Sportiva care a rescris complet standardele celei mai versatile probe de iarnă Mikaela Shiffrin aștepta de ceva timp o altă unică întâlnire cu istoria.

Cea mai tânără laureată olimpică pe care schiul alpin a văzut-o vreodată și-a transformat precocitatea într-o dominație rarisimă de-a lungul sezoanelor.

Astfel, la numai 27 de ani, exponenta din Colorado s-a poziționat perfect pentru a-i doborî iconicul record de succese în Cupa Mondială feminină compatrioatei Lindsey Vonn. Victoria cu numărul 83 a venit pentru încă tânăra atletă americană, după slalomul uriaș de la Kronplatz. Isprava din Tirol a însemnat al nouălea triumf de etapă doar în actualul sezon.

Pentru cvadrupla câștigătoare a Cupei Mondiale, marca absolută deținută de Ingemar Stenmark, pe care Vonn a urmărit-o fără succes până în 2019, se află doar la alte trei unități distanță, în drumul paralel și către cel de-al cincilea Glob Mare de Cristal din carieră.

În enorm de multe cazuri, cele mai înalte standarde ale excelenței se obțin cu foarte mult efort. În același timp, excepțiile au tendința să se remarce cu o mai mare regularitate, atunci când ne vom concentra asupra disciplinelor deosebite. Iar, într-un debut de an cu atât de multe lucruri de cântărit și analizat în competițiile mondiale, detalii importante tind să scape din atenția generală. Poate că la nivelul țării noastre, este mai greu să plasăm neapărat cercul alb la același grad al importanței cu alte ramuri, dar istoria nu se va opri asemenea detalii.

Categoric, fiece probă a iernii deja este împământenită în pasiuni pentru mulți urmăritori, iar poveștile de succes se împart aproape egal. Totuși, dacă vom îndrepta primordial atenția către cea mai veche ramură recunoscută oficial, clipele gloriei ajung să valoreze și mai mult. Este drept, orice lună ianuarie va sublinia probabil Turneul Celor Patru Trambuline (dominat autoritar de Halvor Egner Granerud în ediția a 71-a) drept cel mai de seamă eveniment al cercului rece.

Însă, o anumită marcă a disciplinei anterior menționate era pregătită să fie depășită, de la o sportivă legendară la alta, chiar dacă momentul s-a amânat până spre finalul lunii. Spre deosebire de multe situații similare, în schiul alpin avem de-a face cu o dinamică fascinantă, știind că Mikaela Shiffrin și Lindsey Vonn s-au intersectat în carierele lor. Dar, generațiile celor două ar putea fi considerate vădit distincte, în principal datorită unui factor pe care neîntâmpinat foarte des în cazul festivalului alb. Mai exact, pentru mai tânăra dintre atlete, clipa debutului a venit la doar 15 ani, în startul sezonului 2011.

Cu siguranță, una dintre cele mai mari talente din istorie și la nivel de junioare era așteptată să impresioneze. Însă, precocitatea pe care exponenta din Colorado urma să răstoarne și mai clar ștacheta. Cea mai importantă dovadă nu o reprezintă întocmai cea întâia cursă, care evident a venit la specialitatea sa favorită, anume slalomul. În momentul în care respectivul succes se producea, la Åre, titrata sa compatrioată nu se regăsea nici măcar aproape de una dintre performanțele ei de vârf.

Pentru multe decenii, recordul de succese feminine i-a aparținut lui Annemarie Moser-Pröll, fiind situat totuși departe de marca masculină absolută. Misiunea lui Lindsey Vonn, din clipa în care a preluat titlul celei mai titrate schioare din istorie, în urmă cu aproximativ șapte ani, a devenit recordul respectiv, aflat încă departe, la 86. Într-adevăr, deși măiastra probelor de viteză a părut să poată doborî reperul lui Ingemar Stenmark, ea s-a oprit în 2019, la doar patru izbânzi distanță.

În același timp, inclusiv Vonn era perfect conștientă că a sa conațională s-a poziționat deja pentru a amenința atât totalul său, cât și al legendarului suedez. Mikaela Shiffrin și-a lansat cariera, după cum afirmam, sub tutela probelor tehnice, iar drumul ei atinsese deja un apogeu inegalabil apogeu, la prima sa ediție de Jocuri Olimpice. Devenind cea mai tânără medaliată cu aur din istorie după slalomul de la Sochi, istoria avea să se rescrie în continuare.

