O dată în plus, spectacolul din Motomondialul de Viteză a arătat că își poate face apariția în forme nebănuite.

Învingătorul revenirii competiției la Montegi nu a mai simțit gustul triumfului de peste 15 luni. Plecat de pe 7 în grila japoneză, Jack Miller a devenit al șaselea pilot ce se impune în 2022, la capătul unei prestații impecabile.

Australianul a bifat al patrulea său triumf de clasă regină, fiind urmat la mare distanță pe podium de Brad Binder și Jorge Martín, într-o cursă care marcase anterior mai multă istorie. Pe un circuit dominat de ploaie sâmbătă, Marc Márquez a stopat o secetă de aproape trei ani fără pole-position, începută tot în Japonia.

Sextuplul campion mondial a încheiat al patrulea, întrecerea înregistrând neprevăzut pentru actorii bătăliei stagionale. Din trioul ierarhic fruntaș, doar Fabio Quartararo a punctat, el crescându-și avansul la 18 lungimi față de Pecco Bagnaia. În ultimul tur nipon, colegul peninsular al lui Miller a căzut chiar din spatele francezului, rezistent pe poziția opta.

Deliciul spectatorilor în competițiile de elită se bazează pe faptul că actul final va fi întârziat cât mai mult. Disciplinele motorizate conturează, ca urmare, două tipuri de presiune, cea internă a riscului luat mergând alături de implicațiile de excepție asupra istoriei întregului domeniu. Însă, pentru a reveni la perspectiva exterioară, modalitățile prin care spectacolul este văzut, de două roți, dar nu numai, ar consta în echilibru, pe lângă măiestrie. Nu întâlnim rar situația în care controlul să alunece brusc și să fie stăpânit de un singur protagonist.În fapt, inclusiv campania curentă a Motomondialului de Viteză nu a părut deloc departe să atingă respectiva secvență.

Dar, precum am realizat în ultimele săptămâni, mirajul de pe motociclete (fie că vorbim despre cele aferente Superbike sau prototipurilor) arată că deține mai multe căi are reprezentării parității, comparativ spre exemplu, cu actuala poveste a Formulei 1. Altfel spus, probabilitatea observării circumstanțelor mai puțin așteptate este acum vădit mai mare, din orice direcție. Ulterior, vedem cum în măsura înaintării spre capătul unui nou capitol, eventualele surprize devin foarte posibile.

În același timp, este clar că punctul central de atenție se remarcă în partea superioară a ierarhiei, care a ajuns cumva să se bucure de o confruntare multiplă. Oricât de puțin probabilă ar fi părut în urmă cu doar câteva opriri, capacitățile fiecăruia dintre piloții bine cotați au vizat același sentiment de a reuși cumva să se regrupeze coerent. Pentru era prezentă pe două roți, vom vedea că foarte puține variabile au rămas fixate, în a anticipa următorul capitol. Chiar în sensul invers, desfășurări precum cele din precedenta săptămână de concurs nu au un semnal ce poate fi prevăzut.

Varianta scurtă a penultimului spectacol din Europa a surprins doar un prim tur pe care nici piloții și nici suporterii din tribunele Aragonului nu au dorit să le experimenteze. Cu atât mai uluitor de punctat este că impactul dintre deținătorii a șapte dintre ultimele zece coroane mondiale, nu a înregistrat consecințe nici măcar pe termen scurt. Având în vedere tranziția aproape imposibil de explicat între rundele 15 și 16, spre care vom reveni în cele ce urmează, singurul aspect care a contat cu adevărat pentru Fabio Quartararo, a însemnat posibilitatea de a continua aventura de apărare a titlului.

Orice accidentare mai serioasă într-un punct atât de echilibrat al sezonului ar însemna într-un mod categoric diminuarea serioasă a șanselor. În schimb, acroșajul a rămas terifiant doar la nivel vizual, iar urmările i s-au dovedit minime. Fascinantă pentru liderul campionatului înaintea incursiunii spre Orientul Îndepărtat, devenea ideea că nici măcar cinci victorii consecutive ale lui Pecco Bagnaia nu ar fi fost suficiente pentru ca avansul să fi fost anulat. Totuși, cele 90 de unități înregistrate la Sachsenring au devenit doar zece, în ciuda finalului defavorabil torinezului, pe cel mai variat circuit din lume.

