Săptămâna care a declanșat oficial anotimpul tenisistic de la Antipozi a debutat într-o modalitate majoritar îmbucurătoare.

Lăsând la o parte un context ce încă se dovedește delicat, mânacii rachetelor au demarat în parcursul lor anual în extremitatea continentală a emisferei sudice. Riscul și răsplata deciziei subliniate se echivalează reciproc pentru sportivi ghidați de aventură, cu diferite cote ale aspirațiilor.

Dintre cele ce au încercat să-și exploateze la maximum oportunitatea s-au numărat atletele autohtone. Pe parcursul anilor precedenți, ele au dat dovadă de multă constanță pentru a se menține în ceea ce putem considera elita sportului alb, alături de proximitatea acestui concept. Campania actuală promite la fel de multe ocazii interesante, precum am putut remarca deja, încă din primele ore de joc de pe tărâmul cangurilor.

Stadiile incipiente ale noului concept destinat circuitului de vară cu bazele în Melbourne au evidențiat multiple ipostaze pozitive. Jocurile sunt parcurse cu mult entuziasm în măsură ce parametrii fizici și sanitari, deopotrivă, au fost întruniți în jumătatea sud-estică a teritoriului australian. Îndreptându-ne către latura feminină a procesului de desfășurare adoptat în startul periplului menționat, remarcăm că ingeniozitatea organizatorilor a oferit șanse relativ egale de succes tuturor celor ce au acceptat termenii unei campanii lungi.

Pe lângă cele două turnee planificate inițial, un al treilea a fost inițiat pentru tenismenele ce înfruntaseră ramura strictă a restricțiilor. Astfel, conceptul de Grampians Trophy s-a alăturat lui Gippsland Trophy, respectiv, Yarra Valley Classic. Prin urmare, dramatismul și spectacolul de la fileu, în probele individuale, dar și în cele de dublu avea să fie pe deplin suplimentat de evenimentele nopții precedente. Implicarea cu reprezentare tricoloră rămânea vastă, iar roadele ei urmau a căpăta proporții totalmente aparte.

Sorana Cîrstea a fost una dintre numeroasele jucătoare ce nu s-au bucurat de un protocol maleabil al restricțiilor generale. Contextul unei carantine complete nu era privit deloc cu optimist nici de către sportiva ce a închis anul 2020 printr-un trofeu de nivel ITF, în capitala Emiratelor Arabe Unite. O consecință strict sportivă a rigorii setate de cumulul condițiilor s-a văzut inclusiv în alcătuirea și desfășurarea competiției terțe din complexul metropolei vestice. Grampians Trophy și-a demarat cu întârziere parcursul propriu-zis și conform cu faptul că tabloul de acces a conținut doar 32 de membri. Prin comparație, celelalte repere care compun Melbourne Summer Series au avut la start 64 de competitoare. În plus, declanșarea șaisprezecimilor de finală a avut loc după un alt anunț nedorit. Bianca Andreescu a rămasă fără vreun joc oficial pe tot parcursul anului precedent, a decis să-și amâne din nou revenirea pe teren.

Decizia amintită a avut urmări directe și în ceea ce a privit-o pe Sorana Cîrstea. Retragerea campioanei de la New York din 2019 i-a permis accesul pe tablou Oksanei Kalashnikova. Gruzina în vârstă de 30 de ani a înfruntat-o pe românca din postura de norocoasă învinsă. Oponenta inițială a târgoviștencei ar fi trebuit să fie Alison Riske.

Cunoscută mai mult pentru performanțele sale în jocul de dublu, reprezentanta Georgiei nu i-a pus în nicio măsură dificultăți serioase ocupantei treptei 72 mondiale. Ea demonstra multă dorință de tenis, în urma unor săptămâni considerate neplăcute. În ambele manșe disputate pe terenul 5, ea a cedat doar un singur joc, confirmându-și fără drept de apel superioritatea în fața primului reper din 2021. Pentru a realiza discrepanța celor două adversare, este necesar de menționat că favorita a beneficiat de 11 duble greșeli din partea opusă a fileului, pe parcursul a doar șapte game-uri de serviciu. Deznodământul a fost confirmat în 48 de minute, în condițiile în care parțialul secund a acoperit o jumătate de ceas. Sorana Cîrstea a parafat o înfruntare de mare interes împotriva Belindei Bencic în optimile Graphians Trophy.

