Înaintea lunii septembrie, situația generală nu arăta deloc plăcut pentru naționala României. Însă, prin câteva rezultate pozitive, întreaga ecuație a calificării spre locul de baraj al Campionatului Mondial se prezintă diferit.

Ultima imensă mână de ajutor a fost întinsă de Liechtenstein, care a izbutit un gol egalizator absolut neprevăzut în fața Armeniei. Astfel, deși previziunile o prezentau cu totul altfel, confruntarea din Macedonia de Nord a fost abordată predominant precaut de formația lui Mirel Rădoi.

Gazdele s-au arătat mult mai active, dar nu au găsit deopotrivă drumul spre gol. Drept urmare, mulțumită celor două victorii prealabile și concursului favorabil al tuturor rezultatelor, tricolorii se află în continuare la un punct distanță de poziția secundă a Grupei J, ocupată încă de Armenia după șase partide.

În cadrul lunilor care s-au scurs dintr-un an competițional și calendaristic plin de emoții, numeroase aspecte au avut nevoie să se schimbe. Într-una dintre cele mai interesante campanii europene, raportându-ne la desfășurarea ei generală, naționala României a urmărit un singur țel, vizualizat tangibil în urmă cu jumătate de an - lupta pentru poziția de baraj.

Treptat, aspectele surprinzătoare au făcut ca lupta să nu se poarte imediat doar pentru locul secund. Imensa favorită, Germania, a trecut peste secvențe neconcludente, nu însă fără a suferi câteva pierderi în registrul punctelor. În plus, deși tragerea la sorți a indicat Islanda drept formația care va pune noi piedici României, lucrurile s-au transpus altfel. La începutul primăverii, ar fi fost imposibil de prezis că Armenia și Macedonia de Nord, echipe inferioare în teorie celor din primele trei urne valorice, vor ilustra cel puțin un ritm comparabil, tuturor acestora din urmă.

Făcând referire în principal către evoluția reprezentativei autohtone, perioada repausului dintre anotimpuri nu a surprins scenariul dorit pentru formația ce încă așteaptă următoarea prezență la Campionatului Mondial după finalul secolului anterior. Și totuși, privind în detaliu contextul incipient, factorul dezamăgirii care să aibă și efect asupra ierarhiei s-a materializat doar prin ultimele 10 minute completate la Erevan. Ele au consemnat, deși în contextul inferiorității numerice cauzate prin intervenția nechibzuită a lui George Pușcaș, una dintre înfrângerile greu digerabile ale perioadei contemporane. 

Moralul nu putea fi mai scăzut, ținând seama inclusiv de vizualizarea unui EURO 2020 pe propria Arenă Națională, aflată recent la 10 ani de activități oficiale, fără implicare directă. Doar că, prilejul relansării s-a ivit evident, atunci când atmosfera a căpătat o nuanță ceva mai cenușie, în sensul obiectiv. 

Revenirea formală în Islanda a fost prezentată încă de la clipa startului, în a nu avea legături majore cu deja cunoscutul duel de baraj, net favorabil nordicilor în toamna precedentă. Dispoziția prezentă a adversarului scandinav a confirmat uriașa oportunitate de reintrare în calcule pentru elevii lui Mirel Rădoi. 

În consecință, un prim rezultat pozitiv, sprijinit serios de cea dintâi remiză crucială, înregistrată paralel pe tărâm armean a reîncărcat cu enormă energie pe fiecare dintre jucătorii convocați și apți în lotul tricolor. Deși problemele efectivului s-au înmulțit încă din capitala islandeză, tonusul s-a îmbunătățit suficient de serios pentru ca pasajul pozitiv să nu se oprească.

Este drept, alte circumstanțe necesare, însă împlinite apoteotic în favoarea grupării române, chiar în fieful viking – unde Macedonia de Nord nu s-a putut impune, după un act secund atât de greu explicabil – au garantat perspectiva din care reintrarea cu șanse de calificare s-a realizat complet. Indiferent de opiniile și realitățile ilustrate în ultima perioadă, jocul contra lui Liechtenstein nu putea să pună probleme în privința rezultatului.

