După parcursul excepțional din urmă cu 15 luni, naționala de tineret scrie noi file în albumul fotbalului tricolor la Campionatul European din 2021.

Miza principală pentru formația pregătită de Adrian Mutu era reprezentată de avansarea către un al doilea careu de ași consecutiv. Un prim pas a fost făcut chiar din ziua inaugurală a turneului final organizat de către Ungaria și Slovenia.

În cadrul Grupei A, din care România face parte, calculele aparent complicate încă dinaintea disputării primelor confruntări aveau să se nuanțeze și mai mult la capătul serii de joi. O dispută interesantă a reprezentativei țării noastre în compania formației batave a avut implicații serioase pe planul psihologic, tehnic, dar și al calculelor matematice. 

În ciuda dominării la capitolul posesiei, echipa Țărilor de Jos nu a reușit să-și impună controlul asupra scorului decât patru minute.

O lovitură liberă transformată excepțional de Andrei Ciobanu readucea calmul în tabăra autohtonă care nu își permitea un eșec în confruntarea directă cu favorita la ocuparea locului secund al seriei. Repriza a doua, începută într-o manieră similară cu prima, urma să își schimbe serios aspectul în partea ei finală. Fotbaliștii români ofereau mai multe dovezi ale vitalități, iar consecința pozitivă se putea materializa cu puțin timp înainte de finalul confruntării. Un gol secund înscris de Andrei Ciobanu ar fi făcut ca ecuația semifinalelor să se simplifice enorm. Din moment ce remiza a fost înregistrată la 1, calculele se îndreptau în totalitate către rezultatele acontate împotriva Ungariei obținute de către reprezentativele cu 1 punct după prima rundă.

Considerată în mod majoritar ca fiind selecționata cu resursele inferioare din cadrul celor patru, echipa maghiară se putea bucura de evoluția pe propriul teren la un turneu cu adevărat de elită. Înfrângerea cu 0-3 survenită în mod logic împotriva Germaniei ilustra, în același timp, că sarcina elevilor celebrului fost mijlocaș de la West Bromwich Albion, Zoltán Gera, rămânea una delicată. Însă, deși șansele de calificare erau mici, trupa gazdă urma să dețină poate rolul cel mai extins în deznodământul grupei. Toate scenariile pentru selecționatele tricolorelor român și respectiv olandez, depindeau și de zestrea acumulată sau nu contra națiunii co-organizatoare a competiției.

Reprezentativa de tineret a României era virtual obligată în obținerea victoriei în jocul al doilea al fazei incipiente din cadrul turneului continental de specialitate. Nuanțele eventualei diferențe de scor urmau a fi apoi luate în calcul înaintea startului înfruntării.

Semnele pozitive arătate în fața grupării batave ofereau destule speranțe pentru o impresie mai eficientă împotriva ocupantei poziției a patra în Grupa A. Concomitent, intensitatea duelurilor dintre Ungaria și România era una binecunoscută, indiferent de ramura sau sportul practicat aflat în discuție. Primul dintre ele disputat în interiorul noii Bozsik Aréna nu avea să facă deloc excepție.

Jocul ce deschidea etapa secundă a fazei grupelor începea cu prin etalarea unei doze serioase a agresivității din ambele tabere. Acordarea primelor cartonașe galbene consemnau momente pivotale, chiar din minutul al șaselea, atunci când căpitanul român, Marius Marin (avertizat alături de Adrián Szőke) se vedea în poziția unei suspendări în partida contra Germaniei. La scurt timp, Andrei Vlad se remarca pentru prima dată între buturile autohtone, la șutul de la distanță al lui Bendegúz Bolla. Replica urma să vină aproape instantaneu, însă Olimpiu Moruțan irosea prima ocazie a României printr-o lovitură de cap ce nu găsea cadrul porții, după un serviciu excelent al lui Darius Olaru. Jucătorii de la FCSB rămâneau în prim-plan, același Olimpiu Moruțan având o poziție apropiată de ideal dintr-o lovitură liberă obținută la marginea careului. Dar mijlocașul crescut la FC Botoșani nu a cadrat ideal încercarea, iar tabela rămânea nemodificată.

După mijlocul reprizei inaugurale, atunci când intensitatea intervențiilor maghiare începea să depășească tot mai des limitele regulamentare, singurele modalități prin care Ungaria părea să poată pună probleme serioase adversarilor erau dezvăluite la fazele fixe. Szabolcs Mezei a avut și el propria tentativă din lovitură liberă, însă Andrei Vlad își demonstra încă o dată maturitatea și siguranța dobândite, poziționându-se perfect pentru un plonjon spectaculos în fața unui balon expediat în proximitatea stâlpului transversal. Finalul actului întâi începea să fie influențat serios prin natura foarte dură a desfășurării înfruntării. 

Cu fiecare minut ce trecea, intervențiile creșteau în gradul imprudenței. Ambele dispozitive au solicitat, în baza unor dovezi solide multiple contexte de acordare a cartonașului roșu. Interesant este că pe măsură ce avertismentele se înmulțeau, centralul belgian ezita să acorde pedepse și mai dure, în special atleților aflați în pericolul subliniat.

Lucrurile s-au schimbat în minutul 42, după o nouă oportunitate imensă semnată de Radu Boboc. O simplă degajare a goalkeeperului maghiar ducea la un duel aerian tratat total inadecvat de către vârful avertizat în startul jocului. Adrián Szőke intervenea imprudent asupra lui Denis Ciubotariu și își lăsa colegii în inferioritate numerică pentru un interval de timp substanțial. Ungaria a scăpat de amenințarea unui gol al deblocării tabelei venit până la pauză, inclusiv la ultima acțiune finalizată prin devierea lui George Ganea.

