Cele două tenismene din România au ajuns în semifinalele turneelor WTA de la Istanbul și Stuttgart.

De-a lungul timpului, s-a atestat deseori că națiunile, care își dezvoltă combatanții pe o anumită suprafață tenisistică, vor culege roadele pe acea abordare de joc în viitor. Evident, prezumția respectivă este neutralizată mai ușor ca oricând, reamintindu-ne că România are o campioană în exercițiu pe cel mai important complex de iarbă al planetei, deși aranjamentul verde este virtual inexistent în mediul autohton. Revenind însă la conceptul anterior, țara noastră obișnuiește să aibă parte de tenismeni care încep drumul în cel mai lent decor al sportului alb. Intrarea în al doilea sfert virtual al campaniei prezente, din 2021, anunța reîntoarcerea pe continentul european. Deși aflate, într-adevăr, în extremități diferite ale sale, sportivele din România par să se bucure la maximum de aceste prime săptămâni de joc. Atât în Turcia, cât și în Germania, miza unui eventual trofeu este țintită cu maximum de intensitate.

Cu scopul de a derula într-o manieră mai amplă evenimentele ce au creat oportunitatea unui început al week-endului foarte intens, vom începe prin a remarca diferența frapantă dintre natura competițiilor ce se consumă actualmente. Pe de o parte, avem de-a face cu un turneu ce definește aproape fără cusur termenul de select, în regiunea Baden-Württemberg. La Stuttgart, punctăm principalul turneu chiar din ambele circuite profesioniste care să propună jocul pe zgură în sală, chiar pe o singură arenă unde factorii naturali externi sunt eliminați din calculele desfășurării partidelor. Pe de altă parte, subliniem cum un alt eveniment devenit deja tradițional pentru ramura feminină, merge mai departe lângă Bosfor, jucătoarele fiind expuse condițiilor diferite. Ascensiunea îi aduce pe împătimiții sportului de la fileu mai aproape de sentimentele intense ale suspansului, victoriei ori chiar și ale dezamăgirii.

Persoanele apropiate constant de fenomenul tenisului feminin, recunosc, așadar, importanța reuniunii de la Istanbul pentru reprezentantele române. Cea mai recentă dovadă a intervenit în urmă ceva mai bine de jumătate de an. Întrucât structura calendaristică din 2020 a fost alterată complet dacă privim inclusiv spre jocul pe zgură, fosta capitală imperială a putut organiza abia în septembrie un turneu care avea să rămână în memoria Patriciei Țig. După multiple încleștări cu răsturnări incredibile de situație, primul titlu al carierei venea pentru ea în urma finalei cu Eugenie Bouchard. În 2021, niciuna dintre finaliste nu a sosit la cumpăna continentelor pentru a-și apăra șansele. Astfel, reprezentarea tricoloră s-a rezumat la prestațiile Soranei Cîrstea și Anei Bogdan, ultima dintre ele înlocuind-o pe campioana en-titre.

Cele două, la rândul lor, din rațiuni diferite, au preferat să nu se concentreze asupra evoluției în echipa națională (din FED Cup, devenită Billie Jean King Cup). În consecință, atenția a putut fi transpusă integral asupra șarjelor individuale din Turcia. Pentru atleta de 31 de ani, născută la Târgoviște, pare că orice partidă aduce noi provocări de înfruntat la nivel tehnic, respectiv, mental. În condițiile în care dispoziția i se regăsește la parametrii optimi, sfertfinalista Openului Francez din 2009 a ilustrat că se poate opune oricărei rezistențe.

Totodată, lucrurile pot merge uneori și în direcția opusă, în cazul în care condiția de mai sus nu este întrunită. Jocul inaugural disputat împotriva Katerinei Kozlova indica multe asemenea suișuri și coborâșuri, din perspectiva încrederii. În cele din urmă, un tie-break al setului secund a fost suficient pentru ca înfruntarea contra oponentei ucrainence să nu se extindă realmente periculos. De asemenea, jocul din optimi împotriva Anastasiei Potapova remarca noi traiectorii sinusoidale. Un nou joc decisiv extrem de strâns reprezenta principalul punct de cotitură al confruntării, adjudecate marți de către Cîrstea.