Deja, ea urma să devină o dublă câștigătoare a Globului Mic de Cristal în proba evocată la numai 19 ani. Nu devine așadar foarte greu de crezut că primele sale zece succese au fost acontate exclusiv la slalom, acolo unde Shiffrin a devenit atât de rapid reperul. Doar că, în primul week-end din sezonul 2014-2015 urma să vină și cea dintâi victorie la slalom uriaș. Categoric, enorma marjă de progres nu putea decât să o apropie treptat de un prim triumf la general în Cupa Mondială.

Este drept, deși așteptarea s-a prelungit pentru alte două stagiuni și în urma unei prime grave accidentări, suferite la genunchi, devenea clar că talentul uriaș va sprijini tranziția către statutul unei schioare complete. Prezențele regulate în cadrul probelor de viteză sunt obligatorii pentru orice expert al slalomurilor care dorește să atingă Globul Mare de Cristal. Numai că o mare diferență se va remarca aproape inevitabil.

Continuând comparația directă cu Lindsey Vonn, faptul că aceasta din urmă a început drumul în special pe traseele rapide a cântărit mult la restul probelor. Având parte de traseul opus, Mikaela Shiffrin a reușit evident tranziția lină de la schiurile scurte (de slalom) și către cele lungi (utilizate la coborâre și Super G, așa-numitul slalom super-uriaș în teorie), fără a-și pierde ritmul în cursele care au făcut-o celebră.

Ca urmare, primul triumf la general a survenit la capătul campaniei închise în 2017, cu 12 victorii de etapă, dintre care și o Combinată Alpină la Crans-Montana, în Elveția. fără îndoială, nu se putea decât ca așteptările crească în raport cu ceea ce avea loc pe pârtie. Startul iernii următoare a adus o nouă ispravă memorabilă, privind spre întâia victorie la coborâre, într-una dintre locațiile unde tot Lindsey Vonn și-a pus amprenta cea mai clară; celebrul complex canadian din Lake Louise.

Apoi, ar putea părea puțin bizar, că pe fondul dominației tot mai clare în clasamentul general, evident catalizată datorită formei la slalom, că succesul în ultima probă care lipsea din palmares, a fost așteptat pentru aproape un an calendaristic. Însă, trebuie spus că nivelul competitoarelor de la Super-Uriaș este atât de ridicat în general, așa încât s-a arătat complicat pentru Shiffrin să tindă la succes, până la revenirea în Țara Frunzei de Arțar.

Așadar, odată cu superba cucerire a Super G-ului din 2018, tot la Lake Louise, învingătoarea pătrundea într-un club enorm de select. Alături de ea, doar alte cinci sportive în afara lui Lindsey Vonn s-au impus măcar o dată la fiecare specializare clasică a schiului alpin. Dacă vom include în calcul și nou-introdusa întrecere de slalom paralel, atunci lista se scurta doar la numele Mikaelei, care nu împlinise încă 24 de ani.

În ciuda unei singure medalii obținute la Jocurile Olimpice sud-coreene, controlul asupra Cupei Mondiale a rămas indubitabil și în acel sezon. 12 succese în total i-au marcat un nou record personal, care încă părea impresionant, dar nimic nu avea să se compare cu stagiunea viitoare, care a devenit poate cea mai completă din istoria schiului alpin. Prin intermediul a patru victorii la Super G și trei la slalom uriaș, Shiffrin și-a asigurat Globurile Mici la ambele specializări, pe lângă constanta slalomului.

Câștigătoarea Cupei Mondiale a parafat campania 2018-2019 cu cinci distincții, dar și cu 17 victorii, un total nemaivăzut în istorie. Așadar, cu greu ne-am putea imagina un nivel mai ridicat în orice sport, sceptrul pandemic fiind pentru multe luni singurul element ce a mai temperat dintr-un uimitor parțial. În fapt, cu foarte multă neșansă, în ciuda a două triumfuri succesive la probele de viteză din Bansko, 2020 s-a transformat în primul an al carierei profesioniste fără vreun succes la slalom.

