În sezoanele precedente ale asociației nord-americane de baschet, începutul calendaristic al toamnei nu echivala cu foarte multă activitate pe parchet, dar, într-un an atipic, sezonul s-a reluat la finalul lui iulie, iar playoff-ul e în desfășurare.

Dar nu numai epidemia de coronavirus a afectat desfășurarea campionatului nord-american de baschet, ci și subiectul injustiției sociale. 

Cursul declarat ca fiind cel normal pentru programul postsezonului a fost schimbat de boicotul declanșat oficial de jucătorii lui Milwaukee Bucks, drept reacție la evenimentele nedorite din Wisconsin. Întreruperea confruntărilor din Orlando s-a extins doar pe parcursul a trei zile, deși, posibilitatea de încheiere a campaniei devenise tot mai plauzibilă. Dar, din fericire, din momentul în care jocurile s-au putut desfășura în condiții optime, pasionații de baschet au fost martorii unor dueluri excepționale.

Conferința de Vest a propus, două dispute decisive, cu numărul 7 în prima rundă a postsezonului. Învingătoarele acestora aveau să-și continuie parcursul în fața celor două mari favorite la accederea în finala din 2020: L.A. Clippers și L.A. Lakers.

Cel dintâi meci hotărâtor a parafat o serie memorabilă, între două formații promițătoare, care puteau amenința orice oponent mai bine cotat. Denver Nuggets și Utah Jazz și-au împărțit momentele de superioritate în cadrul seriei lor. Echipa din Salt Lake City a pierdut partida cu numărul 1, după prelungiri, dar s-a impus în următoarele trei.

Conducătorul de joc al celor din Utah, Donovan Mitchell, și-a ghidat colegii către un avantaj semificativ, însă Jamal Murray nu avea să cedeze, alături de ai săi coechipieri. Cei doi combatanți merită a fi evidențiați pentru prestațiile minunate, înregistrate pe parcursul seriei. Ambii au depășit, în multiple ocazii, bariera celor 50 de puncte. În istoria playoffului, doar Michael Jordan și Allen Iverson au mai reușit dezideratul respectiv, potrivit basketballnetwork.net.

Reușind un total de 92 de puncte în partidele 5 și respectiv 6, Jamal Murray a contribuit primordial la remontarea handicapului de 1-3, înregistrat de Nuggets. Mitchell a evoluat grozav, la rândul său, dar nu a putut împiedica forțarea meciului al șaptelea, de către elevii lui Mike Malone.

Denver a început mai bine confruntarea finală, izbutind să găsească soluțiile potrivite, mai ales în devensivă. Jucătorii din Colorado și-au asigurat un avans de 14 lungimi la capătul primei reprize. Mai mult, diferența înregistrată după primele posesii din sfertul al treilea, el a urcat până la 19 puncte.

Donovan Mitchell, autor a doar 7 puncte de-a lungul primelor 24 de minute, a început să-și găsească ritmul. Concomitent, Utah a redus considerabil din ecart, iar debutul actului decisiv anunța mult echilibru, cu o diferență de doar două posesii. Sfertul al patrulea s-a desfășurat sub spectrul defensivelor, după cum a fost cazul și în cele precedente. Ambele echipe au avut ocazia de a conduce pe tabelă, iar suspansul a atins din nou cele mai înalte cote posibile în postsezonul NBA.

Cel mai eficient jucător de pe parchet a fost Nikola Jokić. Centrul sârb al lui Nuggets a marcat 30 de puncte, dintre care, ultimele două s-au dovedit decisive. La scorul de 78-78, Jokić a punctat de lângă Rudy Gobert. Francezul egalase anterior, dar formația sa se regăsea în dezavantaj cu aproximativ 28 de secunde până la final. Donovan Mitchell a fost interceptat la posesia următoare, pe o încercare de pătrundere.

Totuși, în loc să aștepte un fault venit de la Jazz, Nuggets (aflați în avantaj) au forțat marcarea unui nou coș. Torrey Craig a ratat din apropierea țintei, lăsând o ultimă șansă pentru Utah. Mike Conley a primit mingea de la Gobert, s-a oprit în spatele arcului de cerc, dar aruncarea sa a ieșit din inel, moment în care Donovan Mitchell s-a prăbușit pe suprafața de joc.

Tabela a arătat la final, așadar, 80-78 în favoarea lui Denver Nuggets, un scor mult mai sărac decât al oricărui alt meci din actualul postsezon. Astfel, realizăm că ofensivele au dificultățile cele mai mari, atunci când presiunea unui meci 7 se face simțită. De asemenea, emoția partidei a determinat ca niciunul dintre tinerii protagoniști ai seriei să nu evolueze formidabil.

Jamal Murray a înscris 17 puncte, în vreme ce Donovan Mitchell a reușit 22. Formația canadianului de 23 de ani s-a calificat în semifinalele Conferinței de Vest, acolo unde va întâlni Los Angeles Cilppers. Denver a devenit a douăsprezecea echipă care răstoarnă o serie de playoff de la scorul de 1-3. 

În cursul nopții precedente, s-au consumat noi clipe fascinante, pe scena baschetului de cel mai înalt nivel. O întâlnire sinusoidală din prima rundă a postsezonului desfășurat în Florida nu se putea încheia mai dramatic. Disputa finală dintre Nuggets și Jazz a atârnat în balanța ultimei aruncări.

Ultima oară când un deficit de 1-3 a fost remontat, scenariul s-a împlinit (în premieră) într-o finală. Cleveland a reușit să revină și să câștige contra lui Golden State, în 2016.