Premierul Orban a declarat, luni, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o pe șantierul Stadionului Steaua, că în 2014 România s-a angajat să finalizeze patru stadioane pentru EURO 2020 la București, dar în 4 ani nu s-a făcut "aproape nimic".

''Scopul prezenței mele e să mă asigur că pot fi finalizate aceste lucrări pe care ne-am angajat că vor fi finalizate. În 2014 noi ne-am angajat să îndeplinim un set de condiții pentru a putea organiza cele patru meciuri de la Campionatul European. Practic, se poate spune că timp de patru ani nu s-a făcut aproape nimic. Deși toată lumea știa că noi avem niște angajamente luate pe care trebuie să le îndeplinim", a spus Ludovic Orban, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că nu își imaginează ca proiectul construcției căii ferate care va lega Gara de Nord de Aeroportul Otopeni să fie oprit definitiv printr-o decizie a instanței.

"În afara stadioanelor, mai avem angajamente care sunt legate de finalizarea Aeroportului Otopeni, de calea ferată care în momentul de față se confruntă cu un posibil blocaj cauzat de o acțiune în instanță. Sperăm să deblocăm proiectul, chiar în această dimineață am discutat cu ministrul Transporturilor referitor la soluționarea atât a proiectului aeroportului, cât și găsirea unei soluții care să ne permită finalizarea lucrărilor la calea ferată. Acum constructorul nu se poate plânge pentru că are front de lucru cu excepția acelei suprafețe care e disputată și asupra căreia instanța va trebui să se pronunțe. Oricum, nu pot să-mi imaginez o decizie care să nu permită efectuarea lucrărilor. În ceea ce ne privește pe noi, trebuie să ne asigurăm că toate lucrările care au demarat se vor derula în conformitate cu programul de lucru. Și cel puțin acele lucrări care pot fi finalizate, să fie finalizate", a menționat Orban.

Premierul Ludovic Orban, împreună cu ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, consilierul onorific al primului ministru, Gheorghe Popescu și directorul Companiei Naționale de Investiții (CNI), Manuela Pătrășcoiu, au vizitat, luni dimineață, șantierul Stadionului Steaua pentru a verifica stadiul lucrărilor.

România a primit organizarea a patru meciuri din cadrul Campionatul European din 2020 pe Arena Națională din Capitală. UEFA solicită celor 12 țări organizatoare să pună la dispoziție alte patru stadioane la standarde internaționale pentru antrenamentele oficiale ale echipelor naționale. Cele patru arene pe care România le-a ales pentru a le moderniza sunt Arcul de Triumf, Steaua, Rapid și Dinamo.

Din motive juridice, lucrările la stadionul Dinamo întârzie să înceapă, noua arenă din Șoseaua Ștefan cel Mare urmând să fie construită pe un alt amplasament, cel mai probabil în locul velodromului. Variante de rezervă sunt arenele din Ploiești, Giurgiu, Voluntari și Mogoșoaia.

Bucureștiul va găzdui trei partide în cadrul Grupei C și una în faza optimilor de finală. Astfel, pe Arena Națională sunt programate meciuri în zilele de 14, 18, 22 și 29 iunie 2020. Dacă se califică, echipa națională a României va juca cel puțin două partide la București.