Chiar și în urma pierderii unei prime finale stagionale la Varșovia, Ana Bogdan și-a concentrat întregile resurse către o ocazie deosebită.

Prima competiție feminină din istorie organizată la Iași a fost dominată de prezența tricoloră, însă și prin intermediul prestațiilor.

Atleta ajunsă la 29 de ani nu a înregistrat vreo dificultate până la intrarea în week-endul de concurs. Însă, drumul către un prim trofeu sub egida WTA nu putea fi mai dulce în fața propriului public, în lipsa nuanțelor dramatice în semifinală și finală.

Panna Udvardy a fost singura care a împins-o pe reprezentanta Prahovei până într-un set decisiv. Odată cu finalitatea lui lipsită de emoții, Ana a găsit împlinirea maximă chiar în țara natală. Zgura românească s-a bucurat de menținerea a două trofee de simplu în aceeași săptămână, mulțumită învingătorului de la ITF Pitești, Nicholas David Ionel.

Pe baza elementelor aflate mereu în mișcare, va fi de așteptat ca sportul de la fileu să ne ofere șansa momentelor grozave, ce poate au devenit mai șterse cu trecerea timpului. În schimb, atunci când calitatea va regăsi conexiunea cu motivația, un echilibru mereu recomandat se reinstalează. Ne-am putea hazarda în a afirma că exigența competitivă a prezentului împiedică pe undeva ca ascensiunile grozave să nu întâlnească și perioade cenuși. Însă, respectiva dilemă este întâlnită constant și în disciplinele de interes paralele sportului alb, chiar dacă impactul nu arată identic.

Important când stagiunea va pătrunde în ultima sa treime din 2022, este că orice eveniment important va fi încă posibil. Va rămâne de văzut în ce măsură descoperim revirimentele mai dese decât surprizele neplăcute, întrucât condițiile nu devin mai ușoare. Cu toate acestea, tendința vizibilă în special pentru tineri, dar nu numai, sugerează că talentul nu va sta ascuns permanent. Fiecare ipostază mai dificilă înseamnă și oportunitatea de a înlătura dubiile, iar deși căutările pot fi mai lungi, declicul va sosi cândva, vârsta nefiind un obstacol.

Pe scurt, amprenta ce nu poate fi descrisă altfel decât pozitivă, continuă să se afișeze la intensitate maximă pentru Ana Bogdan. Iar, deși este nevoie să ne menținem atenția asupra zgurii, într-un nivel general ceva mai scăzut, momentumul pozitiv nu a fost stăvilit în multe cazuri recente. Maximul formei și al intensității s-a transpus treptat inclusiv în cadrul rezultatelor, care, la rândul lor, direcționează încrederea pe ținte și mai evidente. În cazul de față, poziția calendarului a oferit ocazia specială pe care nici exponenta născută în Sinaia nu a putut-o ignora. Ca atare, vechea regiune a Moldovei  s-a bucurat de o imensă afluență tenisistică.

Într-adevăr, contextul punctează că, la nivel organizatoric, aria competițiilor importante pentru țara noastră variază între mai multe regiuni. În 2022, atât dincolo de Ocean, cât și pe propriile terenuri, interesul a trebuit împărțit atent tocmai pentru că reprezentarea primei ediții a WTA Iași a fost atât de bogată. Inițial, cadrul competiției feminine inaugurale a consemnat nu mai puțin de nouă compatrioate doar pe tabloul de simplu. Iar, în ciuda faptului că cea mai bine clasată dintre acestea tocmai atinsese rezultatul carierei, publicul a fost entuziasmat pentru a vizualiza forma altor atlete.

Din păcate, șansele pentru o altă prezență avansată s-au stins în cea mai nefastă manieră, referindu-ne chiar la o partidă tricoloră. Mihaela Buzărnescu era singura tenismenă ce într-adevăr putea să profite de avantajul experienței. Însă doar câteva schimburi înainte de o victorie împotriva Cristinei Dinu au făcut diferența spre un abandon greu de suportat, deși luăm în calcul o confruntare a turului inaugural.

Așadar, realist vorbind, atenția s-a relocat asupra sportivei pe care am evidențiat-o mai devreme, argumentul fiind atât perspectiva ierarhiei, cât și maniera în care săptămâna precedentă s-a desfășurat. Ana Bogdan a devenit lejer cea mai bine clasată exponentă ce și-a anunțat prezența în Moldova, iar indiciile vizibile la Varșovia au asigurat o determinare maximă. Totodată, într-o evidență a turneelor de categorie inferioară (cu particula 125 k) a fost de anticipat că primele confruntări vor prezenta un nivel advers prea scăzut pentru ca al treilea cap de serie să întâmpine probleme.