Victoria înregistrată în minimum de manșe o aducea într-un sfert de finală în care Fiona Ferro avea să acceseze. Talentata atletă din Hexagon o mai întâlnise pe româncă o singură dată în circuitul WTA. Absolut excepțional, ocazia respectivă se împlinise la ediția din urmă cu patru ani a Istanbul Open. Atunci, franțuzoaica nu reușea să țină ritmul adversarei, câștigând doar patru game-uri.

Anul 2021 prevedea alte coordonate, Ferro fiind jucătoarea mai bine clasată în ierarhia mondială. Însă, forma de moment a ambelor combatante anticipa un joc echilibrat pe terenul central pentru un loc în careul de ași. Inconsistența la serviciu se arăta laitmotivul startului de joc. Adversara Soranei profita prima de consecințele sale, după ce ambele arsenaluri de lovituri ilustrau ceva slăbiciuni încă din primele schimburi. Văzându-se într-o situație delicată, ocupanta locului 67 în ierarhia generală reacționa la timp, în două rânduri, pentru a nu-i permite galicei să se distanțeze. Raliurile oscilante din perspectiva lungimii au favorizat un final de manșă întâi dramatic. Egalând din nou situația, Cîrstea a rămas foarte atentă în următorul duel de la retur, pe care l-a putut întoarce în favoarea ei. După alte secvențe de presiune, ea își completa seria și închidea setul cu 6 – 4.

A doua manșă avea să fie realmente anulată după doar câteva momente, Fiona Ferro nemaiputând continua jocul chiar și după un time-out medical solicitat în prealabil. Calificarea în semifinale a Soranei Cîsrtea a fost parțial umbrită de accidentarea oponentei sale, însă victoria garanta o confruntare cu foarte tânăra jucătoare din Ucraina, Marta Kostyuk.

Ultimul joc al serii din metropola Turciei moderne avea să stabilească dacă Ana Bogdan își va însoți conaționala în penultimul act. Izbânda realizată excepțional în detrimentul Barborei Krejčíková rezuma în mod evident că potențialul sportiv și mental al sportivei din București se prezintă la cote înalte. Deja virtual revenită în centenarul tenisului mondial, Bogdan urma să o întâlnească pe Veronika Kudermetova pentru a cincea oară în carieră. De notat este că tenismena autohtonă se impusese în toate celelalte patru jocuri precedente, desfășurate între 2014 și 2020. Duelurile respective avuseseră loc în integralitate pe suprafață rapidă, un element cu atât mai surprinzător al palmaresului direct.

Primul set al confruntării serii de vineri accentua parcă și mai mult realitatea respectivă, invers proporțională cu raportul clasamentului WTA, net favorabil rusoaicei de 24 de ani. Ea a început deosebit de crispat jocul, în contrat cu atitudinea pozitivă degajată de peste fileu. Multiple izbânzi contra serviciului îi asigurau acesteia din urmă perpetuarea unor stări favorabile pentru a rămâne în majoritatea schimburilor de mingi. Consecința sa s-a remarcat pe tabelă, drept care, după aproximativ 35 de minute, sportiva noastră se detașa decisiv în primul act, arătând o încredere remarcabilă în fața capului de serie cu numărul 3.

Segmentul secund urma să se desfășoare sub o tensiune chiar mai mare, amplificată și de apropierea amenințătoare a ploii. Firul său narativ avea să fie unul excepțional. Cu toate încercările puse în aplicare de ambele jucătoare, niciuna dintre ele nu își putea menține serviciul intact cu primele șapte ocazii. Oportunitățile nu au fost fructificate decât de autoarea returului. Într-un joc al optulea care putea la rândul său restabili egalitatea, Kudermetova a schimbat soarta lui, detașându-se ulterior, prin trimiterea disputei într-un set decisiv în care zgura turcă se menținea practicabilă în pofida cantităților serioase de precipitații. Echilibrul persistase cu prisosință în aproape fiecare minut, însă dinamica părea a se schimba la startul actului final.

