Debutul mult așteptatului EURO 2020 a afișat multiple aspecte demne de reținut. Mai întâi, datorită planificărilor atente, prezența permanentă a publicului în tribune aduce o binemeritată speranță cu privire la situația actuală a sportului rege.

Alături de sentimentul susținerii conaționale garantate, protagoniștii ajung să primească un supliment al energiei și motivației, care poate că a lipsit pentru o lungă perioadă a ultimelor două sezoane. Costurile au fost mari inclusiv în privința respectivă, dar rezultatele s-au dovedit a fi cele așteptate, încă de la întâia lovitură a partidei dintre Italia și Turcia, încheiată de peninsulari cu trei reușite (o premieră continentală). 

Apoi, după câteva zeci de minute de liniște, o nouă dovadă s-a ilustrat asupra faptului că fotbalul poate să aibă încă, în orice moment, episoadele sale întunecate. În pofida avansării mijloacelor tehnologiei, pare că incertitudinea poate plana oricând, referindu-ne la integritatea celor mai valoroși dintre atleți. Când aspectul respectiv se reaprinde brusc, precum la Copenhaga în week-endul precedent, nuanțele sportului nu pot decât trece în planul secund.

Dincolo de orice spectacol competitiv, limita atât de firavă a siguranței marchează o lecție vitală, amintită pasionaților și iubitorilor fotbalului. Totodată, însă, actele de curaj, solidaritate și mai ales promptitudine în sfera medicală au făcut ca întreaga competiție să meargă ușurată mai departe pozitiv, odată cu reluarea înfruntării dintre Danemarca și Finlanda.

De atunci, dar și în momentele interminabile ce au precedat-o majoritatea gândurilor pozitive și încurajatoare s-au îndreptat către un Christian Eriksen care se regăsește acum într-o dispoziție stabilă. Repetând ideea precedentă, ea a oferit semnalul că EURO 2020 va continua în mod obișnuit și dincolo de Scandinavia. Este drept, alături de încheierea confruntării din capitala daneză, premiera unei prime victorii obținute de Finlanda merita marcată, indiferent de circumstanțele ei.

În urma fluierului final de pe Wembley din seria D*, ce semnala triumful Angliei împotriva Croației, în reeditarea semifinalei de Campionat Mondial, întreaga atenție europeană se reloca spre Arena Națională.

Mulți ani de așteptare, semne de întrebare, exuberanță, dar și neliniște erau pe cale să se încheie pentru țara noastră. Proiectul ce a stat la mijlocul ultimilor șapte ani ai direcției sportului rege, dezvoltat serios și amânat din rațiuni pandemice își vedea episodul inaugural pe cel mai important stadion ridicat vreodată în Capitală.

Grupa C a Campionatului European a fost programată pentru ca România să poată avea parte inclusiv de confruntări disputate pe propriul teren dacă preliminariile se încheiau cu bine. De vreme ce lucrurile s-au concretizat neconform scenariului anterior, structura celor patru formații componente nu a mai avut parte de aceeași rată a scrutinării.

Privind foarte atent către topicile seriei, devenea clar că istoria nu avea să stea departe de tărâmul tricolor, în ciuda absenței formației antrenate de Mirel Rădoi. Alături de Ucraina condusă de Andriy Shevcenko și Țările de Jos, care urmau să producă un spectacol aparte în repriza secundă din Țara Lalelelor, Austria se confrunta cu Macedonia de Nord într-o posibilă partidă a revanșelor.

Precum probabila majoritate a pasionaților rememorează atent, ambele formații au înfruntat în lunile precedente reprezentativa autohtonă. Cumva, câteva elemente comune ar cuprinde și scorurile finale ale respectivelor ocazii: din Liga Națiunilor și preliminariile Campionatului Mondial. Deși, cedaseră cu 2 – 3 în ultima călătorie mai puțin inspirată de la București, națiunea ex-iugoslavă presta un joc care ne amintea de ce prezența la un prim turneu final era obținută pe deplin meritat. În schimb, Austria, care își vedea coeziunea crescând exponențial pe parcursul ultimilor ani, viza un scop diferit, față de simpla calificare. În întreaga sa istorie modernă, care include și organizarea competiției din 2008, alături de Elveția, naționala Valsului nu marcase vreo victorie de rang european.

Previziunile și forma recent arătată opinau către închiderea secetei, la a treia prezență, din 2021, deși opozițiile se prezentau de calibru. Franco Foda era pregătit pentru cea mai mare provocare a carierei, care să înceapă la București. Până atunci, cantonamentele austriece au fost programate în afara României, sosirea către Capitală realizându-se cu trei zile în urma lotului nord-macedonean. Desigur, un element ce trebuia luat în calcul în contextul desfășurării optime a partidei avea să fie efectiv vremea.

Având în vedere că UEFA a încercat să prezinte un model al echității pentru toate stadioanele cu drept de organizare, acoperișul retractabil al Arenei Naționale nu putea fi utilizat, în pofida multiplelor solicitări venite dinspre oficialitățile autohtone. Căderea precipitațiilor a atins valori impresionante, exploatate poate într-un mod hilar, dar mereu memorabil, al reproducerii plonjonului într-o piscină.

Procedeul respectiv, încercat de către jucători austrieci indica și un spirit al relaxării, cu toate că prognozele meteorologice nu se prezentau tocmai grozav. Un efort susținut, alăturat și încetinirii intensității averselor au făcut ca suprafața de joc să se prezinte excelent, demn pentru o înfruntare a istoriei, atât pentru factorul organizatoric, cât și în privința formațiilor implicate.

