Ultima întrecere din 2019 a Campionatului Mondial de Motociclism Viteză a completat o stagiune plină de evenimente ieșite din comun.

Printre altele, etapa din acest week-end, de la Valencia, a marcat finalul - cel puțin temporar - al unei cariere deja legendare, de excepție. După o lungă perioadă, presărată cu accidentări serioase, Jorge Lorenzo a decis să-și întrerupă parcursul în Moto GP.

Triplul campion mondial de la clasa regină a părăsit Motomondialul în culorile Honda, cu un loc 13, la capătul unei campanii chinuitoare. Însă, clasările sale modeste au fost cu totul compensate de evoluțiile ultimului său coleg. 

Marc Marquez a pecetluit, cu siguranță, una dintre cele mai de succes stagiuni din istoria sportului cu motor. Argumentele în sensul respectiv sunt oferite de constanța la nivelul cel mai înalt pe întreaga durată a anului.

La finalul cursei desfășurate pe circuitul Ricardo Tormo, încheiată cu victorie, fratele mai mare al familiei Marquez nu a făcut decât să-și consolideze recordul pentru cele mai multe puncte obținute în același sezon.

Sextuplul deținător al titlului mondial de Moto GP a reușit să acumuleze 420 de puncte. Precedenta performanță supremă fusese înregistrată chiar de Lorenzo, cu 383 de puncte, marcate în 2010.

Totuși, impactul prestațiilor lui Marc pare a fi mai mare ca oricând. Catalanul în vârstă de 26 de ani a ocupat unul dintre primele două poziții ale podiumului în nu mai puțin de 18 ocazii din 19; reprezentând, de asemenea, un alt record. Singura excepție a fost reprezentată de abandonul de la Austin. Atunci, Marquez a forțat peste măsură într-o cursă pe care a dominat-o categoric, până în momentul căzăturii. O a zecea victorie pe Circuit of The Americas a fost vizată într-o manieră prea clară.

Dar, făcând abstracție de acel moment, sezonul spaniolului cu numărul 93 pe motocicletă s-a dovedit a fi, pur și simplu fără vreun cusur. Prin urmare, echipa de uzină Honda a obținut titlul specialității, potrivit autosport.com.

Marquez a cărat aproape de unul singur formația principală a manufacturierului nipon, asigurând un avans final de 13 puncte în fața echipei Ducati. Peformanțele lui Marc vor rămâne în memoria tuturor, luând în calcul și materialul de concurs, care nu este vizibil, cel net superior. Totuși, campionul mondial îl exploatează așa cum nu a reușit niciun alt pilot de o lungă bucată de vreme. De altfel, stagiunea actuală va marca cea mai mare diferență între primii doi clasați la general. Andrea Dovizioso se regăsește la 151 de puncte în spatele unui toreador aparent indestructibil.

Marquez și-a trecut în cont la Valencia, fără mari probleme, cel de-al doisprezecelea triumf al sezonului. El a fost urmat de Fabio Quartararo. Debutantul francez, care a ajuns la șapte clasări în top 3, va fi nevoit să aștepte până la primăvară pentru o primă victorie la clasa Moto GP. Austrralianul Jack Miller a completat podiumul de pe Ricardo Tormo.

Marele Premiu din Valencia a ilustrat o imagine precisă, a parcusului sezonului 2019 din cea mai importantă competiție pe două roți. Fenomenul din Cervara, Marc Marquez, și-a pus adversarii la respect într-un mod nemaiîntâlnit. Există mari șanse ca de la începutul anul viitor, Honda să propună în echipa de uzină, un tandem de frați. Ambii vor deveni, începând de astăzi, campioni mondiali în exercițiu: Marc la categoria mare, iar Alex Marquez, la Moto 2. Va rămâne de văzut, ce alte schimbări se vor produce până în martie 2020, la startul unui nou capitol al motoclismului viteză.