După o așteptare prelungită atât de aproape de finalul stagiunii în curs, clipa supremă s-a împlinit pentru Mikaela Shiffrin.

Pentru decade întregi, marca lui Ingemar Stenmark, stabilită în februarie 1989, la 86 de victorii, a rămas în picioare în schiul alpin; singura amenințare clară venind de la Lindsey Vonn. 

Mai tânăra sa compatrioată a reușit acum să desăvârșească complet talentul arătat cu mult înaintea împlinirii vârstei senioratului, intrând pe un teritoriu nemaiîntâlnit. Mai mult, de acum cel mai galonat om care și-a pus vreodată schiurile de alunecare în picioare a stabilit noul record chiar la Åre.

Celebra stațiune de casă a maestrului Stenmark era, de asemenea, locația suedeză unde Shiffrin se impusese întâia oară într-o etapă de Cupă Mondială, în urmă cu mai mult de un deceniu. La 28 de ani fără două zile, în mod oficial, ea a depășit totalul legendei scandinave, mulțumită celei de-a 53-a izbânzi la slalom, a 87-a dintr-un total ce amenință să nu se oprească prea curând.

Desigur, pentru a plasa în context o asemenea performanță în dreptul oricărui sportiv, nu numai în disciplinele de iarnă, există puține comparații. Recent, relativ singurul moment ce poate fi asimilat fără probleme ca magnitudine celui în cauză, este depășirea recordului de puncte al NBA. 

Doar că, merită atras atenția cum, dacă LeBron James a avut nevoie de 20 de ani parcurși la cel mai înalt nivel posibil pe terenul de baschet pentru a-i lua locul lui Kareem Abdul-Jabbar în istoria marcatorilor, protagonista de pe zăpadă a realizat aparentul imposibil în mai puțin de 11 campanii complete. 

Iar, din decembrie 2012 încoace, nu putem afirma că totul a funcționat mereu lin pentru Mikaela Shiffrin. Pe măsură ce abilitatea sa de cursă nemaivăzută mai ales în probele tehnice s-a dezvoltat bine și spre celelalte discipline ale schiului alpin, presiunea a crescut mult.

Iar, după o stagiune cum poate întreg cercul competitiv pe zăpadă nu a mai văzut, cu 17 triumfuri individuale, atât provocările fizice, cât și cele în plan mental au început să testeze încă o foarte tânără sportivă. Deja, la momentul 2019-2020, atleta din Statele Unite deținea aproape orice distincție pe care și-ar fi putut-o dori, exceptând poate un Glob Mic de Cristal la coborâre. 

Odată cu startul intervalului pandemic și cu pierderea subită a tatălui său a fost nevoie de resurse mentale de care nu oricine e capabil pentru ca Mikaela să reia drumul spre vârfuri neatinse. Acum, toate aceste elemente cenușii au fost lăsate departe în spate, în ciuda câtorva insuccese la probele olimpice din Beijing.

Deja, la capătul sezonului precedent, părea că perioada dominației asupra întregului circuit va avea toate motivele să continue. Iar, reluând acțiunea de la cota celor victorii 74 în Cupa Mondială, nimic nu trebuia exclus, până într-o primăvară cu atâtea clipe emoționante în sportul mondial (inclusiv primul trofeu ucrainean în tenisul de simplu după începerea conflictului, adus de Marta Kostiuk în Texas).

Nu a fost nevoie să pătrundem adânc în noul an pentru ca totalul de asemenea monumental al lui Lindsey Vonn, să fie eclipsat (într-o problemă de timp). În cele din urmă, proba aleasă a fost una de slalom uriaș, în Kronplatz, pe 24 ianuarie, Shiffrin preluând ștacheta supremă a fetelor, prin succesul cu numărul 83.

Mai departe în aceeași stagiune, rămânea de atins doar ținta supremă pe care a sa conațională și-a apropiat-o atât de mult, însă doar la finalul carierei. În schimb, elementul care acum pare unul uluitor în dreptul lui Ingemar Stenmark este că succesele sale au venit la aceleași două probe tehnice, cu aceleași perechi de schiuri, până în februarie 1989. 

Cu excepția a două schioare așadar, absolut nimeni nu s-a putut apropiat de recordul maestrului scandinav, Marcel Hirscher preferând să-și încheie cariera în 2019 (după opt Globuri Mari de Cristal la rând, dar numai 67 de succese). Categoric, Shiffrin, încă în teoreticul apogeu al carierei, nu avea niciun motiv pentru care să nu forțeze depășirea celor 86 tocmai în actualul sezon. 

Identic cadrului lui Lindsey Vonn, principala întrebare părea când va fi întrecută acea sacră bornă, iar răspunsul părea să devină tot mai clar. După noi victorii la probe tehnice în Italia și Cehia, prima șansă de egalare a totalului evocat a venit tot la Špindlerův Mlýn, în următorul slalom.

