Deși confruntarea a șasea se anunța una excepțională, baschetbaliștii prezidați de Pat Riley au cedat complet inițiativa oponenților, din punct de vedere fizic. Ecartul de la pauza duelului din noaptea precedentă a fost al doilea cel mai larg din istoria finalelor NBA: 28 de puncte.

Exact atâtea puncte urma să înscrie la final LeBron James, care a mai adăugat 14 recuperări și 10 pase decisive, marcând un triple double mult anticipat. 

James și-a asigurat astfel a patra distincție Bill Russell NBA Finals Most Valuable Player Award (de MVP al finalei) devenind primul care o obține pentru trei cluburi diferite (Miami, Cleveland Cavaliers și L.A. Lakers). După un an 2020 început trist pentru națiunea Purple & Gold, Kobe Bryant, artizanul principal al ultimelor două izbânzi (din 2009 și 2010) a și fost laitmotivul bucuriei enorme din prezent, pe care LeBron nu a întârziat să o împărtășească.

Los Angeles Lakers a obținut al șaptesprezecelea titlu în NBA, la capătul unui carusel emoțional greu de asemuit. Din noaptea precedentă, franciza din sudul Californiei a urcat pe prima treaptă a ierarhiei tuturor timpurilor, egalându-și marea rivală, Boston Celtics.