Intrarea la cabine se producea pentru gazde într-un context poate nesperat de 0-0. În schimb, imprecizia la finalizare a României se arăta un capitol sensibil, la care formația lui Adrian Mutu avea nevoie de un plus al inspirației. După reluarea jocului, dinamica unei înfruntări deja afectate serios de arbitraj urma să se accentueze neplăcut de mult, dacă vom privi dintr-o perspectivă aferentă privitorilor neutrii. Până ca situația să se acutizeze, nevoia foarte clară de a înscrie era evidentă pentru tricolori, iar avantajul numeric ar fi trebuit să conteze suficient de mult în elucidarea unui context neprielnic. Din nefericire, începând cu minutul 50, deciziile cruciale venite din partea centralului Lawrence Visser, în decursul a aproximativ 300 secunde, au dat peste cap întreaga desfășurare ulterioară a înfruntării. Mai întâi, presiunea oaspeților din Budapesta a dus la situația evidentă pentru acordarea unui penalty. Intervenția foarte riscantă asupra lui Andrei Ciobanu a rămas nesancționată spre uluirea generală. Încercând depășirea unui al doilea moment în care punctul cu var putea fi arătat fără dubiu, românii au reluat ofensiva. Un alt contact dur, sancționabil conform regulamentului, inițiat de Tamás Kiss împotriva lui Denis Haruț a declanșat un contraatac maghiar implacabil. O altă decizie profund controversată a oficialilor ducea finalmente la deschiderea nescontată a scorului din partea lui András Csonka.

Altfel enunțat, prima acțiune cu adevărat periculoasă pentru selecționata lui Zoltán Gera venită cu excepția momentelor statice, se transforma în prima reușită a întâlnirii. Fără să mai pună vreo problemă pe fază ofensivă, Ungaria trebuia să conserve un avantaj obținut doar datorită interpretărilor bizare ale arbitrilor.

Adversarii lor aveau nevoie în schimb de găsirea unei doze inspiraționale care să evite prospectul unei eliminări iminente, privite la orice alt rezultat în afara victoriei. Adrian Mutu a abordat o atitudine conservatoare asupra formației de start, efectuând prima schimbare abia la finalul primei ore de joc, etalând încredere în opțiunile alese în debutul serii. De vreme ce capitolul atacurilor adverse era virtual neutralizat, tricolorii insistau permanent pentru obținerea egalării. Darius Olaru și Andrei Ciobanu amenințau serios poarta maghiară, posesia oaspeților penetrând tot mai simplu defensiva oponentă. Ultimativ, clipa deosebirii i-a aparținut unui extrem de hotărât Alexandru Mățan. Extrema transferată la Columbus Crew, în Major League Soccer, a menținut controlul balonului preț de peste zece secunde. Acțiunea sa personală a rezultat în multiple driblinguri, însoțite de un plasament excepțional al balonului. Balázs Bese nu a putut evita reușita binemeritată a egalării, care demonstra că încrederea în propriile abilități este uneori catalizatorul lucidității și al darului nativ.

Rămasă cu suficient timp la dispoziție în condițiile unei dominații neîntrerupte, reprezentativa îmbrăcată în albastru perpetua presiunea pentru reușita victoriei, începând din minutul 70. Oportunitățile s-au succedat frustrant pentru toți privitorii preț de un alt sfert de ceas, cele mai mari aparținându-le lui Darius Olaru și Adrian Petre. Vârful revenit la UTA nu l-a putut învinge pe goalkeeperul advers nici măcar din interiorul careului de 6 metri, după ce anterior ratase o întâlnire cu balonul. Din fericire, singurul fotbalist rămas în lotul de tineret, fost titular în semifinala disputată la Bologna s-a dovedit decisiv. 

Laurențiu Pașcanu relua într-o plasă părăsită, lovitura de colț prelungită apoi de același atacant bihorean, în minutul 86. Astfel, el răscumpăra o ratare importantă împotriva naționalei batave. Prima reușită a solidului fundaș în tricoul naționalei, una puternică simbolistic, a fost dublată de o altă paradă remarcabilă izbutită de Andrei Vlad la șutul din prelungiri al lui Attila Mocsi. Deși jucătorii noștri au forțat fără succes înscrierea unui gol cu numărul trei realmente benefic în calculele Grupei A – prin intermediul pătrunderilor lui Darius Olaru și Adi Petre – extensia portarului ajuns la FCSB în 2017 s-a dovedit vitală în menținerea celor trei puncte, chiar la ultima fază a unei partide atât de greu descriptibile.

La finalul ei, reprezentativa de tineret este sigură că își va putea decide soarta cu propriile forțe, împotriva Germaniei. Aceasta a rămas liderul seriei după jocul desfășurat deosebit de prudent în fața Țărilor de Jos. 95 de minute care defineau în concordanță cu spusele tehnicianului, o generație a spiritului de luptă, influențate enorm de o prestație de arbitraj văzută rar în fotbalul contemporan plasau reprezentativa U21 la un pas de apărarea performanței bifate în Peninsulă, la capătul lunii iunie din 2019.

Fotbalul își are propriile clipe ale îndoielii, stuporii, extazului și ușurării. Disputa de la Budapesta din cadrul Campionatului European de Tineret, Ungaria-România 1:2, a regăsit indubitabil multiple stări dintre cele enumerate într-o ocazie ce ar putea să nu fie uitată foarte curând în țara noastră. Deocamdată, continuarea unui turneu final deja fascinant rămâne în balanța unui nou meci definitoriu.