Într-o atmosferă asigurată la cote înalte de cei aproximativ 9.000 de spectatori, primul joc organiza pe tărâm românesc la un Campionat European începea bine pentru favorita hârtiei. Austria câștigase ambele partide disputate contra Macedoniei de Nord, cele două grupări înfruntându-se chiar preliminariile EURO 2020.

Duelurile verbale inițiate pe suprafața de joc completau intervențiile propriu-zise, de o duritate crescândă. Marcel Sabitzer a fost implicat în secvențele descrise mai sus, în urma unei intervenții dure. La acțiunea imediat următoare, mijlocașul lui Leipzig furniza o centrare perfectă de pe flancul stâng al ofensivei, care îl găsea ideal în spatele apărătorilor adverși pe Stefan Leitner. Profitând, într-adevăr și de o inexactitate oponentă, jucătorii ce au ales echipamentul negru al după-amiezii concretizau un interval incipient controlat cu destulă autoritate, ei având o oportunitate rapidă de a-și dubla avantajul.

Cursul fotbalului practicat se anunța însă deschis și în urma minutului 18. Nord-macedonenii demonstraseră de-a lungul campaniilor încheiate de curând sau aflate în desfășurare că posedă capacitatea de a reveni și sublinia probleme adversarilor de top. Nu trebuie uitat că inclusiv Germania era învinsă pe teren propriu, în martie de grupul condus de către un anume Goran Pandev.

Fotbalistul ce și-a lăsat o marcă unică asupra sportului dintr-o țară fără mare notorietate de top, avea să scrie o nouă clipă realmente de aur a carierei sale. Indiferent de modalitatea în care reușita sa egalizatoare s-a produs, istoria și mai ales publicul vulcanic din tribunele Național Arena îi vor memora doar autorul.

Erorile greu explicabile venite la construcție din partea lui Martin Hinteregger și mai ales a goalkeeperului aflat la primul său joc internațional oficial, Daniel Bachmann, transformau o acțiune fără finalitate, într-o fază pentru memoria sportului.

Marcatorul a peste 100 de goluri în Serie A declanșa extazul în tribuna vălurită de celebrul portocaliu macedonean. Goran Pandev devenea întâiul marcator al Leilor pe scena continentală supremă. Concomitent, din postura debutantului absolut, la cei 37 de ani și 10 luni, el devenea al doilea cel mai în vârstă realizator al unul gol la EURO, Ivica Vastić fiind în fața sa. Minutul 28 devenea simbolul incontestabil al bucuriei balcanice, care se extindea sonor inclusiv după venirea pauzei. 

După un final de primă repriză ceva mai liniștit, în ceea ce prive actul final de la București aducea mai multă presiune asupra Austriei, care urmărea succesul mult eluziv. Replica rivalilor s-a arătat, totuși, una deosebit de tăioasă, gruparea macedoneană plecând cu mai mult aplomb în partea secundă a întâlnirii.

Treptat, ploaia care se prezenta din nou amenințător începea să se disipeze, favorizând apariția curcubeului. Fostul component al Viitorului, Boban Nikolov punea mari probleme portarului austriac printr-o execuție de la distanță.

La scurt timp, Franco Foda își vedea modificările operate înainte expirării unei ore de joc dând roade. Michael Gregoritsch și Marko Arnautović au fost introduși pentru a stimula atacul austriac, însă o altă decizie tactică crucială era mutarea lui David Alaba în poziția obișnuită a fundașului stânga. 

Într-un moment în care naționala sa părea să acceseze o criză de soluții, căpitanul și noua achiziție a lui Real Madrid furniza o centrare excepțională către vârful ce mai irosise o șansă bună în prealabil.

Așadar, Michael Gregoritsch își transforma a doua oportunitate mare pentru a balansa parcă definitiv balanța jocului. Pe lângă revenirea în dezavantaj, outsiderii macedoneni vedeau cum intervalul pozitiv le era brusc anulat, cu doar 12 minute rămase din timpul regulamentar. Fără a mai înăspri rezistența, echipa pregătită de Igor Angelovski încasa un nou gol din partea celelalte rezerve cu impact pivotal.

Celebru pentru atitudinea sa flamboaiantă, Marko Arnautović ștergea orice dubiu în privința rezultatului final cu o nouă ispravă reușită din interiorul careului, la intrarea în prelungiri. Impulsionați de sclipirile arătate de cei mai valoroși artizani, suporterii veniți din Țara Valsului erau cei care puteau celebra pe Național Arena. Prima izbândă de trei puncte a Austriei la un turneu final al bătrânului continent fost una greu acontată. Rezultatul final de 3 – 1 în fața tenacei Macedonii de Nord a conferit învingătorilor întâietatea în Grupa C, având în vedere triumful olandez obținut dramatic în fața Ucrainei.           

În cele din urmă, primele trei zile ale campaniei EURO 2020 dintr-un an impar, încununate cu întâiul meci desfășurat în Capitală, au avut parte și de momente frumoase. Multe dintre ele, cu o conotație istorică ridicată, au fost remarcate pe stadionul național al României, care s-a ridicat la înălțimea așteptată, peste amenințările serioase ale vremii. Atenția se îndrepta acum asupra după-amiezii de 17 iunie, atunci când Macedonia de Nord va rămâne în România pentru a înfrunta Ucraina.

Surse:

https://www.digisport.ro/fotbal/euro-2020/goran-pandev-a-scris-istorie-pe-arena-nationala-bornele-marcate-dupa-golul-reusit-in-austria-macedonia-de-nord-1141275