Cel mai dificil și bizar sezon din istoria modernă a tenisului își continuă parcursul către mijlocul toamnei.

Ajustările realizate în mod necesar calendarului de concurs au determinat creșterea volumului de partide, în condiții mult diferite față de ceea ce era considerat obișnuit până în 2020. Din fericire pentru simpatizanții sportului alb, a doua jumătate a anului în curs este încă departe de a lua sfârșit. În condițiile în care schimbările programului normal aduc efectul scontat, un ultim important reper al stagiunii este pregătit să se arate tuturor pe terenurile de zgură de la Paris.

La mai puțin de două săptămâni de când ultimele dueluri dramatice de la US Open se concluzionau, atenția tuturor pasionaților se va îndrepta către ultimul turmeu de Mare Șlem al sezonului. Circumstanțele care au influențat permutări serioase în structura evenimentului de la Roland Garros sunt deja foarte bine cunonscute. Programat inițial să debuteze în mai, precum a făcut-o cu toate celelalte ocazii, turneul găzduit de capitala Franței a fost reprogramat din timp, către finalul lunii septembrie. În martie, atunci când Federația Franceză de Tenis a luat decizia respectivă, au existat foarte multe semne de întrebare venite din partea jucătorilor. Atleții puneau la îndoială posibilitatea reală a unei organizări eficiente, din perspectiva completării calendarului stagional. Între timp, lucrurile aveau să ia o altă turnură.        

Odată cu anularea competițiilor din Asia, jumătatea inferioară a campaniilor ATP și WTA s-a fluidizat exponențial. Astfel, ediția din 2020 a Roland Garrosului a rămas elementul primordial în mod incontestabil pe final de sezon, pentru majoritatea tenismenilor de top. Bineînțeles, după cum a fost cazul și pentru Grand Slamul newyorkez, au existat și protagoniști care au preferat să decline participarea la Paris. Motivele lor pot fi atent diferențiate, însă nu încape îndoială că argumentul bunăstării personale încă primează, alături de alte considerente. Protocolul sanitar al turneului (inițiat împotriva răspândirii coronavirusului)  prevede condiții foarte stricte, în special pentru protagoniștii jocului. Totuși, impactul final va fi resimțit și în scăderea importantă a ponderii publicului, față de obiectivele inițiale.

Revenind la analiza sportivă a situației actuale, vom remarca absența liderului mondial de pe tabloul fetelor. Parcursul lui Ashleigh Barty din 2019 pe cea mai lentă suprafață tenisistică a surprins foarte plăcut, de la primul și până la ultimul duel. Australianca a decis acum să nu evolueze în Franța, deși este deținătoarea trofeului Suzanne Lenglen.

 De asemenea, Bianca Andreescu a optat pentru încheierea stagiunii sale fără a disputa vreo partidă oficială. Ea s-a retras, ca atare și de pe zgura pariziană. Jucătoarea din Canada cu origini autohtone (ajunsă pe poziția a șaptea în ierarhia mondială) și-a motivat absența prin lipsa unui nivel suficient de înalt în propria pregătire fizică. Proaspătă campioană de la US Open, Naomi Osaka, a luat, la rândul ei, hotărârea de a nu merge la Paris, pe motiv că nu a găsit suficient timp pentru o pregătire corespunzătoare pe terenurile roșii.

Date fiind aspectele enumerate mai sus, favoritele la titlu se pot distinge ceva mai ușor. Inevitabil, forma pe care o etalează Simona Halep nu poate fi ignorată în acest context. Numărul 2 WTA se îmbarcă în aventura pariziană, având toate motivele să spere la un nou drum lung într-un turneu major. Românca a mai câștigat Openul Francez în 2018, iar seria pozitivă pe care o parcurge (cu 14 victorii succesive) reprezintă un argument foarte solid și în ochii specialiștilor. Ea va debuta în fața Sarei Sorribes Tormo. Elina Svitolina, Victoria Azarenka, Garbiñe Muguruza sau Karolína Plíšková au arătat o dispoziție bună de tenis în săptămânile anterioare, drept pentru care nici ele nu pot fi înlăturate din calculele prezenței în fazele finale. Concomitent, Serena Williams va căuta un succes la Roland Garros pentru prima oară din 2015 încoace și implicit, egalarea recordului absolut al lui Margaret Court.

Alături de Simona Halep, alte șase reprezentante ale țării noastre vor fi prezente în primul tur. Monica Niculescu și Irina Bara au obținut prezența pe tabloul principal, trecând de cele trei confruntări din calificări (digisport.ro).

Competiția masculină nu este afectată aproape deloc de absențe, la vârful clasamentului. De altfel, Roger Federer, care este în continuare accidentat, constituie singura neprezentare din top 10 ATP. După ce a lipsit de la New York, Rafael Nadal vizează victoria absolută cu numărul 13 în complexul său favorit. Ibericul ar avea ocazia să-l egaleze pe Federer la capitolul titlurilor de Mare Șlem, prin a 20-a ispravă de acest gen. Efectul montării acoperișului pe arena Philippe Chatrier, dar și al schimbării mingiilor crează un subiect intens analizat în interiorul lumii tenisului asupra evoluției spaniolului. Zilele următoare vor putea oferi răspunsuri concludente multor alte necunoscute.

Internaționalele de tenis ale Franței din 2020 vor începe duminică. Devenit ultimul turneu major al sezonului, Roland Garros va avea parte de o organizare atent monitorizată din punct de vedere sanitar, dar nu numai. Aportul spectatorilor este anticipat a fi unul serios, la capătul unui lung proces de așteptare și speranță. Ediția formală cu numărul 124 a competiției de zgură din Orașul Luminilor se anunță, cu siguranță una cu totul aparte.

Surse:

https://www.digisport.ro/tenis/irina-bara-si-monica-niculescu-pe-tabloul-principal-de-la-roland-garros-adversare-dificile-in-primul-tur-915048 

https://www.gsp.ro/sporturi/tenis/decizie-anti-rafael-nadal-la-roland-garros-611248.html