Dacă criteriile fizice au fost pe deplin acoperite, judecând după motivația pe care ea a arătat-o pentru a culege doar impresiile poloneze pozitive, emoțiile au fost inexistente. Cu alte cuvinte, maniera în care a dominat opoziția până în finala competiției anterioare, i-a demonstrat româncei de 29 de ani că o rețetă a succesului poate fi repetată fără probleme. Mai ales în fața oponentelor cu experiență net mai puțină, asemenea Oanei Georgeta Simion, confruntarea a curs într-un singur sens.

Ultima observație a rămas valabilă și împotriva Anastasiei Zakharova, cu la fel de multă autoritate. După runda secundă însă, ne-am fi putut aștepta ca ștacheta să se mărească măcar parțial, deși Ekaterina Gorgodze nu este încă asociată unei excelente exponente în proba de simplu. Gruzina, cotată ca al optulea cap de serie, a avut chiar mai puține lucruri de contrazis asupra jocului ofensiv oferit de Bogdan. Cu mai multă atenție din partea acesteia din urmă, înfruntarea cu obișnuita parteneră de dublu a Irinei Bara ar fi putut lua sfârșit înaintea graniței de 50 de minute.

Fascinant, dacă încercăm o comparație cu elementele paralele ale săptămânii, am remarca ideea că Ana reușea până acolo să construiască jocurile simplu, exact precum Emma Răducanu ar fi avut nevoie la Washington. După trei acte la rând decise în tie-break, fiecare de peste o oră, factorul fizic a devenit determinant în înfrângerea suferită cu Ludmilla Samsonova. Până în penultimul act, jucătoarea din Prahova a evitat orice semn de întrebare al consumului, nici semifinala nearătând că va lua o traiectorie diferită inițial.

Însă, pe undeva fără avertisment, tânăra reprezentantă (neutră) a Rusiei, Darya Astakhova, s-a apropiat atât de mult de preluarea controlului unui joc început atât de timid. Din fericire pentru ea, favorita din tribunele ieșene a găsit resursele înflăcărate pentru a nu-i permite atletei venite din calificări să închidă primul segment. Chiar și așa, în tie-break-ul care a urmat, doar două schimburi au făcut diferența în favoarea reprezentantei noastre.

După cel dintâi set propriu foarte lung în competiție, senzația a fost că inițiativa a rămas în dreptul său la nivel mental și chiar al jocului. Însă, Astakhova nu a arătat dispusă să cedeze,  programul ei bifând, de asemenea și o șansă pentru trofeul de la dublu, alături de Andreea Roșca. Închizând și al doilea act cu foarte mult efort, Ana Bogdan și-a obținut prezența în finale consecutive, evident, pentru prima oară în carieră, chiar dacă rangurile diferă. Acolo, obstacolul s-a anunțat de la început ca fiind cel mai consistent, clasamentul dovedind ultima afirmație.

Panna Udvardy a dovedit treptat că poată să urce la nivelul aferent principalei exponente individuale a Ungariei. Așteptările respective au fost confirmat inclusiv la Iași, nici tânăra maghiară  necedând vreun set până la bifarea finalei de simplu. Mai importantă însă, din perspectiva favoritei secunde, a devenit ajustarea programului ultimei zile de concurs la Baza Sportivă Ciric. Implicarea jucătoarei de 23 de ani și în lupta pentru laurii de dublu, a garantat practic că cel dintâi meci al duminicii va fi cel la simplu.

Într-o zi realmente notabilă a sportului românesc, chiar și dacă vom merge în afara cercului sportului alb, Ana Bogdan avea în față ocazia unei realizări deosebite, deopotrivă. Irina Begu a fost ultima tenismenă din țara noastră care a reușit să se impună pe terenurile de casă într-un turneu cu relevanță profesionistă.

Argumentul de bază pentru care numărul 75 mondial ar fi trebuit să spere este că, în ciuda progresului său recent, nivelul Pannei Udvardy nu este încă de comparat celui demonstrat de Caroline Garcia. Ne întoarcem la acea partidă de la Varșovia pentru că a fost singura din ultimele cel puțin două luni, în care românca nu a avut o replică pe tabelă. Susținerea din tribune și recenta experiență poloneză, ar fi fost celelalte atuuri ale româncei. Începutul a fost agresiv, împotriva exponentei pe care Bogdan o învinsese recent, la Budapesta, într-un alt joc dramatic.

