La capătul unei zile secunde la fel de încărcate precum prima, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, concurenții tricolori și-au continuat lungul drum spre medalii.

Pentru câțiva sportivi de calibru, acesta deja a luat sfârșit, dar așteptări confirmate au fost bifate din apă, până pe bârna stăpânită grozav de Larisa Iordache. După-amiaza a luat însă sfârșit cu un eșec fotbalistic dur, 0 – 4 contra Coreei de Sud, care însă nu periclitează grav soarta unei potențiale calificări.

Încă din primele ore ale acțiunii propriu-zise, magia sportului ne-a ilustrat cât de aproape se poziționează gloria absolută, pentru sportivii ce și-au pus amprenta asupra ediției 32 din cadrul Jocurilor Olimpice. Diferențele par să se diminueze tot mai mult între succesul suprem și un deznodământ diferit. Cu siguranță, impactul momentelor de cumpănă a fost major, atât pentru atleții reprezentativi, cât și pentru exponenții ce privesc cum cele dintâi seturi de medalii sunt deja acordate.

Precum am putut remarca pe întreg parcursul zilei întâi, tensiunea a atins cote maxime și în cazul atleților ce onorează la maximum tradiția tricoloră. Desigur, după ce ea s-a mai degajat, bucuria obținerii primei distincții nu a fost negată vreun moment. Reușita Anei Maria Brânză Popescu, una ce a rămas (la milimetri distanță) doar de argint, pe planșa de scrimă, a oferit cu siguranță imboldul moral unei națiuni cu imense așteptări. Multe posibilități au rămas deschise pentru ca zestrea să se înmulțească.

Mutându-ne eminamente atenția asupra unei zile secunde cel puțin la fel de intense, misiunea olimpică a fost reluată pentru mulți sportivi cu șanse. În schimb, mulți alții au pătruns întâia oară pe scena din Tokyo, încercând să își apropie prestații tot mai sigure, fie către etapele finale ale competițiilor, fie în rundele de calificare, cu o importanță la fel de mare. În a rezuma cât mai atent urmările respectivelor tentative, din cele 17 discipline cu implicare românească directă, nu mai puțin de 7 au avut parte de acțiune duminicală de cel mai înalt nivel, în materie individuală, însă și colectivă.

Baschet 3 x 3: Emoțiile cresc serios pentru cea mai bine cotată echipă națională

Singura aventură de pe semicerc ce prezintă interes maxim a demarat într-o manieră descurajatoare. Reprezentativa-trident a baschetului românesc era cotată cu șanse excelente de a accede din faza grupelor. Doar că eșecurile înregistrate sever împotriva Japoniei și Chinei puneau respectivul deziderat în pericol. Un al treilea start de meci sub  standardele dorite a permis echipei Italiei, calificate in-extremis la turneu final olimpic, să se desprindă invariabil. În ciuda unui efort ofensiv ameliorat, condus de Gabi Mărginean, înfrângerea cu 14 – 22 punea o presiune și mai mare asupra duelului cu Statelor Unite. Conduse din nou autoritar, româncele nu mai puteau evita o a patra înfrângere categorică, cu 11 – 22. Urmările dramatice pot fi salvate doar în două dintre cele trei jocuri rămase de disputat.

Canotaj: Dramatismul la cote maxime aduce rezultate contradictorii 

Călătoria acvatică rămâne, fără îndoială, cea care a adus cel mai însemnat număr de atleți din țara noastră. Instanțele de calificare au demarat excelent, iar așteptările au rămas la un nivel important. Un echipaj dominator la dublu vâsle feminin, Nicoleta-Ancuța Bodnar și Simona Radiș, a sprintat fără emoții spre finală, aspect ce nu a putut fi împlinit de tandemul omolog masculin, format din Marian Enache și Alin Prundeanu. Specialitatea de patru rame fără cârmaci avea să aducă o a doua calificare spre ultimul act. Mihăiță Țigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ștefan Constantin Berariu și Cosmin Pascari au profitat de manșa recalificărilor pentru a se impune. Din nefericire, un efort similar din partea fetelor (Mădălina Hegheș, Roxana Iuliana Anghel, Cristina Popescu și Elena Logofătu) a plătit scump startul modest. Revenirea declanșată de cvartetul fără cârmaci nu a fost suficientă pentru acapararea poziției secunde, păstrată echipajului polonez pentru cinci zecimi de secundă.

