Pentru ceva mai mult de două săptămâni, pasionații de acțiune la marginea (și în interiorul semicercului) s-au putut bucura de înfruntări excelente ale unui handbal de calitate înaltă.

Din perspeciva persoanelor avizate, dar nu numai, drumul nipon al naționalei României s-a încheiat într-o manieră prematură. Cauzele aspectului respectiv vor rămâne sau nu, discutabile.

În urma încheierii fazei grupelor principale (traversată de tricolore fără obținerea vreunui punct), configurația semifinalelor inducea senzația unui ultim act predictibil.

Cu toate acestea, formațiile cotate cu șansele secunde în cadrul duelurilor din careul de ași au izbutit să răstoarne calculele hârtiei. Prin urmare, finala mare, desfășurată pe parchetul arenei din Kuamoto a adus o confruntre (relativ) puțin scontată, dar, care s-a ridicat pe deplin la înălțime. De asemenea, disputa pentru medaliile de bronz avea să fie automat marcată de circumstanțe echivalente.

Olanda și Spania și-au croit două călătorii pline de succes către bătălia pentru titlul mondial în handbalul feminin. Dacă pentru reprezentativa portocalei mecanice, palmaresul cunoaște o dezvoltare majoră, Olanda fiind vicecampioană europeană și mondială în exercițiu (până astăzi), handbalistele din Spania au realizat în 2019 performanța de vârf într-o competiție globală.

Parcursul de excepție al ibericelor a debutat cu triumful impunător în fața României, cu scorul de 31 – 16. Ulterior, Spania a ajuns cu emoții până în semifinale, acolo unde aveau să depășească fără mari emoții Norvegia. Rezultatul final de pe tabelă a ilustrat îndeaproape realitatea din teren. Handbalistele Furiei Roja s-au impus în fața nordicelor cu 28 – 22, provocând o a doua mare supriză din cadrul semifinalelor competiției japoneze.                     

Anterior, la capătul unui meci mult mai dramatic și mai echilibrat, Olanda a eliminase Rusia din bătălia pentru titlu. Astfel, batavele au provocat prima înfrângere de la acest turneu final, selecționatei preluate de Ambros Martin. Tehnicianul lui Rostov și-a întrerupt înțelegerea cu Federația Română de Handbal pentru a pregăti lotul campioanelor olimpice de la Rio. Sportivele conduse de pe margine de ibericul ajuns la 51 de ani s-au recunoscut învinse la diferență minimă (32 – 33), după ce ultima aruncare a Annei Vyakhireva nu a găsit poarta adversă.

În cele din urmă, Rusia s-a mulțumit cu medaliile de bronz, trecând în finala mică de Norvegia. Potrivit news.ro, înfrângerea de astăzi le va trimite pe scandinave în turneul preolimpic cu implicare autohtonă, alături de Muntenegru și Coreea de Nord.

În schimb, ultimele două națiuni rămase în luptă pe teritoriu nipon aveau să se lupte pentru un moment unică din perspectiva handbalului feminin. Deși n-au mers în semifinale drept favorite, atât Spania, cât și Olanda și-au depășit adversarele, teoretic superioare. În consecință, toată premisele indicau un ultim act strâns.

Handbalistele peninsulare au început mai bine un duel care a arătat un potențial ofensiv uriaș. Ulterior, acesta avea să se potolească aproape total. Batavele au reușit să reechilibreze ostilitățile, neutralizând un dezavantaj care părea să rămână constant, la 4 lungimi. Mijlocul primei reprize a cuprins un parțial de peste 11 minute, în care Spania nu înscris. În același timp, Olanda a lovit de 5 ori bara pe parcursul primei jumătăți de joc. Totuși, la capătul a 30 de minute de handbal, scorul era favorabil atletelor din Țara Lalelelor,  16 – 13.

La începutul părții secunde, elevele ghidate de francezul Emmanuel Mayonnade păreau să nu mai privească înapoi. Olanda a continuat să stea la cârma tabelei, dar ibericele au rezistat din ce în ce mai bine în apărare, izbutind să egaleze la 29. Ultimul minut s-a dovedit incredibil, plin de adevărat dramatism. Jucătoarela lui Mayonnade au oferit ibericelor posibilitatea unui ultim atac. Însă, Alexandrina Cabral Barbossa și-a asumat prea devreme responsabilitatea aruncării decisive, care a fost ratată. Goalkeeperul olandez a încercat declanșarea contraatacului, însă spanioloaicele au împiedicat neregulamentar dezvoltarea fazei. În consecință, cu 6 secunde până la finalul timpului regulamentar, s-a acordat o aruncare de la 7 metri, care avea să hotărască rezultatul final, de 30 – 29.

Conform gsp.ro, decizia luată de surorile Bonaventura este una profund contestată.

Lois Abbingh, handbalista care a evoluat în trecut și la HCM Baia Mare, a transformat lovitura decisivă, aducând Olandei triumful într-un turneul final, la capătul unui nou ultim act de neuitat.

Abbingh a înscris un total de 7 goluri, devenind cu ajutorul lor, cea mai bună marcatoare a competiției de la Kuamoto. Lois a încheiat cu 71 de reușite. Estevana Polman a adăugat și ea 9 reușite, conducântu-și colegele în momentele dificile din repriza a doua.

Partenera lui Rafael van der Vaart, alături de Lois Abbingh, și-a ghidat propria repentativă către istorie. O națiune fără istorie notabilă în sportul de pe semicerc a demonstrat o evoluție uluitoare la nivelul performanței, în actualul deceniu. Iată că, după foarte multe finale disputate, dramatice, Țara Lalelelor a cucerit primele medalii de aur în handbalul feminin. Olanda a devenit campioană mondială, în urma unui ultim meci, cumva, prin contribuția mai multor aspecte, devenit irepetabil.

Surse:

https://www.news.ro/sport/cm-handbal-rusia-medalie-de-bronz-norvegia-adversara-romaniei-la-turneul-preolimpic-1922405815002019121119199741 

https://www.digisport.ro/handbal/final-incredibil-de-mondial-olanda-si-spania-de-la-agonie-la-extaz-si-invers-in-ultimele-secunde-770463 

https://www.gsp.ro/sporturi/handbal/spania-olanda-29-30-olanda-campioana-mondiala-pe-o-greseala-de-arbitraj-decizie-uluitoare-in-ultimele-10-secunde-arbitrele-au-dat-7-metri-aiurea-585473.html