Cea mai importantă perioadă a baschetului de pe teritoriul nord-american a fost amânat pentru o perioadă de aproximativ trei luni.

Extinderea periculoasă a coronavirusului a făcut ca toate disciplinele de peste Ocean să-și recalibreze programul sezonului în curs. Prin urmare, playofful NBA, care ar fi trebuit să înceapă la jumătatea lui aprilie, s-a pus în mișcare de o săptămână, în resortul ESPN Wide World of Sports Complex, localizat în apropiere de Orlando. Prin momente precum cele din seara precedentă, realizăm că jocul cu mingea la coș poate rezerva oricând clipe transformate în legendă, pentru amatorii lui. Artizanul celui mai recent moment de un asemenea calibru este un anume Luka Dončić.

Seria din prima rundă a Conferinței de Vest, dintre Los Angeles Clippers și Dallas Mavericks se anunța una cu un grad mare de interes. Pe parchetul din Florida, Kawhi Leonard și Paul George își începeau tentativa de a aduce a doua formație ca popularitate din LA cât mai aproape de cel dintâi titlu din istorie. În fața lor, urma să stea un debutant pe scena postsezonului NBA, care avea să arate de ce este baschetbalistul care poate reprezenta viitoarea figură marcantă a ligii, Luka Dončić.

Prima partidă a seriei (de cel mai bun din 7 meciuri) a ajuns în contul lui Clippers, cu 118 – 110. Deși californienii s-au impus relativ confortabil, slovenul a stabilit un nou record de puncte marcate pentru un jucător în meciul de playoff inaugural al carierei: 42.

Prin cele 28 de puncte din duelul al doilea, conducătorul de joc a depășit reperul lui Kareem Abdul-Jabbar, care înscrisese 69, pe parcursul primelor sale două jocuri de postsezon. Mavs au triumfat la 13 lungimi diferență și au egalat scorul general la 1.

Meciul al treilea a fost în mare parte controlat de către formația din orașul îngerilor. Kawhi Leonard a marcat 36 puncte, alături de 9 recuperări și 8 pase decisive. În schimb, Dončić a realizat un triple-double, dar a înscris doar 14 puncte, în vreme ce Kristaps Porzingis a adus 34. Clippers conduceau din nou seria, cu 2 – 1, printr-un succes cu 130 – 122.

Înaintea jocului 4, o accidentare a gleznei tânărului venit la Mavericks în 2018 îi punea la îndoială prezența pe teren. Până la startul înfruntării din seara precedentă devenise clar că slovenul va încerca să evolueze. Partea negativă pentru Dallas era că genunchiul drept celei de-a doua tinere senzații, letonul Kristaps Porzingis l-a forțat pe acesta să nu intre pe parchet.

Fără principalul partener din ofensivă, Dončić a început partida puțin ezitant. La capătul sfertului inaugural, LA își crease un avantaj de 10 puncte. Către jumătatea următoarelor 12 minute, ecartul s-a mărit la 21 de lungimi. Mavs au remontat rapid o mare parte din acea diferență, iar la pauză tabela arăta 58 – 66. Texanii au dominat autoritar actul al treilea, prin jocul slovenului în particular, culminat de un parțial de 16 – 0. Așadar, înainte de cel de-al patrulea sfert, Clippers trebuia să recupereze 8 lungimi. Fiind conduși în mare parte a actului, jucătorii cu al doilea record din Vest, nu au renunțat, reechilibrând din nou disputa. În cele din urmă, Kawhi Leonard a ratat șansa victoriei în timpul regulamentar pentru Los Angeles.

Prelungirile meciului al patrulea au atins punctul maxim al dramatismului posibil în NBA. După ce Luka Dončić și-a pus echipa în avantaj, la 132 – 130, Marcus Morris a răspuns cu un coș de la distanță, din pasa MVP-ului finalei din 2019. Pentru Mavs, rămânea o singură fază, care încheia înfruntarea. Ultima repunere (cu 3,7 secunde până la final) i-a fost înmânată fabulosului sloven, care a înscris pentru 3 puncte, peste mâna întinsă a lui Reggie Jackson.


Reușita lui Dončić a parafat un nou moment istoric. El a devenit cel mai tânăr jucător ce marchează un coș al victoriei în ultima secundă (numit și buzzer beater) din istoria NBA, la 21 de ani, după cum confirmă pagina oficială de Twitter a ESPN UK. Luka a încheiat partida cu 43 de puncte, 17 recuperări de 13 pase decisive, fiind ajutat și de prestațiile lui Trey Burke și Tim Hardaway Jr. De partea cealaltă, Lou Williams a avut 36 de puncte, venind de pe bancă, iar Kawhi Leonard a adăugat alte 32.

Seria dintre LA Clippers și Dallas Mavericks este acum egală la 2, iar o una dintre surprizele notabile este încă posibilă în prima rundă a postsezonului Conferinței de Vest. Procedeul de step-back al fenomenului Luka Dončić va rămâne în memoria tuturor celor ce apreciază suspansul din playofful NBA.

 

Surse:

https://twitter.com/ESPNUK/status/1297811913947123713 

https://www.espn.com/nba/story/_/id/29726452/luka-doncic-double-bang-beats-clippers-earns-praise-nba-best

https://www.espn.com/nba/recap?gameId=401236276