Fotbal: Noaptea întunecată a fotbalului olimpic: România – Coreea de Sud 0 – 4

Fără îndoială, principalul eveniment al după-amiezii de echipă ne conduce pe celebra și încântătoarea nouă arenă din Kashima, acolo unde se putea tranșa fabulos deznodământul unei Grupe C în care naționala condusă de Mirel Rădoi a reintrodus România pe scena olimpică. Disputa cu Honduras, dovedită una de uzură, a fost tratată cu multe emoții, însă organizarea defensivă și inspirația au făcut decisiv diferența. Pe 25 iulie, o calificare rapidă cumva nesperată în faza sferturilor se putea tranșa contra Coreei de Sud, echipă considerată și de selecționerul român drept favorita seriei.

Asiaticii, depășiți în prima etapă de insistențele lui Chris Wood și Noii Zeelande, au fost puși într-o situație delicată, de care reprezentativa tricoloră U23 plănuia să profite. Cu un suflu ofensiv nou, menit să ofere mai multă liniște la jumătatea terenului, co-liderii grupei începeau într-o manieră similară, curajoasă, confruntarea secundă. Însă, o dată cu trecerea primei jumătății de repriză, sud-coreenii se instalau confortabil în control. Marea intervenție a lui Marian Aioani la reluarea venită de la Kwang-jong Lee a fost urmată de o bizară și spectaculoasă deschidere de scor semnată în proprie poartă de Marius Marin, după o centrare venită din flancul drept.

Cu spirala autogolurilor întoarsă împotriva tricolorilor, noi oportunități uriașe au venit la ambele porți. Goalkeeperul advers a oferit pur și simplu oportunitatea unei lovituri libere indirecte, la șapte minute după reușita inaugurală. Andrei Ciobanu a încercat să găsească plasa în forță din marginea careului mic, însă a fost blocat.

Într-un final de repriză în care diferența s-ar fi putut mări cu ușurință, intervenția inexplicabilă, a lui Ion Gheorghe echivala cu eliminarea sa. Misiunea din repriza secundă nu se putea decât complica pentru România, în grupa clasamentului provizoriu perfect egal. În startul reprizei secunde, doar alte intervenții ale portarului român mai anulau destulele erori ale colegilor săi din defensivă. Inevitabilul gol al dublării ecartului a venit în urma unui șut deviat, expediat de Dong-gyeong Lee, înaintea minutului 60.

În momentele următoare, superioritatea formației îmbrăcată în roz se accentua continuu. Totuși, doar din bruta perspectivă a golaverajului, contextul nu a escaladat, până când Ricardo Grigore a comis penalty-ul transformat cu siguranță de Kang-in Lee. Pe fondul relaxării și avantajului numeric, o nouă acțiune creionată și finalizată perfect prin mijlocașul Valenciei (venit de pe bancă) a stabilit scorul final la doar 4 – 0. Severitatea unei înfrângeri istorice nu poate fi contestată, însă, cumva într-o ironie a sportului, drumul către sferturi va fi hotărât în Grupa C doar după după-amiaza de 28 iulie. Atunci, România își va disputa ultima șansă pentru calificare împotriva Noii Zeelande, la Sapporo.

Gimnastică: Emoțiile cresc, alături speranței pentru o unică medalie 

Cea mai galonată disciplină a istoriei, atât ca volum total al medaliilor, cât și ca pondere a distincțiilor de aur, își parcurge din ce în ce mai mult un interval al declinului, dar și al schimbărilor de tablou. Însă, chiar și după ce am asistat în cursul zilei de ieri la ultima evoluție a lui Marian Drăgulescu, motivele de optimism par să vizeze măcar o altă unică direcție. Larisa Iordache și-a promis sieși că nu va rata oportunitatea de a reprezenta România în concursurile individuale supreme. Concurând alături de tânăra Maria Holbură, care a încheiat proba la paralele în picioare, multipla campioană europeană de la Mersin a depășit un disconfort vizibil înainte și în timpul exercițiului său de pe puntea suspinelor. Membră a subdiviziunii terțe, Larisa a completat o evoluție excelentă, care i-a adus al patrulea cel mai ridicat punctaj general, 14.133, superior inclusiv lui Simone Biles. Depășirea durerii și a tristeții cauzate de ea după aterizare, o recompensa cu prezența într-o nouă finală olimpică, ce va avea loc pe 3 august.