Însă, poate cea mai modestă manșă secundă a întregii stagiuni, o vedea pe Mikaela cedând un avans enorm Lenei Dürr de exact două treimi de secundă. Astfel, concurenta din Germania a bifat chiar primul său succes din carieră, amânând istoria, cel puțin până la finalul Campionatelor Mondiale din Franța.

Acolo, deși a fost întrecută la slalom de canadianca Laurence St-Germain, titlul de slalom uriaș, alături de o medalie de argint venită la Super G, au transformat-o pe Shiffrin în cea mai galonată schioare a tuturor timpurilor și pe scena distincțiilor non-olimpice. Doar cu luna martie în față și cu un al cincilea Glob Mare de Cristal asigurat deja conformabil, atenția se muta asupra unei locații speciale. 

Resortul de schi din Åre este punctul din calendar pe care absolut toți pasionații mai tineri pot să îl asocieze legendei lui Ingemar Stenmark, care curios sau nu, câștiga ultima sa cursă, chiar în Statele Unite. Doar că, roata destinului a planificat o scenă cum nu se putea mai inspirată din două rațiuni în Suedia. A doua este, bineînțeles, că acolo Shiffrin gustase succesul în premieră. 

Atunci, chiar dacă ea avea doar 17 ani, aproape de Crăciunul din 2012, nimeni nu putea să anticipeze că un moment al referinței supreme putea veni tot pentru atleta din Munții Stâncoși. Dominația acesteia în proba de slalom uriaș a părut mai clară ca oricând în actualul sezon. Iar, în drumul spre a 86-a victorie, se regăsea și asigurarea unui al doilea glob mic al specialității, după cel din 2019.

Absolut nicio oponentă nu a putut să i se împotrivească din nou din crearea unui avantaj imens încă de la capătul primei manșe. Cu peste nouă zecimi în fața Federicăi Brignone, Shiffrin nu a făcut decât să conserve fără probleme marja, pentru al șaselea triumf al campaniei doar la uriaș. Aflându-se pe același palier cu maestrul absolut al schiului suedez, un singur pas mai rămânea de împlinit.

În ziua următoare, impresia a fost aceeași, că protagonista poate și va dori să se impună atât de clar în manșa întâi pentru a nu lasă dubii. Doar Petra Vlhová arăta că s-ar fi putut apropia ritmului ei, însă eroarea gravă a slovacei i-a lăsat multiplei campioane olimpice de peste Atlantic poarta larg deschisă spre un avans de aproape șapte zecimi de secundă în fața favoritei gazdelor, Anna Swenn-Larsson. 

Ca urmare, doar o ultimă bătălie cu sine mai trebuia câștigată în manșa finală a penultimei probe de slalom stagionale, pentru împlinirea unui moment fără egal în schiul alpin. După desfășurarea celei de-a doua părți a competiției, Wendy Holdener s-a dovedit în cea mai bună formă din restul topului 5. 

Dar, în condițiile în care performera elvețiană încheiase întâia evoluție cu 94 de sutimi mai lent decât principala exponentă a slalomului din ultimele două decenii, doar o imensă greșeală putea să mai stea în calea împlinirii absolute. Fără să ezite, dar nici prin a forța deloc prea mult în plus, eroina week-endului a atacat cu încredere fiecare poartă. 

Doar linia de sosire trebuia atinsă fără vreo ratare, cronometrul nereprezentând vreo problemă, pe fondul dominanței din cursul dimineții. Fără să trebuiască să demonstreze că se poate impune în ambele manșe, americancă născută la peste șase ani după ce Ingemar Stenmark concura în ultima sa întrecere a doborât unul dintre cele mai impresionante recorduri din analele sportului competitiv. 

Surclasându-le efectiv pe Wendy Holdener și Anna Swenn-Larsson pe podiumul suedez de sâmbătă, al 87-lea triumf era atins. Îmbrățișată și felicitată imediat atât de acestea din urmă, cât și de membrii familiei, cel mai galonat schior (nu doar schioare) din istorie nu s-a exteriorizat peste măsură. Dar, un cadou mai frumos pentru împlinirea iminentă a doar 28 de ani, nu prea era posibil pentru ea. 

Fiind așadar încă foarte tânără, puține o pot împiedica pe Mikaela Shiffrin din a căuta în continuare bariera celor 100 de succese, până acum intangibilă în disciplinele de prim rang ale anotimpului rece. Dar, înaintea concluziei sezonului actual – programată nu departe de locul unde România va începe campania de calificare la Campionatul European – la Soldeu în Andorra, istoria pe schiuri s-a rescris cum rar vedem; momentan între 20 decembrie 2012 și 11 martie 2023, în cercul simbolic din Åre.

Surse:

https://edition.cnn.com/2023/03/11/sport/mikaela-shiffrin-record-breaker-world-cup-spt-intl/index.html