Baschetul de înalt nivel a fost stopat pe continentul nord-american timp de peste 4 luni și jumătate. Dar o reluare a sezonului în circumstanțe excepționale produce deja și performanțe de excepție.

ESPN Wide World of Sports Complex din Orlando a fost ales drept cea mai competentă locație pentru un restart în condiții de siguranță maximă. Așadar, o stagiune deja vizibil tulburată de multiple evenimente nedorite pare să se poată încheia pe parchetul sălilor din Florida. Pe parcursul primelor 11 zile de acțiunii, jucătorii au început adaptarea la un mediu de joc aparte. Absența fizică a suporterilor din arene reprezintă aspectul primordial pentru care, de la nivelul terenului, partidele capătă o dinamică diferită.

Pentru cele 22 de formații invitate să participe în așa-numita bulă din Florida, misiunile au fost distincte. Echipele aflate la vârful ierarhiilor din cele două conferințe căutau recalibrarea pentru startul postsezonului. În partea inferioară a clasamentului, mai ales în Conferința de Vest, fiecare dispută a contat enorm. Accederea în bătălia finală pentru playoff va rămâne deschisă până la capătul ultimei zi a sezonului regulat. 

Cele opt partide alocate fiecărui club pentru a pune punct primei părți a sezonului au oferit totodată, noi oportunități de a etala excelență și la nivel individual. Un tânăr fenomen, care arată că jocul lui poate merge din ce în ce mai sus, Luka Dončić se apropie de prima sa întâlnire cu postsezonul din NBA la doar cel de-al doilea an petrecut în ligă. 

Slovenul i-a ghidat pe Dallas Mavericks către poziția a șaptea în Conferința de Vest, pe care texanii o au deja asigurată, în cel mai pesimist scenariu. Evoluțiile sale i-au încântat pe cei mai mulți specialiști de peste Ocean, de-a lungul celor două sezoane petrecute în NBA. Inițial, o parte dintre aceștia nu erau convinși că impactul unui jucător mai scund venit din Europa va fi unul foarte mare. Totuși, dubiile au început să fie înlăturate încă de la startul stagiunii lansate în octombrie 2018. 

Îndreptându-ne acum către finalul sezonului 2019-2020, prestațiile conducătorului de joc (în vârstă de 21 de ani) capătă o rezonanță tot mai mare în istorie. Meciul recent dintre Dallas Mavericks și Sacramento Kings a fost primul din 1965 încoace în care un fundaș atinge minimum 30 de puncte și 20 de recuperări. Dončić a atins aceste borne, alături de 12 pase decisive, profitând și de faptul că partida contra californienilor a avut nevoie și de o repriză de prelungiri. Dar prestația din seara de marți a adus numere fără precedent pentru un atlet de vârsta sa, potrivit sportnaut.com.

Liderul lui Dallas a demonstrat încă o dată că poate domina orice aspect al jocului în noaptea precedentă. Meciul dintre Mavs și Milwaukee Bucks a reprezentat o încleștare ce poate defini, într-o mare măsură, următoarea decadă a ligii profesioniste nord-americane de baschet. 

Giannis Antetokounmpo, actualul deținător al trofeului MVP (și principalul favorit la obținerea unei noi astfel de distincții în 2020), s-a aflat față în față cu omologul său european. Partida a fost una echilibrată, în care ofensivele s-au evidențiat. Slovenul și-a condus colegii către o revenire notabilă în ultimele două minute, transformând și aruncările libere ce aveau să trimită duelul în prelungiri. Cele cinci minute suplimentare au fost controlate majoritar de către texani. Dallas avea să se impună cu 136-132, Luka fiind autorul unui nou triple-double (statistică a NBA care evidențiază un jucător ce reușește cel puțin 10 realizări în principalele categorii statistice ale unui meci - puncte, recuperări, pase decisive, intercepții sau blocaje). Fiind la cel cu numărul 17 al sezonului, Dončić conduce asociația la acest capitol, în fața lui LeBron James și Nikola Jokić). 

El a încheiat cu 36 de puncte, 14 recuperări și 19 pase decisive (record al carierei până în acest moment). Pentru Bucks, atât Antetokounmpo, cât și Brook Lopez au pus pe tabelă câte 34 de puncte. Ritmul de joc foarte rapid din prezent permite, într-adevăr, ca statisticile impresionante să fie mai ușor de obținut. Însă, dacă un jucător reușește 20 de recuperări și 19 pase decisive în partide distincte ale aceleiași săptămâni, acest fapt nu trebuie trecut cu vederea.

Debutantul anului în 2019 reușește să-și impună atuurile pe parchet, exploatând perfect modul în care baschetul este jucat acum în Statele Unite. În ciuda faptului că aruncarea sa de la distanță nu își găsește încă o consistență în procentaj, slovenul își etalează continuu potențialul uriaș. Antrenorul lui Dallas, Rick Carlisle, a rezumat (pentru espn.com) prestația sa, spunând: Devine mai bun pe oră ce trece, pe zi ce trece. Abilitățile sale de lider m-au impresionat cel mai mult de-a lungul meciului. Tehnicianul campion alături de Mavs în 2011 poate fi cu greu contrazis, după ceea ce a demonstrat tânărul său elev, de la reluarea sezonului, dar nu numai.

Cel care a fost selectat de Dallas pentru a fi succesorul unei legende precum Dirk Nowitzki se arată a deveni o nouă figură marcantă a sportului cu mingea la coș. Luka Dončić se va regăsi în scurt timp, la debutul său pe scena playoffului NBA.