Tocmai datorită evoluțiilor asemănătoare celei de pe MotorLand, din Aragon, Enea Bastianini ar fi putut să se încadreze la fel de ușor pe sine în bătălie, alături, bineînțeles de Aleix Espargaró. Cei patru au țintit în integralitate evoluții consistente, atunci când caravana și-a început clasica incursiune, mult spre estul bătrânului continent. Cu timpul, o călătorie asiatică ce nu a lipsit vreo dată în vremuri normale din peisajul modern al Moto GP, a trecut printr-o perioadă completă de pauză. Semnele au venit cu mai multe speranțe și dinspre alte discipline populare în Asia, motorsportul de nivel suprem putându-și fixa mai încrezător calendarul.

Doar că, niciodată nu vom avea parte de o abordare ușoară, dacă ne gândim că intervalul de pauză dintre Spania și Japonia va fi de minimum cinci zile. Pe lângă orice schimbare majoră a fusului orar, traficul aerian a reușit cumva să evite orice dilemă imensă de regim meteorologic pentru ca materialele de concurs să ajungă în timp la Montegi. Prezentările pot spune atât de multe despre aspectul glorios al unui adevărat templu modern motorizat, inaugurat în 1997. În fapt, aspectul ce ar merita adăugat este că, în privința întrecerilor din șa ale Țării Soarelui Răsare va fi următorul.

În istoria evenimentului, s-au marcat fiecare dintre cele trei locații japoneze devenite iconice pentru zodia vitezei. Începuturile au însemnat experiențele de la Muntele Fuji, cea dintâi având loc în urmă cu 55 de ani. Apoi, Suzuka (unde Marele Circ va reveni în săptămânile următoare, de asemenea) și-a preluat rolul în statistici, până la episodul de tristă amintire din 2003. În cele din urmă, ultimele 16 ediții au fost completat pe celălalt circuit imaginat sub forma cifrei 8, denumit în mod clasic Twin Ring Montegi.

Așa cum probabil ar fi de așteptat, cel mai cunoscut constructor japonez a dominat în mare parte competițiile de casă, Honda găsindu-și greu rivali în perioada recentă. Concurentul ce a devenit responsabil într-o măsură mai evidentă decât oricare altul, este un anume Marc Márquez. Pentru a utiliza o analogie des vizată actualmente, statutul ibericului raportat la Valentino Rossi ar fi putut deja să devină perfect comparabil celui înregistrat de Novak Djoković și Rafael Nadal, comparativ cu alt maestru, Roger Federer.

Sextuplul campion mondial a devenit la 26 de ani și cel mai titrat învingător din Japonia. Altfel spus, deplasarea insulară nu l-a surprins pe catalan la o formă inferioară maximului, vizualizată inclusiv în ziua asigurării ultimei sale coroane, 20 octombrie 2019. În continuare, avem de punctat cum încă o dată destinul se integrează genial în motorsport, dacă facem referire la calificările din acel Grand Prix. Tot atunci, spaniolul bifa cel mai recent pole-position al carierei, evident, nu într-o mare surpriză. În 2022 însă, Márquez abia revenise oficial în șa de opt zile plus alte trei viraje, motiv pentru care condițiile ploii torențiale erau singurele care puteau ajuta.

În fapt, adevăratul diluviu netemperat pentru întreaga după-amiază de sâmbătă, ne-a arătat că orice condiții care egalizează evoluțiile, vor deveni automat favorabile liderului de la Honda. Aversa a pus sub mare dubiu desfășurarea la termen a ședințelor clasei regină, dar publicul nu a avut de ce să regrete așteptarea de peste 90 de minute. În Q2, Marc s-a adaptat cel mai bine cronometrului, în raport gestiunii ameliorării pistei. Fiind categoric în calcul pentru prima linie, numărul 93 a fixat timpul de bătut la 1.55.214, reper nepus în pericol mai departe de niciun adversar.Johann Zarco și Brad Binder s-au plasat în urma multiplului învingător, în completarea unei linii întâi doar la suprafață surprinzătoare.

Niciunul dintre combatanții efortului pentru titlu nu a fost de obicei caracterizat ca un real specialist al pilotajului pe ploaie. Ca urmare, Aleix Espargaró s-a dovedit categoric mulțumit cu o clasare pe poziția a șasea, Fabio Quartararo fiind nevoit să plece din spatele catalanului. Pentru Enea Bastianini și Pecco Bagnaia, evoluția secvenței decisive a fost clar sacadată, viitorul pilot Ducati de uzină fiind autorul unei căzături.Protagoniștii peninsulari s-au poziționat în partea inferioară a clasamentului final, startul primei întreceri japoneze a deceniului a devenit crucial.

Concomitent, pentru autorul primului pole-position pentru el și Honda după 1071 de zile, previziunile unei vremi eminamente uscate nu au fost cele mai bune. Problemele de la umărul drept au fost perfect acoperite de ploaie pentru Marc Márquez, drept care inclusiv așteptările spaniolului nu puteau fi mari, într-un moment de sărbătoare niponă dulce-amară.

