Situația tenisului internațional este departe de a fi una clară. Participarea la un turneu de Mare Șlem este țelul oricărui jucător profesionist.

În cazul desfășurării turneului de la US Open, dezideratul respectiv a devenit mai complicat ca niciodată. Totuși, pe lângă îngrijorările perfect justificate de o parte dintre tenismeni, mulți alții au optat să-și asume riscuri și să traverseza Atlanticul, în speranța unui rezultat cât mai bun. A doua competiție de Mare Șlem a stagiunii 2020 avea să-și găsească doi campioni meritorii.

Profitând de numeroasele absențele de pe tabloul feminin, anumite favorite s-au detașat în privirile experților. Naomi Osaka urma să ia startul în principalul eveniment al tenisului din New York de pe poziția a zecea a clasamentul feminin. Însă, pasionații erau conștienți că un joc precum cei al tinerei asiatice poate să indice mult mai mult decât atât.

Drumul lui Osaka de la Flushing Meadows a impresionat mai ales în ultima sa parte. Semifinala disputată și adjudecată de ea contra lui Jennifer Brady a reprezentat un duel rarisim, în care ambele combatante au etalat pasaje fantastice de joc. Ultimul act avea să fie completat de o emblemă a sportului alb din ultimul deceniu. Victoria Azarenka pare să-și fi regăsit liniștea și inspirația pe teren. Duelul premergător finalei, tranșat împotriva Serenei Williams, este un reper categoric al actualei afirmații. Dominată în primul set, dubla campioană de la Melbourne s-a regrupat perfect. În pofida ușoarelor probleme fizice avute de americancă, superioritatea bielorusei nu a putut fi contestată la final. Prin urmare, aspirațiile succesului major cu numărul 24, au fost stopate pentru Williams.

În schimb, ”Vika” a acces într-o înfruntare pentru un titlu de Mare Șlem, după o pauză de șapte ani. Interesant este și faptul că finala de sămbătă seara s-ar fi putut repeta în turneul mutat în Manhattan din Cincinatti. Osaka, afectată de problemele crescânde ce depășesc sfera sportivă pe întreg mapamondul, a ales să se retragă.

Confruntarea de pe Arthur Ashe Stadium a debutat în favoarea tenismenei aflate în afara capilor de serie. Izbutind să evolueze poate la cel mai înalt nivel al carierei, Azarenka a câștigat exuberant opt dintre primele nouă game-uri, urmând să servească la 6 – 1 ; 2 – 0. În acel moment, s-a produs declicul așteptat în jocul niponei.

A patra favorită a întors treptat, dar vizibil, soarta partidei în favoarea ei. Japoneza și-a recăpătat calmul caracteristic, a împins meciul într-un set decisiv, pe care l-a controlat în cea mai mare parte. Deși sportiva din Belarus a avut propriile oportunități de a egala la 4 în actul final, s-a recunoscut învinsă cu 6 – 3.

Naomi Osaka a triumfat după o înfruntare intensă, de mare calitate, ce nu a atins două ore de joc, în concordanță cu datele eurosport.com. Jucătoarea antrenată acum de Wim Fissette și-a trecut în cont al treilea succes major al carierei (după US Open 2018 și Australian Open 2019) și a urcat de luni pe locul 3 WTA, conform livetennis.eu. Pentru Victoria Azarenka s-a profilat a treia înfângere, din tot atâtea finale la New York.

Tabloul principal al băieților a fost și el afectat de absențe, dacă ne referim la nume precum Roger Federer și Rafael Nadal. Însă, momentul de cumpănă al competiției a fost descalificarea lui Novak Djoković, din optimile de finală. Episodul de neanticipat al sârbului garanta încoronarea unui nou campion de Grand Slam (primul de la Marin Čilić, la capătul Openului American din 2014).

În cele din urmă, Dominic Thiem și Alexander Zverev au ajuns în confruntarea decisivă. Ambii au avut parte de clipe foarte complicate în faza semifinală, fiind nevoiți să vină din spate, în contexte distincte. Germanul a remontat excepțional un deficit de 0 – 2 la seturi contra lui Pablo Carreño Busta. În schimb, austriacul a trecut peste dificultățile de la coapsă și l-a depășit pe Danil Medvedev, în minimum de acte, revenind improbabil în ultimele două dintre ele, decise la tie-break.

Al zecelea și cel mai important duel dintre Thiem și Zverev a început pe cel mai mare stadion de tenis al planetei cu un dezechilibru surprinzător. Al cincelea cap de serie i-a străpuns în două rânduri serviciul adversarului și a conservat avantajul în primul act, încheiat cu 6 – 2.

Austriacul era nevoit să riposteze grabnic pentru a rămâne aproape. Zverev și-a continuat însă evoluția precisă și agresivă. Parțialul secund a ajuns în contul germanului (din a cincea oportunitate avută), chiar dacă favoritul 2 declanșase finalmente revirimentul.

În urma trăirilor întâmpinate la capătul manșei anterioare, ”Sasha” a părut să păstreze frâiele întâlnirii obținând primul break în setul trei. Dublul finalist de la Roland Garros a revenit gradual și a întors cursul acțiunii în favoarea sa. Odată cu accontarea segmentului terț pe serviciul advers, cu 6 – 4, încrederea i s-a suplimentat protejatului lui Nicolás Massú.

Setul al patrulea s-a dovedit relativ asemănător din acea perspectivă. Austriacul a fructificat  șansele avute, negociind excelent momentele hotărâtoare. Nivelul adversarului său a scăzut simțitor, iar consecința s-a transpus într-un act decisiv.

Germanul nu a început cu dreptul ultima turnantă, dar a izbutit să reechilibreze încleștarea. Ulterior, el a realizat break-ul, dar la 3 – 5, Thiem nu s-a lăsat învins într-o bătălie devenită titanică. ”Mânaciul” din Lichtenwörth a cerut intervenția fizioterapeutului înainte de a servi, la rândul său, pentru trofeu. Tentativa sa a fost nereușită, soarta întregului turneu masculin stând în balanța unui tie-break final. Dramatismul a atins cote paroxistice, iar emoțiile au fost greu de controlat. Jocul decisiv s-a încheiat la a treia minge de meci. După 4 ore și 2 minute, Dominic Thiem s-a impus cu 2 – 6 ; 4 –  6 ; 6 – 4 ; 6 – 3 ; 7 – 6 (6) și a pătruns pe lista campionilor de Mare Șlem. Din 2004 nu se mai întâmplase ca un ultim act de rang suprem să fie întors de la 0 – 2 (la seturi).

Două finale fantastice au adus cu bine la sfârșit primul turneu major sub spectrul pandemei. Naomi Osaka și Dominic Thiem au fost aproape pe rând de înfrângere, însă au găsit căile de a triumfa memorabil la US Open în 2020.

Surse:

https://www.eurosport.com/tennis/naomi-osaka-v-victoria-azarenka-match-stats_sto7884492/story.shtml 

https://live-tennis.eu/en/wta-live-ranking

https://www.atptour.com/en/players/atp-head-2-head/alexander-zverev-vs-dominic-thiem/z355/tb69