Marele Premiu al Ungariei din 2022 consfințește un reviriment deosebit pentru Max Verstappen

A 37-a vizită consecutivă a Formulei 1 pe Hungaroring va menține un statut deosebit, judecând nu numai pe fondul anunțului retragerii lui Sebastian Vettel la capăt de sezon.
Dacă germanul a obținut ultimul punct disponibil, Max Verstappen și-a etalat complet forța, pentru o primă victorie maghiară foarte valoroasă.
Un start de pe locul al zecelea nu l-a împiedicat pe olandez să se impună relativ confortabil, într-o manieră care a oglindit perfect podiumul înregistrat în Franța. George Russell a obținut primul său pole-position din carieră, însă a completat întrecerea printr-o nouă clasare pe poziția a treia. Un Lewis Hamilton mereu pregătit pentru circuitul vecin țării noastre a revenit după calificările încheiate neconcludent.
În condițiile în care ploaia nu a sosit în capitala Ungariei decât la finalul unei curse strategice complexe, britanicii nu i-au putut contesta campionului mondial succesul înaintea pauzei de vară în Marele Circ.
Multe aspecte se regăsesc într-un context devenit volatil, poate independent de abilitățile protagoniștilor arătate de-a lungul anilor în orice domenii competitive. Din trecut sau mai recent, vedem faptul că valoarea vizitelor tradiționale sunt expuse într-o manieră favorabilă, prin prisma actorilor de prim rang. Deși latura motorizată a sportului conține o majoritate influență individuală, impactul succesului este resimțit major la nivel colectiv. Prin asociere, imaginile care au tendința să rămână memorabile surprind mai mulți protagoniști implicați în secvențe pe măsură. Pentru cea mai importantă competiție motorizată, timpul nu cu mult îndepărtat a remarcat o tendință accelerată a căutării măreției.
Ca urmare, Formula 1 reușește să mențină atenția la standarde tot mai ridicate, însă o mare parte a focusului merge și ceva mai departe de asfaltul propriu-zis. Ramura decizională a ajuns să pună stăpânire pe tabloul general al unui sezon de încă poate să atragă multe necunoscute, însă, puncte majore ale discuțiilor sunt dezvoltate în afara combinezonului și respectiv a monoposturilor, pentru identificarea modalităților prin care caravana va aborda viitorul. Poate că am cataloga o asemenea argumentare drept pripită, știind faptul că ne poziționăm doar la începutul unei noi perioade regulamentare. În același timp, îi cunoaștem deja și finalul, drept care perspectiva se poate extinde mai larg decât 2022.
Îndreptând-ne cu repeziciune, dar și intensitate spre pauza de vară, analiza se poate împărți între dimensiunea tehnică, cea istorică, ambele cu o mare influență asupra actualității. Am remarcat în trecut că o singură decizie poate să schimbe totul, privind spre constituția competiției piloților. Ajungând în respectivul punct, jumătatea neoficială a stagiunii a oferit un major semn de remarcat. În general, privind înaintea epocii hibride, dominate de Lewis Hamilton, un nume s-a evidențiat dincolo de celelalte.
Pare greu de crezut că în urmă cu aproximativ nouă ani, figura care se pregătea să prezinte provocarea supremă lui Michael Schumacher nu era nici pe departe britanicul. În schimb, Sebastian Vettel a așezat o proprie amprentă ce încă se prezintă greu de egalat, inclusiv pentru istoria Red Bull Racing. Dar 2013 se prezintă acum atât de departe în timp încât un cvadruplu campion mondial a decis că motivația și liniștea nu mai sunt suficiente.
Ca urmare, cel mai galonat pilot al Germaniei în ultimii ani a decis să oprească drumul competitiv în 2022, sub culorile Aston Martin, după 15 sezoane complete. Evident și structura verde britanică se prezintă parcă dintr-o altă lume față de cea în care Seb a acoperit patru coroane succesive, sub egida taurului roșu.
Dar, cu o hotărâre venită aparent rapid în timpul sezonului, cărțile se reamestecă pe piața potențialilor noi competitori. Până atunci, ce mai rămâne garantat pentru portretul F1 al lui Vettel este atingerea bornei de 300 de starturi, una pe care rivalul său englez din perioada Ferrari, a atins-o în runda precedentă.