Doi invitați locali, anume Tetsuta Nagashima și Takuya Tsuda (înlocuitorul de ocazie) au avut marea onoare de a lua parte la ultimul demaraj pe teren propriu din istoria modernă Suzuki, formația campioană cu doar doi ani în urmă. În condițiile în care niciunul nu avea să încheie cele 24 de tururi, miza propriu-zisă era cu totul alta la Montegi, încă de la primul sprint. Inițial, Brad Binder a avut cel dintâi cuvânt asupra unui start deloc rău al latinului din fața sa, pilotul KTM obținând întâietatea. În condițiile în care liderul de uzină Honda nu a avut toate resursele pentru a menține perfect ritmul, alți piloți au simțit o șansă importantă.

Jorge Martín nu a ezitat în a prelua inițiativa apoi, dar nici spaniolul de la Ducati Pramac și nici sud-africanul evocat anterior nu i-au stopat o șarjă de excepție lui Jack Miller. Manevra sa de depășire din turul al treilea a arătat mult mai convingătoare, pe măsură ce teoreticul membru secund al structurii italiene de uzină a început să se desprindă realmente implacabil.

Desigur, forcingul început de exponentul Antipozilor s-a dovedit cu atât mai impresionant, știind că echipierul să a întâmpinat mari probleme în a câștiga timp. În cadrul duelului protagoniștilor din ierarhia generală, o primă nuanță a ghinionului se putea remarca încă din turul de încălzire. Probleme electronice și respectiv la cutia de viteză l-au obligat efectiv pe Aleix Espargaró să repornească de pe linia boxelor, cu motocicleta de rezervă Aprilia. Orice șanse ale experimentatului catalanul la acontarea punctelor urmau să depindă de incidentele din față, care, deși destule, nu au fost suficiente. Takuya Tsuda a fost protagonistul celui mai spectaculos dintre ele, în sens negativ, prototipul invitațional Suzuki ajungând la propriu în flăcări.

Atunci, exact la jumătatea întrecerii, Fabio Quartararo și Pecco Bagnaia aveau nevoie de un plus pentru a limita pierderile reciproce. Ritmul amândurora, similar celui realizat de Enea Bastianini, nu a fost deloc grozav, evidența fiind clară că seria celor cinci podiumuri se va opri în dreptul torinezului. Dintre cei trei, campionul mondial și-a prezervat cu succes avantajul obținut la capătul calificărilor, deși piloții Ducati păreau bine poziționați pentru a răspunde pe final. Mai întâi, liderul uzinei a trecut de viitorul său coleg, dar poziția a noua nu s-a arătat suficientă pentru el.

În același timp, duelul pentru poziția a doua s-a redeclanșat în spatele lui Jack Miller, cu un Brad Binder care s-a bazat pe rezistența anvelopei față de compoziție dură. Atacul excepțional de la intrarea în ultimul tur nu a avut replică de la Jorge Martín, tânărul concurent din Africa punctând în stil cel dintâi podium după runda inaugurală a anului. Marc Márquez și-a recâștigat poziția a patra, după o manevră formidabilă contra celuilalt concurent KTM, Miguel Oliveira. Înainte ca viitorul membru al formației austriece să treacă impunător linia de sosire ca învingător, Pecco Bagnaia a comis prima sa eroare majoră după multe luni. Fără a-l ataca propriu-zis pe Fabio Quartararo, peninsularul a pierdut fața în virajul al treilea, incidentul urmând să coste (doar) șapte puncte, însă ce se pot dovedi valoroase pentru actualul deținător al titlului. Celălalt component Ducati a putut însă celebra primul său succes după dubla dintre Jerez și Le Mans, în prima parte a stagiunii anterioare.

Așadar, o evoluție atât de concludentă și nu neapărat de anticipat, care a amintit de reușitele unui alt australian, Casey Stoner, sub carena roșie, a surprins esența unei întreceri nipone imposibil de anticipat, în 2022. Partea și mai antrenantă pentru suporterii neutri ai Motomondialului de Viteză, este că rezultatele de la Montegi, traversate și de ceva dramatism în pluton, mențin confruntarea directă generală absolut deschisă, începând cu oprirea următoare a spectacolului pe două roți, din Thailanda.

Surse:

https://www.motogp.com/en/news/2022/09/24/marquez-aims-for-a-century-in-japan/437844

https://www.foxsports.com.au/motorsport/moto-gp/motogp-2022-japanese-motogp-at-motegi-jack-miller-wins-results-times-news-video/news-story/fda70332e3be383498bd232a7d4425bc