În timp ce prima calificare românească a zilei se prefigura de la punct la punct, atenția se putea îndrepta asupra secțiunii de simplu de la Gippsland Trophy. Una dintre performerele începutului de săptămână se afla încă în prima parte a unei noi dispute ce avea să rescrie limitele fizice. Irina Begu obținuse calificarea în turul al treilea al turneului în care a fost repartizată prin două succese cu adevărat complicate. Ambele depășiseră bariera celor două ore și jumătate, iar sarcina ocupantei locului 72 în clasamentul WTA se anunța cel puțin la fel de complicată în fața Johannei Konta. Britanica o învinsese categoric pe Begu în runda a doua a Openului Italian din 2020. Aceea a fost și sigura întâlnire directă a celor două până la cea de miercuri, în care capul de serie cu numărul 5 pornea cu un avantaj evident din perspectiva conservării fizice. La mai puțin de 20 de ore după isprava sa contra Aliaksandrei Sasnovich, Irina Begu revenea pe terenul 7 în speranța unei noi izbânzi remarcabile.

Actul de debut a arătat în majoritatea lui un nivel crescând al competitivității. Uzura era așteptată să se arate evident și în plan mental pentru jucătoarea mai slab cotată, pentru care consumul energetic atinsese deja un nivel ridicat. Deși a început partida prin a-și pierde avantajul serviciului chiar cu prima ocazie, tenismena din capitală a avut succes în tentativa de a rămâne în proximitatea oponentei pe tabelă. Jocurile au arătat o caracteristică frapantă la capitolul lungimii lor. Irina a izbutit să recupereze deficitul manșei inaugurale, însă nu a echivalat ritmul în continuarea sa. Jucătoarea născută în Australia a reușit după o succesiune dură să recapete întâietatea pentru a închide actul prim înainte de intrarea în prelungiri. Pentru Irina Begu, misiunea îndeplinită în precedentele întâlniri se prezenta mai dificilă în contextul fizic. Remontarea handicapului de un set reprezenta deja laitmotivul începutul de an, însă totul avea să capete noi valențe în orele viitoare.

Manșa următoare începea într-o manieră asemănătoare cu prima, locul 14 WTA preluând inițiativa rapid. Însă, românca replica imediat după ce pierduse game-ul inaugural la serviciu. Ulterior, încrederea căpătată s-a remarcat în controlarea schimburilor, pe măsură ce partida s-a asprit. Oportunitățile de break se înmulțeau constant, Irina rezistând inițial superior asupra posibilităților respective. Drept rezultat, o desprindere importantă la nivelul tabelei era înregistrată către intrarea în limita a 100 de minute de tenis. Momentul închiderii intervalului înregistrat la 5 – 4 nu a fost fructificat în pofida unei prime oportunități clare. În cele din urmă, alte trei șanse de set au fost ratate înainte ca jucătoarea din Albion să îl poată trimite dincolo de tie-break. Jocul decisiv a conotat uluitor o secvență de joc excepțională. Desprinderea inițială a elevei lui Teodor Bolânu a fost anulată, însă tot ea a fost cea care și-a procurat alte două mingi de manșă. Nereușind să o fructifice pe cea apărută la serviciu, Begu a cedat și următorul schimb, după a doua schimbare de terenuri. Într-un carusel emoțional uimitor, două oportunități de meci au fost irosite de Konta, cu adversara aflată la retur. Finalmente, punctul cu numărul 22 din tie-break s-a tranșat într-un context asemănător. Setul decisiv urma unei bătălii de peste o oră, în care Irina Begu a prevalat.