Problema ineficienței etalate de gazdele bucureștene s-a evidențiat clar, cu precădere în majoritatea reprizei secunde. Însă, adevărată deopotrivă este și perspectiva unei scăderi drastice a atenției la finalizare, din momentul în care ecuația înfruntării fusese deja rezolvată în primele 18 minute de joc. Oricât de îngrijorătoare sau nu ar părea absența altor goluri împotriva selecționatei micuțului principat, cele trei puncte obținute au adus practic echipa noastră în poziția de a demonstra dacă ea merită menționată cu șanse bune spre îndelung căutatul loc secund.

Înaintea celei de-a treia și ultima zi de competiție a lunii curente, diferența consta într-un singur punct. Liechtenstein părea să nu poată face față Armeniei, însă a treia și cea mai puțin scontată remiză care ajută România a prins uluitor viață la Erevan mulțumită unei acțiuni încâlcite, duse la capăt de către Noah Frick. Primul rezultat pozitiv al formației din urna a șasea deschidea uluitor șansa pentru ambele echipe prezent la Skopje de a urca pe locul secund în serie.

Evenimentele care au separat partida tur dintre cele două națiuni balcanice, inclusiv în tribune, au fost vaste, între care vom include și o schimbare de tehnician. Însă, opiniile ilustrate în urma acelui prim duel s-au mai disipat cu siguranță, ținând cont de prestația pe care selecționata lui Igor Angelovski a etalat-o la Campionatul European. 

Finalul lunii martie a adus o confruntare cu aspect neobișnuit, în care ofensiva macedoneană a funcționat la parametrii excelenți. În schimb, defensiva a permis suficiente spații pentru ca atacanții români să profite, pentru ceea ce a părut doar la prima vedere, un avantaj solid. Realitatea a ilustrat însă un fotbal totalmente opus, care a răsplătit puternica șarjă ex-iugoslavă cu două reușite succesive. A fost nevoie de un ultim efort pentru ca Ianis Hagi să semneze un gol de mare importanță pentru el, asigurând dramatic un succes ce s-a complicat foarte mult pentru România. 

Victoria a reprezentat categoric țelul impuse de Mirel Rădoi înaintea disputei din deplasare, una ce ar fi putut desprinde formația învingătoare în postura urmăritoarei principale a Armeniei. Într-o mică festă a destinului, lucrurile s-au complicat pentru o parte dintre tinerii jucători români încă de la sosirea în capitala nord-macedoneană. Impactul coronavirusului se conturează din nou în prezent drept imposibil de subestimat, nu numai în țara noastră, cât pe întregul bătrân continent. 

Conform analizelor inițiale, principalul jucător afectat direct de catalizatorul pandemic a fost chiar marcatorul golului de 3-2 din jocul de pe Național Arena. Ulterior, investigațiile suplimentare au conchis că doar Ianis Hagi va fi obligat să nu evolueze, ceilalți colegi aflați în contact cu mijlocașul lui Glasgow Rangers fiind declarați apți. Experimentând deja numeroase probleme de efectiv în ofensivă, tehnicianul tricolorilor nu s-a dezis unui plan de joc centrat în jurul atacului. Conștientizarea rezultatului pozitiv a fost realmente evidentă încă din primele momente ale serii de pe arena națională a Macedoniei de Nord, într-o atmosferă înflăcărată, dar ușor de anticipat. 

În timp ce în paralel Italia rescria oficial analele fotbalului – asigurându-și contra Lituaniei recordul absolut: 37 de înfruntări succesive fără eșec internațional, confruntarea-reper a Grupei J a început cu mare intensitate, crescută suplimentar și prin uluitorul deznodământ nul din Armenia. Claritatea a fost situată evident în dreptul gazdelor echipate în tradiționala nuanță roșie. Crucial cumva, cu varianta remizei revenită printre posibilități, atitudinea inițială a vizitatorilor a fost una mai degrabă conservatoare. De-a lungul primelor 15 minute, controlul posesiei s-a arătat suficient de ferm de partea elevilor lui Blagoja Milevski. Presiunea a fost accelerată în multe rânduri spre dispozitivul defensiv ghidat de Florin Niță și Vlad Chiricheș. 