Într-adevăr, spectacolul francez care a concurat realmente în paralel cu epilogul unicului Le Tour, a propulsat Marele Premiu din Hexagon în istorie. Pe lângă faptul că Fernando Alonso a preluat conducerea tuturor timpurilor la tururi parcurse, inclusiv datorită, nici prestația aniversară a lui Sir. Lewis Hamilton nu a fost diferită. A patra clasare succesivă pe podium pentru veteranul grupului Mercedes a sugerat o notă deplin pozitivă, inclusiv datorită următoarei destinații, pe care el a învățat să o stăpânească la maximum în timp.
Atât de aproape de țara noastră, septuplul laureat suprem și acum deținătorul celor mai multe clasăr din istorie, peste marca lui Michael Schumacher, a semnat un alt record probabil să rămână neatins pentru multe decenii. Lângă Budapesta, traseul de 4,3 kilometri inaugurat în anul 1986, este locul în care Baronul Roșu s-a impus de 7 ori, Hamilton făcând-o în opt ocazii.
Ca urmare, destinația maghiară va puncta întotdeauna, ținând seama și de postura aparent sigură din calendar, o rută spre inima spectatorilor din Europa de Est. Din perspectiva sugerată, nuanța simbolisitcă asociată Hungaroring crește cu fiecare ocazie, pentru cel dintâi Grand Prix răsăritean, care teoretic nu ar fi intrat vreodată în planurile inițiale ale lui Bernie Ecclestone, inițiate în urmă cu aproape patru decenii. Rămâne de remarcat că pista satului Mogyoród nu a mai părăsit scena oficială în nicio ocazie, fapt valabil pentru foarte puține locații, după perioada pandemică.
În cazul țării noastre, deși tensiunile cresc în destule laturi ce includ sportul, evenimentul propriu-zis creează o importantă aură pozitivă. Vizita pasionaților peste granițele multor țări vecine, nu doar România, aduce mereu entuziasmul de care organizatorii rămân siguri. Realizând tranziția spre acțiunea în sine, deseori locației maghiare i se atribuie caracteristica unei configurații unde spectacolul nu va fi absolut garantat. Dar, circumstanțele actuale indicau cel puțin că miza va fi dusă la maximum, pentru cei care aveau nevoie să îl oprească pe Max Verstappen din a evada în fruntea ierarhiei stagionale.
Evident, totul l-a privit în pe Charles Leclerc al cărui incident din Franța a fost masiv asimilat cu cel al autorului proaspăt anunț de retragere. La Hockenheim, în 2018, Sebastian Vettel s-a văzut în decor tot din postura liderului unei curse de casă, permițându-i lui Lewis Hamilton să reintre în controlul situației. Momentele își găsesc într-adevăr similitudini, deși batavul de la Red Bull și-ar fi păstrat oricum întâietatea, indiferent dacă Charles Leclerc ar fi dus sau nu la bun sfârșit misiunea pe Paul Ricard. În schimb, deficitul său a crescut exponențial după succesul transpus într-un final fără emoții la Le Castellet de purtătorul numărului 1 de concurs.
Deși potențialul pachetului Ferrari încă pare superior în cazul traseelor tehnice, diferențe care contează au rămas majore. Ca urmare, caravana nu a depășit luna iulie, iar exponentul Principatului nu își mai putea permite erori. Etapa maghiară s-a transformat într-o condiție obligatorie din partea lui Leclerc. Calificările au reprezentat mai des specialitatea sa, însă spectrul precipitațiilor a amenințat să cuprindă clar circuitul maghiar, începând de sâmbătă. În condiții care nu ar fi întrunit asfalt uscat, din nou, absolut orice opțiune s-ar fi deschis larg, într-o zi de sâmbătă oricum promițătoare.
Doar astfel s-a întrunit singurul scenariu în care concurentul solitar fără punct obținut în 2022 să obțină primul timp într-o ședință de antrenamente libere. Nic Latifi își putea baza speranțele că ploaia va reveni spre amiază, dar așteptările nu au mai fost împlinite, canadianul încheind ultimul în Q1. Inițial, timpii au arătat foarte strâns, dar pe asfalt uscat, a fost de așteptat ca monoposturile Ferrari și Red Bull să preia controlul. Dacă Max Verstappen a acuzat minusuri uriașe de putere în secvența finală, încheiată practic fără timp competitiv, un 1-2 italian cu Carlos Sainz Jr. în frunte părea neamenințat.
În schimb, fulgerul figurativ a venit probabil de unde puțin ar fi așteptat la ultima încercare, a lui George Russell. Probabil cel mai curat tur al sezonului i-a conferit tânărului englez un avans de 52 de miimi de secundă, echivalent cu un prim pole-position din carieră care a venit într-adevăr de nicăieri.