Evident, contextul epuizării nu putea fi neglijat, însă el deja putea trece în plan secund întrucât adrenalina se plasa la cote maxime. Intervalul decisiv a început mult mai bine pentru sportiva noastră, care și-a creat din nou un avantaj de două lungimi. El a fost conservat cu succes până în momentul posibilității închiderii întâlnirii în propria favoare. Primele ocazii au venit la 5 – 3 în manieră consecutivă, însă britanica a revenit remarcabil la serviciu. Momentele respective au avut o puternică influență în minutele următoare, românca urmând să irosească alte două șanse succesive, urmată de o a șaptea (cumulată) permițând o nouă restabilire a parității. Unicul deznodământ vrednic unui duel fără seamăn era semnalat doar de un tie-break hotărâtor. Răsturnările sale de situație au fost mai puțin dramatice, iar locul 79 WTA reușea să se desprindă din nou, prin intermediul a trei schimburi consecutiv adjudecate, în urma unei prime secvențe perfect echilibrate.

Cu alte trei ocazii de calificare în sferturi la îndemână, Irina Begu a ezitat în cazul celei de-a opta. La trei ore și 35 de minute după schimbul prim, ea a preferat să-și lase racheta pe teren după ceea ce poate fi victoria carierei din perspectiva contextului și intensității: 4 – 6 ; 7 – 6 (10) ; 7 – 6 (4) contra unei Johanna Konta dârze. Naomi Osaka, în schimb, aștepta să-și afle adversara din sferturile de finală de ceva zeci de minute. Nipona o va înfrunta pe sportiva care continuă să refuze a renunța pe hardul terenului al șaptelea.

Revenirea atât de greu de transpus într-o manieră coerentă echivala cu faptul că România avea o tenismenă asigurată de prezența printre ultimele opt combatante ale Gippsland Open. Simona Halep înainta deja serios în tentativa de a i se alătura compatrioatei sale în detrimentul unei oponente cu palmares pozitiv în disputele directe. Laura Siegemund câștigase două dintre precedentele trei întâlniri împotriva actualului număr 2 mondial, ultima dintre ele având loc la Roma, în mai 2017.

Așadar, startul hotărât de pe Margaret Court Arena nu a fost unul surprinzător din partea campioanei de la Wimbledon. Pierzând doar două jocuri din primele opt, principala favorită plănuia să nu scape de sub control destinele unei înfruntări cu multe promisiuni. Câteva inexactități în manșa secundă au cauzat momente de îndoială inclusiv pe tabela de marcaj. Totuși, chiar dacă nu și-a mai atins potențialul maxim, Halep a revenit încrezător și a închis partida înainte ca aceasta să se prelungească. După aproximativ o oră și jumătate de joc, eleva lui Darren Cahill s-a impus cu 6 – 2 ; 6 – 4, întorcând destinele ultimului set precum în meciul cu Anastasia Potapova (care o condusese, la rândul ei, cu 3 – 1). Posibilitatea unei reîntâlniri a Simonei cu Iga Świątek a fost anulată de Ekaterina Alexandrova. Sportiva din Rusia a depășit-o pe laureata de pe zgura pariziană în două acte și urmează a o întâlni pe dubla campioană de Mare Șlem.

Fără a pune în balanță și generoasa implicare a jucătoarelor din România în probele de dublu, parcursul tricolor general de la Melbourne a ilustrat deja multe momente excepționale. Irina Begu și-a dus mai departe ascensiunea într-o manieră greu de replicat. A treia dispută cu segment decisiv a propulsat-o către sferturile Gippsland Trophy, turneu în care Simona Halep păstrează șanse promițătoare. Alături de ele, Sorana Cîrstea își continuă călătoria motivației din Grampians Trophy. Cele trei vor relua efortul pe parcursul zilei de joi, după o noapte excepțională de tenis, continuată apoi în zori (din perspectiva țării noastre).

Citește și Meciurile de tenis programate joi la Melbourne, amânate

Surse:

https://www.prosport.ro/alte-sporturi/tenis/bianca-andreescu-s-a-retras-grampians-trophy-19195311 

https://www.digisport.ro/tenis/victorie-superba-pentru-irina-begu-cu-johanna-konta-sorana-cirstea-debut-cu-victorie-la-grampians-trophy-998136 

https://www.tennis.com/players/687/simona-halep/vs/1258/laura-siegemund/