Treptat, șarjele au fost conturate cu mare atenție, iar cu fiecare șansă a contraatacului, românii și-au testat calitățile pe o suprafață de joc dificilă. În pofida câtorva momente insuficient de inspirate, Jovan Marcović i-a creat lui Deian Sorescu un culoar accesibil execuției la colțul lung ce a semnat principala oportunitate de gol din partea oaspeților pentru multe minute. Dificultățile fundașilor laterali au fost exploatate cu destul succes de către experimentatele extreme macedonene, influențate în primul rând de Elif Elmas. Totuși, intensitatea excelentă a început să scadă pe măsură ce timpul se scurgea dintr-un prim act relativ neconvențional. 

Chiar și astfel, echipa recent prezentă la ultima campanie continentală a demonstrat că poate să atingă în orice clipă o cadență superioară, pentru care reprezentativa autohtonă trebuia să rămână precaută. Luând în calcul că formația ex-iugoslavă posedă detașat golaverajul mult superior tuturor celorlalte oponente, exceptând, în mod evident, Germania, perspectiva avântată nu a avut vreun motiv pentru a se domoli, după reluarea confruntării. 

Drept consecință, dinamica excelentă a materializat noi șanse excelente pentru deschiderea scorului. Același Elif Elmas, autorul unui nou fuleu grozav nu l-a putut învinge în minutul 51 pe un goalkeeper care a intervenit inclusiv cu piciorul de sprijin, într-un unghi închis. Florin Niță a intervenit cu suficientă încredere și la tentativa lui Enis Bardhi. În absența legendarului lor compatriot, retras din activitatea internațională, ceilalți compatrioți cu spirit de creație au căutat soluții fără mult succes. În schimb, înlocuirile cu tentă ofensivă, inițiate de Mirel Rădoi au putut oferi roade odată cu startul ultimului sfert de partidă. 

Răzvan Marin a semnat prima execuție pe spațiul porții adverse ca urmare a unui șut ce l-a surprins serios pe Stole Dimitrievski. Contrar așteptărilor inițial, dar foarte probabil pe fondul uriașei surprize notate în ultima grupă de calificare, echipa tricoloră a fost dispusă să își asume foarte puține riscuri. Dacă ne referim la ultima campanie preliminară mondială împlinită cu succes, cea a verii din 1998, România se impunea pe tărâm macedonean mulțumită triplei bifate de Gică Popescu. 

La 24 de ani distanță, într-un tablou delicat, marcat tot mai evident de consecințele oboselii în ambele tabere, deznodământul final a părut inevitabil. O secvență finală presărată cu o suită a execuțiilor imprecise a adus cea dintâi remiză albă din întregul palmares direct al celor două națiuni. Astfel, la capătul unei seri cu multe răsturnări neașteptate de situație, o sigură concluzie clară, Germania se detașează în fruntea Grupei J. În spatele marii favorite, alte trei pretendente păstrează între ele o marjă de numai două puncte.

Cu patru etape rămase de consumat din cadrul tentativei de calificare a României la primul ei Campionat Mondial din acest mileniu, naționala mare își regăsește o poziție serios îmbunătățită. Deși următorul duel preliminar va avea loc la Stuttgart, cele șapte puncte acontate în decursul a șase zile, fără gol primit, mențin speranțele obținerii calificării intacte, mulțumită și unui concurs al rezultatelor colaterale favorabile unei Românii ce nu a impresionat per total, și nici la Skopje.

Surse:
https://www.gsp.ro/fotbal/nationala/ianis-hagi-covid-stare-641289.html
https://www.digisport.ro/fotbal/echipa-nationala/macedonia-de-nord-romania-0-0-remiza-la-skopje-dupa-un-joc-neconvingator-dar-pastram-sanse-la-locul-2-1260431