Asemenea desfășurării fiecăruia dintre confruntările anterioare, primul pas pe serviciul advers nu a avut mult timp până să fie realizat. Însă, debutul a sugerat destulă inconsistență de ambele părți, drept care, paritatea de la retur a persistat. Schimburile au persistat într-o nuanță profund acerbă, iar plusul, atunci când precizia a existat, părea să stea de partea celei cotate cu a treia șansă la trofeu. Loviturile cu adevărat aspre pentru orice adversar au ajutat spre o desfășurate cursivă a confruntării.

Până la urmă, desprinderea a mers spre Bogdan, în condițiile în care oponenta nu putea să propună un răspuns pe termen lung la intensitatea execuțiilor propuse de ea. Mai departe, fiecare secvență crucială a fost cumva direcționată spre beneficiul prahovencei, deși sportiva maghiară a arătat clar că nu va renunța ușor. Cu toate acestea, o lovitură în unghi închis care i-a adus un punct mai mult decât controversat Anei, printr-o intervenție eronată de la linie, a rupt complet echilibrul manșei inaugurale.

Retrospectiv, rezultatul nu a reflectat întocmai echilibrul persistent în multe momente pe terenul central, dar un pas a fost realizat. Mai departe, misiunea a părut foarte grea pentru Udvardy, a cărei serii de 16 manșe succesive a fost întreruptă. Calmul a realizat diferența într-o măsură, dar nu în totalitate, câtă vreme din perspectiva forței, compatrioata noastră și-a arătat superioritatea. După mai mult de 50 de minute, maghiara a găsit cheia spre cel dintâi joc de serviciu, moment în care ambele combatante au părut să-și mai scadă la capitolul dispoziției.

Brusc, respectivul moment a părut să schimbe balanța împotriva unei favorite a publicului parcă tot mai obosită. Nevoită să lucreze pentru a doua zi consecutivă din spate, capul de serie terț a întâmpinat mari dificultăți, însă precum sâmbătă, soluțiile au venit pe undeva nesperat. Inclusiv vântul a contribuit la o desfășurare haotică a manșei a doua, în care break-urile au continuat să amenințe în avalanșă. Prospețimea vizibilă mai devreme, a ajutat-o pe atleta mai bine clasată la momentul înscrierii oficiale să rupă secvența negativă.

Cu ceva șansă în plus, un act decisiv devenit iminent ar fi fost în poziția de nu a mai fi necesar, dar creditul i-a aparținut Pannei pentru regruparea excelentă. La startul manșei decisive, știind măsura în care cele precedente s-au desfășurat, un singur aspect mai era clar. Ambele protagoniste s-au confruntat cu cel dintâi set cedat al săptămânii, iar impactul execuțiilor s-au întețit din nou. În ciuda stăpânirii eoliene, turnanta finală a semănat mai mult cu debutul amiezii, loviturile în forță aducându-i din nou plusul prahovencei.

Îndepărtând clipele dificile la serviciu, românca a izbutit să contraatace la primire, dar concluzia s-a plasat încă departe. Fiecare joc pe propria lansare a însemnat o largă încercare de la capătul segmentului decisiv. Însă, de-a lungul întregii competiții, atunci când s-a aflat în față pe tabelă, variantele au devenit mereu cele inspirate. Până la ultima lovitură, adâncimea și mai ales crezul competitiv a rămas unde trebuie la capătul unui capitol final care a adus scorul la 6 – 2 ; 3 – 6 ; 6 – 1.

Este evident că pentru o reprezentantă a publicului, motivația a încercat să compenseze orice urmă a uzurii. Iar inițiativa în game-urile de retur au purtat-o pe Ana Bogdan spre o victorie deosebită a carierei. Singura finală disputată anterior la nivelul cunoscut drept WTA 125 k venise la Limonges în iarna precedentă. Pentru ca un triumf inaugural să vină în Moldova, sentimentele pe care învingătoarea le-a simțit cu greu vor fi comparabile de-a lungul carierei.

Încununarea emoțională a primei campioane din Moldova a cuprins o săptămână grozavă pentru tenisul organizat în România. Luând în calcul aici și deznodământul ITF de la Pitești, nu putem nega că forma carierei pentru Ana Bogdan s-a transpus într-un trofeu mult anticipat. Indiferent de ceea ce va mai urma în actualul sezon, el își va păstra întotdeauna conotațiile unice ale determinării pentru laureata Iași Open.

Surse:

https://www.gsp.ro/sporturi/tenis/ana-bogdan-panna-udvary-finala-wta-iasi-671149.html