CFR Cluj a evoluat de la egal la egal împotriva unei echipe importante din prima ligp spaniolă, dar nu a putut trece de aceasta.

Echipele românești continuă să ofere momente importante chiar și în condițiile în care fotbalul autohton se consideră acum într-un profund declin. Ultimele săptămâni au ilustrat că abilitățile anumitor sportivi pot fi maximizate în cadrul unei atmosfere propice. Evoluțiile lui Ianis Hagi au purtat indubitabil Glasgow Rangers către optimile Europa League. În încercarea de a atinge aceeași fază a competiției, CFR Cluj a disputat două manșe extrem de competitive contra Sevillei. În cele din urmă, accederea formației din Ardeal către ultimele 16 cluburi ale fostei Cupe UEFA, a fost negată (și) de recentele transformări tehnologice, prin care sportul rege a trecut recent.  

În pofida unui parcurs bizar în grupele celei de-a doua competiții europene ca importanță, CFR Cluj a obținut biletul către fazele eliminatorii. Cele 12 puncte strânse în grupa cu Celtic, Lazio și Rennes s-au dovedit suficiente pentru a merge mai departe de pe poziția a doua. Ulterior, sorții au dispus ca în fața echipei antrenate de Dan Petrescu, să stea cvintupla câștigătoare a trofeului Cupei UEFA / Europa League, FC Sevilla. Pentru majoritatea specialiștilor, dar nu numai, sarcina echipei românești se dovedea aproape imposibilă. Însă, spre surpriza plăcută a susținătorilor autohtoni, CFR a izbutit să evolueze practic de la egal la egal, împotriva unui club important din prima ligă spaniolă.

Duelul din tur, disputat la Cluj, a adus în fața trupei Bursucului (cum este „alintat” tehnicianul CFR), o formație andaluză alcătuită mai mult din componenți utilizați sporadic în competiția internă. Clujenii au încercat să profite pe cât se poate de mult de aceste circumstanțe, evoluând fără temeri.

Lovitura de pedeapsă acordată alb-vișiniilor, după confirmarea venită din partea sistemului VAR, a fost transformată de Ciprian Deac (în minutul 59). Din acel moment, ibericii au căutat fără prea mare succes inițial, să pună la încercare poarta lituanianului Giedrius Arlauskis. Totuși, Sevilla a înscris în două rânduri pe final de meci, reușita lui Youssef En-Nesryi, din minutul 82, fiind confirmată și la nivelul tabelei.

Astfel, CFR Cluj s-a îndreptat către Ramon Sànchez Pizjuan cu misiunea de a întoarce în propria favoare, un egal care ar fi putut fi evitat. Rezultatul de 1-1 de pe teren propriu dădea impresia unei reduceri semnificative a șanselor de calificare.

Totuși, campioana en-titre a României urma să demonstreze, încă o dată, că drumul european magnific - început vara trecută la Astana - nu a fost un produs al întâmplării. Partida de pe tărăm spaniol a fost una în care oaspeții și-au produs ocaziii foarte mari de a puncta. În același timp, apărarea ardeleană a rezistat neînvinsă pâna la ultimul fluier. Drept pentru care, ne putem îndrepta atenția asupra unei faze care putea aduce un triumf excepțional.

În minutul 87, golul relativ norocos al mijlocașului Alexandru Păun, a fost anulat pentru un henț anterior al lui Lacina Traoré, prin care acțiunea ofensivă a putut continua. Ținând cont că reușita a fost acordată inițial, reacția promptă din camera VAR a anulat un potențial gol al călificării, alături de o bucurie greu de transpus în cuvinte. Încleștarea de la Sevilla s-a încheiat 0-0, iar andaluzii au mers în optimile Europa League, mulțumită reușitei din deplasare. 

Dan Petrescu s-a stăpânit cu greu la conferința de presă. Antrenorul român a suținut că triumful în dubla manșă al spaniolilor este nemeritat, axându-se pe anularea golului elevului său. Potrivit telekomsport.ro, Petrescu a subliniat că reușita lui Păun a fost valabilă, iar calificarea trebuia să o aibă CFR Cluj. 

În cadrul dezbaterilor din studioul Digi Sport, doi dintre cei mai mari foști arbitri români au expus păreri cu privire la evenimentul finalului de meci. Ion Crăciunescu a declarat că nu ar fi acordat henț la prelurarea lui Lacina Traoré. În schimb, Adrian Porumboiu a analizat faza drept una foarte clară, la care oficialii au luat decizia corectă. Majoritatea persoanelor implicate în fenomen pare să susțină că verdictul final al arbitrilor a fost unul just. Conform eurosport.ro, expertul în aspectele VAR Cristi Balaj a afirmat și el că atingerea neregulamentară cu mâna (a lui Traoré) a fost semnalată corect.

Dincolo de aspectele controversate ale întălnirii, CFR Cluj s-a ridicat la înălțimea încă unei partide importante, pe o altă arenă binecunoscută a Europei. Jocul ardelenilor a subliniat din nou, că o formație pregătită corespunzător se poate confrunta cu aproape orice adversar. 

Totodată, revenind la aspectele de mai sus, putem afirma că arbitrajul video, dorit cu ardoare și de către Dan Petrescu în Liga I, a reprezentat motivul pentru care echipa sa nu a înscris vreo reușită pe tabelă. Însă, în aparența unei aplicări corecte a sistemului VAR, CFR Cluj și-a încheiat parcursul european în șaisprezecimile Europa League.