Pe măsură ce recordurile excepționale continuă să fie rescrise în discipline care nu onorau stindardul olimpic în urmă cu o ediție, reprezentarea românească și-a mai consumat un capitol, prin doar doi competitori.

În vreme ce Kriszta Incze a părăsit cu mare tristețe tabloul categoriei de 62 de kilograme la lupte, înaintea confruntării medaliei de bronz, Alex Novac a obținut o nouă prezență a atletismului în finalele din Tokyo. Calificarea la aruncarea suliței a venit de pe locul al șaptelea.

Aventura verii se apropie treptat de punctul final în cadrul olimpic al momentului. Exemplele recente, nu neapărat puține, au ilustrat că totul se poate obține sau pierde în intervale foarte scurte, ce definesc practic detaliile succesului. Pe parcursul uneia dintre experiențele de vârf ale carierelor multor protagoniști, surprizele s-au întrepătruns atent marilor confirmări. Singurii martori ce pot asista permanent la noi clipe de excelență sunt chiar membrii delegațiilor direct implicate, fapt care transformă întreaga aventură într-una realmente unică. Chiar și din perspectiva trăirilor, în absența publicului, deosebirea dintre orice alt reper și turnirul celor cinci inele se rezumă la căutarea succesului, care să împlinească (în actuala situație) cinci ani de așteptare.

Cu siguranță, competitori care nu exceptează prezumpțiile anterioare, sunt și cei ai României. Treptat, aventura pentru afirmare ori medalii, în cele mai optimiste situații, a subliniat trăiri aparte, îmbunătățiri excepționale și testarea completă a limitelor. Dacă ne gândim că cea dintâi ispravă de podium s-a înregistrat practic în prima zi cu o asemenea șansă, din partea Anei Maria Popescu, observăm cât de importantă este fructificarea oricărei șanse. De atunci, oportunitățile, reușitele, dar și frustrările s-au succedat cu un anumit sens al rapidității.

Ajungând în interesanta, însă cumva inconfortabila actualitate a zilei oficiale cu numărul 12, realizăm că doar doi dintre sportivii cu șanse teoretice la definitivarea unui parcurs pozitiv au intrat în acțiunea propriu-zisă. Disciplinele adiacente sunt, de asemenea, începând din 4 august, singurele două de unde țara noastră mai poate spera la ameliorarea zestrei.

Atletism: Ultima evoluție masculină de pe pistă oferă noi motive de optimism pentru Alex Novac 

Dacă un anumit aspect este de reținut în desfășurarea săptămânii considerate finale, acela se dovedește că atletismul reprezintă disciplina individuală care se distinge de toate celelalte. Evident, dacă vom face legătura cu activitatea olimpică antică, programarea specialităților prezente capătă tot mai mult sens. Fiecare seară în parte a adus clipe de excepție pe noul Stadion Olimpic. Pe măsura recordurilor mondiale ce continuă să fie doborâte constant în finale, numărul lor ajungând la patru, interesul a crescut semnificativ și pentru mai mica delegație tricoloră.

Sesiunea precedentă de atletism a arătat că orice moment important poate fi transpus într-o forțare cu succes al propriului potențial. Dacă responsabilă pentru reușita respectivă s-a arătat Bianca Ghelber, una dintre cele mai experimentate atlete, exemplul motivației sale a fost urmărit cu atenție de către Alex Novac. Singurul concurent rămas în cadrul probelor ce nu presupun alergarea era pregătit să își măsoare forțele cu cei mai valoroși mânuitor ai sulițelor. Obținând numeroase distincții de rang continental și mondial în perioada junioratului, el a vrut, precum mulți alți colegi, să debuteze pe adevăratul simbol al celor cinci inele. Doar că un important element de luat în calcul a fost cel al umidității care presează capitala niponă.

În acest sens, reperele s-au modificat într-o dimineață complicată. Nimic nu l-a împiedicat totuși pe reprezentantul nostru să înceapă calificările cu o încercare excelentă de 83,27 metri. În cazul său, acea lungime a aruncării a fost cea mai lungă a întregului sezon, plasându-l pe locul al treilea provizoriu. A doua tentativă nu a ajuns decât până la 80,9 unități, calificarea în finală nefiind pusă însă în pericol. Dorind să depășească pragul automat al accederii (situat la 84 de metri), Novac a forțat, dar ultima sa lansare s-a produs neregulamentar. Românul a concurat în seria A și avea să încheie pe poziția a șaptea a clasamentului final. Pozitivul reper este unul ce mai poate fi serios ameliorat în prima finală supremă de seniori a carierei pentru fostul vicecampion olimpic de juniori la suliță. (în urmă cu 7 ani, la Nanjing). Ultimul act al probei este programat în 7 august. 