Judo: Un prim final de drum, întâlnit prematur

În acțiunea de pe tatami, speranțele feminine au fost, de asemenea, direcționate într-o singură direcție. Andreea Chițu este încă, fără îndoială, cel mai important nume rămas în activitate pentru o disciplină ce a adus multe motive de satisfacție, gândindu-ne bineînțeles la Alina Dumitru. Prezentul îi aducea sportivei născute în Giurgiu o nouă speranță spre progres față de experiența braziliană. Din păcate, succesul din primul tur al categoriei 52 de kilograme feminin, nu a fost urmat și de provocarea unei surprize contra favoritei a treia și viitoare medaliată cu bronz, Odette Giuffrida. Dureroasa înfrângere a provocat un gust amar care a indus inclusiv o perspectivă a retragerii din judo.

Natație: Primii pași spre obiective importante

Centrul acvatic din capitala niponă este locația unde cei mai valoroși înotători ai momentului sunt așteptați a performa noi pagini ale istoriei. Odată cu desfășurarea recentelor evenimente, așteptările au atins cote grozave în special pentru doi sportivi care intrau în competiții din postura campionilor europeni de juniori, respectiv de seniori. În cel de-al doilea caz, Robert Glință a avut de apărat blazonul continental obținut la Budapesta, bineînțeles, la încercarea de 100 de metri spate. Nedorind să forțeze foarte mult în manșele de calificare, performerul lunii mai a obținut prezența în semifinale cu doar al douăsprezecelea timp cumulat. Daniel Martin nu a emis pretenții în a-și însoți colegul în aceeași probă.

În schimb, al treilea reprezentant masculin și, probabil, cel fără vreun aspect de pierdut, a căutat să demonstreze rapid că reperele impresionante setate la nivel de juniori. David Popovici a încheiat calificările de 200 de metri liber cu a patra performanță generală. Bucuria de a concura și lipsa presiunii intense îl poate duce pe proaspătul triplu laureat de la Roma, către performanțe realmente excepționale, la prima sa experiență olimpică.

Tenis de masă: Zi cu eliminări după dispute tensionate 

Unul dintre turnirurile ce își desfășoară cursul dinamic de la o zi către alta este cel organizat Tokyo Metropolitan Gymnasium. Pentru prima oară în istorie, fiecare probă recunoscută oficial la masă a avut implicații olimpice. Încercarea de dublu mixt a fost abordată de Ovidiu Ionescu și Bernadette Szőcs. Întâlnindu-i în turul secund pe capii de serie 1, Lin Shiwen și Xu Xin, tandemul român și-a propus să rămână cât mai aproape de adversari. Respectivul scop a fost imposibil de împlinit în cadrul primelor trei acte. Cel de-al patrulea a avut parte de o desfășurare mult mai echilibrată, încheiată totuși în favoarea asiaticilor, cu 11 – 9.

Ovidiu Ionescu avea nevoie să își redirecționeze în aceeași zi atenția asupra turului secund din proba individuală. Românul urma să cedeze frustrant  (cu 6-11 ; 11-9 ; 11-13 ; 9-11 ; 9-11) împotriva brazilianului Gustavo Tsuboi. Acesta din urmă a avut nevoie de reveniri spectaculoase în trei dintre cele patru manșe pe care și le-a trecut în cont.

Impresionantul flux al evenimentelor desfășurate la Tokyo ne-a purtat din nou de-a lungul unei zile cu multe impresii distincte. Dacă unii protagoniști au parcurs episoade mai puțin faste, alții sportivi au etalat în totalitate argumentele pentru care România poate spera foarte curând, după a doua zi olimpică, la obținerea unor medalii chiar mai strălucitoare decât cea asigurată sâmbătă de către Ana Maria Popescu.