Conservându-și avantajul serviciului, puternica combatantă rusă se impunea pentru a șasea oară consecutiv și la primire pentru a traversa în doar opt minute jumătate din misiune. Totuși, o scădere imediată a concentrării putea fi speculată prompt de Bogdan. Neutralizarea break-ului cedat se împlinea la jumătatea setului, însă, printre altele, anumite decizii ofensive mai puțin inspirate îi permiteau locului 29 WTA să servească pentru partidă. După un alt game disputat, înfruntarea se încheia cu 2 – 6 ; 6 – 3 ; 6 – 3 în favoarea Veronikăi Kudermetova. Primul succes în fața Anei Bogdan venea foarte greu odată cu accesul în semifinalele competiție WTA 250 din Istanbul.

În paralel, după o zi extrem de încărcată la Stuttgart, jocul Simonei Halep din aceeași fază a sferturilor de finală era decalat cu peste 90 de minute. În urma unei victorii concludente în fața Markétei Vondroušová, un alt obstacol dificil apărea în fața favoritei secunde a competiției germane. Istoria jocurilor dintre româncă și Ekaterina Alexandrova era una deosebită și înaintea înfruntării din Porsche Arena. O confruntare de-a dreptul halucinantă câștigată de Halep la Cincinnati era urmată de alte două meciuri complet dezechilibrate. Însă, atât la Beijing în 2019, cât și în prima ediție a Gippsland Trophy, la Antipozi (în 2021), rusoaica se detașa și pe fondul unor probleme fizice mai severe ale constănțencei, care au persistat chiar și până aproape de clipa prezentă.

Speranțele erau mari ca asemenea condiții să nu mai devină realitate pe zgura germană, iar determinarea dublei semifinaliste a Stuttgart Open s-a arătat excepțională de la prima lovitură. Hotărâtă să preia rapid inițiativa, campioana en-titre de la Wimbledon a realizat primele cinci jocuri ale partidei, izbutind unul dintre cele mai reușite starturi de joc din ultimii ani. Destabilizată complet de disponibilitatea și precizia adversarei, puternica tenismenă din Rusia a evitat cu mare greutate un eșec în primul set fără game câștigat.

În condițiile unui parțial ceva mai lung în acel moment, primul act nu acumulase mai mult decât 22 de minute, în care erorile au balansat doar într-o direcție. Dorința de victorie a Simonei într-un nou context deosebit prevala, încă o dată. Precum a fost cazul în disputa din optimi, devenea logic ca în setul secund situația să arate mai echilibrat, mai ales că Alexandrova pusese treptat stăpânire pe propria încredere. Un succes contra serviciului era anulat rapid de către jucătoarea născută la Cheliabinsk. Văzut pentru prima dată în dezavantaj, capul de serie cu numărul 2 își păstra majoritar luciditatea, lovind foarte des fără teamă de exces. Dispoziția alergării laterale se menținea la cote maxime. Ceva alternanțe la serviciu reprezentau singurul motiv pentru care rusoaica ar fi putut să spere realist într-o revenire. O nouă succesiune spectaculoasă de break-uri o aducea pe ocupanta locului 3 WTA în situația de a evita prelungirile setului al doilea.

După ratarea a două șanse de meci și salvarea a alte două oportunități ale Ecaterinei Alexandrova, Simona Halep izbutea să își folosească din nou perfect serviciul în a închide o nouă seară impresionantă la Stuttgart, cu 6 – 1 ; 6 – 4. Astfel, biletul către prima finală din Porsche Arena a dublei laureate în turneele majore va depinde de înfruntarea cu una dintre performerele sezonului în curs, Aryna Sabalenka. Bielorusa a încheiat în propria dispută, de trei manșe, în fața lui Anett Kontaveit.

Pentru a forma o legătură cu o idee anterioară, zgura rămâne deseori favorabilă pentru tenismenele României. Atât în probele de simplu, cât și în cele de dublu, rezultatele generale se prezintă favorabil. Distincțiile finale de la Istanbul și Stuttgart sunt viabile pentru exponentele cu cea mai ridicată formă a momentului.