Nu trecuseră nici două săptămâni de la începutul oficial al verii de transferuri, iar peisajul favoriților din NBA se schimbase dramatic.

O mutare importantă (mai ales printr-un schimb) lasă loc pentru o alta. Acum, dominoul respectiv pune în lumina reflectoarelor o formație din Houston care vrea să ajungă la inele cu orice preț. 

În cursul nopții care a trecut, Oklahoma City Thunder și Houston Rockets au ajuns la un acord pentru un trade care îl va trimite pe Russell Westbrook în Texas. În schimb, potrivit, espn.com, Chris Paul va ajunge în OKC, alături de trei viitoare opțiuni în Draft.

Acest transfer e posibil să îi aducă în aceeași echipă pe doi oameni care, între timp, au obținut trofeul MVP în ani consecutivi. Westbrook a făcut-o în 2017, iar James Harden în 2018. Cei doi au fost colegi în Oklahoma City din 2009 până în 2012, fiind draftați în ligă tot în ani succesivi (2008 respectiv 2009).

Alături de Kevin Durant, ambii au contribuit indubitabil la accederea lui Thunder în finala NBA din 2012, pierdută împotriva lui Miami Heat. În vara ce a urmat, a fost transferat în Houston pentru multiple motive. Dar cel mai important dintre ele a fost propria dezvoltare a rolului într-o echipă. În acele vremuri, Harden era folosit de pe bancă. La Rockets, lucrurile aveau să se schimbe radical.

Iată că, șapte ani mai târziu, destinul îi aduce (într-o măsură) din nou împreună pe Russell și James. De ce "destin"?

Transferul lui Paul George la Clippers a reprezentat o adevărată lovitură de teatru, pe care absolut nimeni nu o anticipase. Din acel moment, a devenit tot mai clar faptul că Oklahoma City avea opțiunea de a intra într-o reconstrucție completă, motiv pentru care erau șanse mari ca Westbrook să fie și el mutat. Tot ESPN a dezvăluit pe pagina oficială NBA de Twitter, că, după plecarea lui PG 13, Harden a discutat intens cu fostul său coechipier, o posibilă reunire în Houston. Ea a devenit realitate peste puțină vreme.

Așadar, rămâne o întrebare interesantă: Chris Paul va fi păstrat sau nu în Oklahoma City pentru a dirija reconstrucția. Însă, cel mai mare punct de interes îl reprezintă impactul lui Russell Westbrook în Texas, alături de Harden.

Mulți cunoscători sunt de părere că stilurile de joc ale celor doi foști MVP sunt prea asemănătoare pentru a mulțumi pe toată lumea în teren. Teoretic, ambii vor avea nevoie de minge pentru a evolua la potențial maxim, însă trecutul a demonstrat că bărbosul și Russ pot coexista către succes. Vom vedea, totuși, ce ne va aduce viitorul.

Sezonul viitor din NBA promitea deja mult dramatism și spectacol, cu două superechipe formate în Los Angeles. Schimbul dintre Chris Paul și Russell Westbrook, în care nu au fost implicați alți jucători, întârește și poziția lui Rockets în lupta pentru titlul. În playofful precedent, Harden și CP3 nu au reușit să treacă de o formație Golden State, lipsită de contribuția lui Kevin Durant (atunci când scorul general era încă 2 – 2 în semifinalele Vestului).

Conducerea texană a profitat de oportunitatea ivită și a optat acum, pentru un tandem care, măcar pe hârtie, are potențial.