Cu ultimii campioni mondiali mult în spatele său, pe 7 și 10, atenția la start pentru pilotul din Norfolk, trebuia să stea doar asupra tandemului roșu, teoretic echipat mai bine pentru ritmul de cursă, indiferent de cuvântul vremii. Schimbarea condițiilor a părut inevitabilă la început, dar plecarea și în fapt întreaga cursă a consfințit pistă uscată. Russell a fost pus sub mare presiune de Carlos Sainz Jr., dar a profitat de aderența superioară a anvelopelor de compoziție soft.
Mult în spatele liderului, Max Verstappen a fost echipat atât cu cele mai moi anvelope, cât și un pachet propulsor nou. Consecința a fost că puțini adversari îi puteau rămâne în față, pe măsură ce norii cenușii iertau asfaltul. Checo Pérez a avut aceeași oportunitate a urcării, după alte calificări modeste. Nici măcar la intrarea în al doilea sfert al celor 70 de tururi programate, ruleta intrărilor la standuri s-a deschis, în condițiile în care campionul mondial a părut să se poziționeze eficient. Cartea jucată de el, printr-o intrare imediată pe linia boxelor a fost interpretată identic prima mașină clasată.
Până în parcurgerea cu numărul 30, George Russell i-a rezistat unui Charles Leclerc foarte hotărât, monegascul trecând și părând apoi să-și asume inițiativa. Pe măsură ce exponentul Mercedes a părut să sufere tot mai mult, atenția Ferrari s-a relocat asupra principalului adversar stagional.
Doar că, deși Charles Leclerc nu avea să facă pasul greșit, echipa a fost cea care a luat decizia retrospectiv eronată. După a doua pătrundere în standuri a lui Verstappen, răspunsul cu anvelope dure din partea formației lui Mattia Binotto și-a arătat imediat consecințele. Cu anvelope mai puțin adecvate condițiilor reci (anume pneurile hard), câștigătorul de la Spielberg a fost ajuns rapid din spate de olandezul cu numărul 1. Mai important decât atât, Max a fost protagonistul unei răsuciri imediat în virajele următoare depășirii ferraristului cu numărul 16, chiar și astfel ritmul său rămânând nealterat, după turul 42.
Rămași în față pentru a beneficia spre final de avantajul gumelor categoric mai aderentă și mai ușor funcționabile, Carlos Sainz Jr. și mai ales Lewis Hamilton puteau să se bazeze doar pe intervenția aversei care tot plutea în aer, pentru a-i contesta supremația noului lider, la capătul ultimelor două opriri relevante. În schimb, cadența mașinilor Mercedes a continuat să fie mult mai înaltă decât a celor roșii, George Russell reușind să-i întoarcă manevra în virajul 2 lui Charles Leclerc. Acesta din urmă a fost obligat să opteze spre trecerea pe soft, pentru a salva maximum o clasare în top 6, care într-adevăr ar fi putut arăta mult mai rău.
Mai tânărul britanic s-a văzut din nou în poziția a doua, însă pe ultimii 20 de kilometri, încă amenințați de ploaie, el s-a văzut nevoit să-i cedeze treapta lui Lewis Hamilton, care trecuse în perfect control și de Carlos Sainz. Octuplul învingător de la Hungaroring și-a împlinit din nou obiectivul maxim la care putea spera, după un segment Q3 închis sâmbătă cu probleme la sistemul DRS. Colegul său l-a urmat în a doua săptămână succesivă pe 3, iar ca urmare, grupul lui Toto Wolff a fost cel mai productiv într-un nou week-end, fără să obțină succesul de etapă.
Până la urmă, Max Verstappen a fost însă cel de neînvins pe tărâm maghiar, într-o întrecere cu mai multe premiere pentru el. Rar vedem o cursă unde învingătorul plecat din poziția a zecea nu a avut nevoie de un incident pentru a domina atât de clar în final. Evident, parte a tabloului a fost vizibilă într-un set al condițiilor cu care este probabil să nu mai întâlnim, ploaia doar veghind asupra Budapestei de la un capăt la altul al amiezii. Dar, o revenire pe care încă tânărul batav nu o reușise ca profunzime în carieră, demonstrează că deținătorul coroanei este de-acum enorm favorit în a-și apăra trofeul.
La momentul lungului repaus estival, după un prim succes maghiar extrem de valoros, nici mai mult nici mai puțin de 80 de puncte îl separă pe campionul en-titre la general, raportat la următorul pilot clasat. Drept consecință, șansele cresc pentru ca o deosebită ispravă pe circuitul vecin, să poarte o amprentă decisivă asupra sezonului Formulei 1 din 2022.
Surse:
Comentarii