Într-o perioadă în care întreaga planetă este supusă la o încercare nemaiîntâlnită în actualul secol, sportul își face loc prin peisajul atenției generale.

Deși cea mai mare parte din acțiunea oficială (de pe terenuri și din arene) a fost întreruptă de câteva săptămâni, evenimentele cu un impact major asupra universului sportiv continuă să fie analizate.

Fotbalul este, fără îndoială, epicentrul a ceea ce pot fi numite acum simple jocuri. Anii 2000 s-au materializat, din nefericire (și), în multe momente regretabile de la nivelul conducerii supreme în sportul rege.

Clipa de față este marcată, la rândul ei, de noi aspecte care nu fac cinste evoluției disciplinei cu mingea la picior. În același timp, vechi controverse sunt readuse în prim-plan.

Mai mulți foști oficiali ai Federației Internaționale de Fotbal - FIFA, au fost acuzați de luare de mită în procesul de acordare a drepturilor de organizare ale campionatelor mondiale către Rusia (2018) și Qatar (programat în 2022).

Când și-au depus candidaturile, Rusia și, mai ales, Qatar au fost privite drept două destinații exotice pentru derularea a două turnee finale mondiale. Au furnizat însă surpriza, câștigând în 2010 în fața unor națiuni cu mai multă experiență în organizarea unor astfel de competiții.

Cum a fost posibil aflăm acum, după ce ițele afacerii de corupție din cadrul FIFA au fost descurcate de Justiția americană, care a lansat primele acuzații încă din 2015. 

Scandalul izbucnit atunci a zguduit serios FIFA, ducând la demisia președintelui Sepp Blatter. În anii următori, SUA au acuzat 45 de persoane și mai multe companii de primirea de mită în valoare totală de peste 200 de milioane de dolari.

Ieri, Departamentul de Justiție al SUA a dat publicității un rechizitoriu, în cadrul căruia se arată că Nicolas Leoz (fostul conducător al Confederației sud-americane - CONMEBOL, precum și șeful Federației din Paraguay) și Ricardo Teixeira (fostul președinte al Federației braziliene), au primit recompense bănești în schimbul voturilor lor. Miza, în acel moment, era acordarea dreptului de găzduire al FIFA World Cup 2022 către Qatar.

În actul de acuzare al procurorilor americani apar și numele lui Jack Warner și Rafael Salguero. În 2010, rușii i-ar fi oferit oficialului din Trinidad-Tobago, vicepreședinte al FIFA și  membru al CONCACAF la momentul respectiv, 5 milioane de dolari pentru acordarea votului său în favoarea candidaturii Rusiei pentru turneul final din 2018. Salguero, președintele Federației venezuelene de specialitate, ar fi primit și el un million de dolari, în același scop.

Conform sputniknews.com, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, și-a exprimat surprinderea cu privire la concluziile la care au ajuns procurorii americani.

”Am citit informațiile. Nu înțelegem despre ce se poate discuta. Dreptul Rusiei de a găzdui Cupa Mondială a fost totalmente legitim, nefiind legat în niciun fel de mită”, a afirmat Peskov, adăugând - în stilul său caracteristic - că Rusia a organizat ”cel mai bun campionat mondial din istorie”.

Revenind la condițiile de organizare din Qatar, explica.co amintește că națiunea din Golful Persic s-a mai confruntat cu acuzații de corupție și în trecut. Noile dezvăluiri - respinse de Qatar - cu privire la Cupa Mondială din 2022 induc un alt val de incertitudine asupra unui eveniment mult așteptat, pentru care sacrificiul pur uman a fost unul enorm.

Agerpres.ro mai amintește că Rusia și-a adjudecat organizarea Campionatului Mondial din 2018 în fața Angliei, Spaniei, Portugaliei, Belgiei și Olandei (ultimele patru state propunând câteun tandem).

În schimb, Qatarul a învins, în cele din urmă, chiar Statele Unite pentru a fi acum gazda viitorului turneul final de Cupă Mondială.

Fotbalul erei prezente este dominat de forța financiară, iar dovezile în acest sens au tot apărut pe parcursul ultimelor două decenii. Devine tot mai plauzibil faptul că influența negativă a banului a contribuit decisiv la găzduirea a două competiții de rang planetar, de către națiuni dornice în a se (re)afirma pe harta sportului rege, cu orice preț.

Surse:

https://www.agerpres.ro/sport-extern/2020/04/07/fotbal-fosti-responsabili-ai-fifa-acuzati-de-luare-de-mita-cu-ocazia-atribuirii-cupelor-mondiale-din-2018-si-2022--482687

https://sputniknews.com/russia/202004071078865663-kremlin-refutes-claims-of-russia-bribing-fifa-to-host-2018-world-cup/?fbclid=IwAR0xbqZmy2Ip0GqXm8kKq_C3fK5gM1ttnF6-F2y95E8W0vb6t16fythTyNE

https://www.explica.co/fifa-bribery-allegations-raise-more-questions-about-qatar-world-cup/

https://www.bangkokpost.com/world/1895085/qatar-russia-deny-buying-world-cup-rights