Lupte: Disputa ultimei șanse aduce multă dezamăgire pentru Kriszta Incze

Precum am remarcat, așadar, în decorul atletic pentru cei mai recenți pretendenți ai țării noastre, un singur moment al inspirației poate să schimbe o evoluție obișnuită într-una care poate rămâne memorabilă. Poate că un asemenea scenariu cuprinde o mai mare pondere de adevăr în disciplinele precum sunt cele de contact. În plus, câteva dintre ele, printre care enumerăm și luptele, oferă prin regulament oportunitatea recalificărilor, ținând cont de condițiile aplicării lor. Până în prezent, trebuie să remarcăm că lucrurile s-au prezentat într-o așa manieră pentru primii doi dintre pretendenții României.

Retrăind într-o mare măsură scenariul experimentat de Alin Alexiuc-Ciurariu în prima rundă a specializării de 130 de kilograme, Kristza Incze a înfruntat-o în sferturile de finală ale probei sale (62 de kilograme stil liber) pe favorita principală, Aisuluu Tynybekova. Nu trebuie neglijat nici faptul că românca a ajuns printre ultimele opt combatante după ce a depășit o fostă deținătoare a titlului mondial, Marianna Sastin.

Înfrângerea din meciul secund a fost suferită înainte de limită. la capătul unei tentative îndrăznețe de a surprinde. Ulterior, calificarea asiaticei în finală urma să garanteze prezența sportivei de 25 de ani pe culoarul alternativ către distincțiile de bronz. Confruntarea ce a deschis respectivul parcurs i-a adus-o față în față pe letona Anastasija Grigorjeva.

Cu alte cuvinte o nouă luptătoare galonată, printre altele cu trei titluri continentale succesive, a vizat măcar șansa de a-și disputa un loc pe podium. Disputa dimineții pentru sportul românesc din cadrul complexului Makuhari Messe a început cu o româncă extrem de înalt motivată. Drept consecință, începutul a fost din nou unul promițător.

Procedeele ofensive agresive au obținut rezultatul dorit, în obținerea avantajului pe tabelă. În ciuda acestui fapt, galonata sportivă baltică a parcurs prima repriză fără să își asume riscuri majore. Odată ce Grigorjeva a accelerat ritmul, adversara ei din Covasna a rămas rapid doar cu opțiunea de a ataca în permanență, încercând să reducă un scor care a continuat să ia proporții. Într-un interval decisiv foarte spectaculos, letona și-a asigurat victoria cu 14 – 7.

Visul măreț olimpic ajungea dur la final pentru Kritza, a cărei dezamăgire a fost consolată cu mare greutate. Precum alți pretendenți încă tineri, următoarea ei oportunitate se va deschide la Paris peste doar trei ani.

Totuși, analizând și un alt eveniment imposibil de ignorat, vârsta nu conturează neapărat principalul element cu ajutorul căruia performanța se va remarca în fața întregii lumi. Trecând peste toate emoțiile asociate unui debut absolut pe pista de skateboard sub sigla olimpică, Kokona Hiraki și Sky Brown au devenit cele mai tinere medaliate din istoria Japoniei și Regatului Unit. Clasările lor în aceeași probă pe pozițiile 2, respectiv, 3 oferă dovada că numărul din dreptul anilor – 12 în cazul niponei și 13 pentru britanică – chiar poate căpăta o nuanță simbolică.

Drept comparație, într-o zi istorică, atât Alex Novac, cât și Kritza Incze au ajuns la valori aproape duble respectivelor repere de precocitate absolut formidabile. Cei doi reprezentanți ai României au abordat deznodăminte distincte, într-o nouă zi care a asigurat oportunitatea unei finale, la atletism. Îndreptându-ne spre un sfârșit de săptămână intens, ultimii sportivi tricolori își așteaptă șansa de a-și găsi momentele de glorie sub amprenta ediției a 32-a din cadrul Jocurilor Olimpice de Vară.