Problemele familiale, dar și cele fizice au făcut-o apoi să cedeze coroana la general, ritmul și încrederea urmând să scadă serios, pe măsură ce accidentările s-au înmulțit. Ca urmare, în ciuda a patru medalii obținute între timp la Campionatele Mondiale, doar opt victorii mai urmau în 2021 și 2022. Probabil cea mai mare dezamăgire dintre puținele ale carierei sale avea să vină la o excursie olimpică în Beijing închisă fără vreo clasare pe podium.

Dar, din neplăcuta experiență din China, Shiffrin a extras doar motivația pentru a deveni mai exactă, asemenea tuturor sportivilor uriași. După ce a încheiat stagiunea precedentă cu al patrulea Glob Mare de Cristal cu un succes la coborârea din Courchevel, calculele indicau că doar opt victorii lipseau până la iconicul număr 82. Debutul de campanie a fost alterat din rațiuni meteorologice, însă primele slalomuri din Levi odată adjudecate, ritmul era setat la cote maxime deja.

Succesul de Super G de la Saint Moritz avea să declanșeze un parțial absolut uluitor, care nu s-a oprit până nu a atins șase victorii la rând. Dominând la Semmering, acolo unde a reușit o triplă, americanca a devenit în Austria prima sportivă care să atingă 50 de triumfuri la slalom (și în orice altă probă). Momentul egalării țintei setate cu patru ani în urmă de Lindsey Vonn ar fi putut veni chiar la trecerea în 2023.

Dacă a doua cursă de slalom din Zagreb nu ar fi fost anulată din cauza căldurii excesive, ar fi fost toate șansele ca cele două maestre (aflate o singură dată pe același podium, în 2018) să se afle pe aceeași treaptă. Totuși, un al doilea slalom uriaș tratat ideal în week-endul din Kranjska Gora a fost echivalentă cotei 82, pe 8 ianuarie. Ulterior, o tranziție rapidă spre slalomul nocturn din Flachau a văzut-o pe Petra Vlhová negându-i momentul istoric lui Shiffrin pentru 43 de sutimi, în manșa secundă.

Ca urmare, așteptarea a avut nevoie să se prelungească pentru exact alte două săptămâni, până când festivalul probelor tehnice se redeschidea în Italia. La Kronplatz, ninsoarea a îngreunat misiunea sportivelor la slalom uriaș, mai ales în manșa a doua. În prima, porțile au fost montate chiar de tehnicianul din Statele Unite, lidera lotului de peste Ocean reușind să le ia fața Larei Gut și Federicăi Brignone.

Cele trei au fost încadrate de mai puțin de 30 de sutimi, fiind singurele care puteau spera să se impună în Tirol. Evoluțiile finale ale concursului păreau să poată aduce dramatism, întrucât atât sportiva din Elveția cât și italianca și-au păstrat corect cumpătul. Cu greu ar fi putut rivala din Țara Cantoanelor să evolueze mai bine, Lara Gut trecând în fruntea clasamentului intermediar, stabilind și a doua cea mai bună manșă finală.

Însă, cea care avea să închidă după-amiaza conform regulamentului nu a mai fost dispusă să aștepte în plus. Plecând cu 13 sutimi avans din prima traversare, lidera clasamentului general și l-a conservat pe primele două sectoare, însă a preferat să forțeze pe ultimele schimbări de direcție, pentru a nu lăsa niciun dubiu asupra unui ecart final, crescut la 45 de sutimi. Finalizând și a doua jumătate cu cel mai bun timp, noua regină a schiului alpin a avut o reacție mult mai reținută față de ce s-ar fi putut aștepta, după o întrecere referențială.

Al 18-lea său triumf la slalom uriaș era echivalent cu istoria atât de bogată a unui sport la fel de provocator pentru băieți și fete. Însă, putem afirma fără dubiu că Mikaela Shiffrin nu se va limita doar la recordul feminin, construit acum de ea între 20 decembrie 2012 și 24 ianuarie 2023. Cea mai prolifică schioare din istorie, acum nu doar la slalom, are mult timp la dispoziție pentru a rescrie analele absolute, până la finalul stagiunii curente, conform spuselor ei, cu același efort asiduu.

Surse:

https://www.eurosport.com/alpine-skiing/kronplatz/2022-2023/mikaela-shiffrin-makes-history-with-83rd-world-cup-win-after-dramatic-giant-slalom-triumph-in-kronpl_sto9348790/story.shtml