Într-un interval dens al acțiunii tenisistice (accelerat de recentul anunț al lui Roger Federer), care tinde să schimbe tot mai clar jocul așa cum îl știm, Ana Bogdan a pătruns din nou în atenția principală feminină.

Încercarea slovenă de a lăsa în spate ratarea participării la Openul american se transformă deja într-un imens succes.

Pentru cea mai în formă exponentă a țării noastre – după informarea capătului de sezon pentru Simona Halep – succesul contra Ajlei Tomljanović i-a readus încrederea la cote înalte. Chiar și astfel, drumul sportivei din Sinaia spre o a treia semifinală succesivă de nivel WTA nu a dus lipsă de suspans, la Portorož.

Beatriz Haddad Maia a părut inițial depășită de intensitatea primei treimi a confruntării din sferturi. Dar, revenirea vicecampioanei Openului Canadei a însemnat că Bogdan avea nevoie să obțină o a treia victorie la rând cu set decisiv. Favorita 2 din Slovenia și numărul 18 WTA a fost depășită într-un final dramatic, românca asigurându-și astfel o nouă clasare de top a carierei.

Parte a traiectoriei ce face jocul de la fileu o provocare atât de intrigantă, rămâne remarcabil cât de rapid lucrurile se schimbă. Nu întotdeauna brusc, dar fluctuațiile au fost și încă sunt parte dintr-un sport care pare să-și găsească un nou izvor grozav de inspirație. Surselr sale par să provină din dreptul atleților născuți după anul milenar, precum ne-a fost arătat în excursia de peste Ocean. Revenind acum la afirmația anterioară, ne așteptăm ca dispunerea feminină să nu găsească prea ușor un tablou constant. Până și în urma celor mai noi concluzii, devine complicat să aplicăm o idee consistentă asupra unui circuit ce alternează.

Este drept că, în măsura tranziției între zgură și suprafața dură sau invers, nivelurile nu sunt egale, de asemenea. Alături, veștile alterante pot schimba efectiv istoria unei discipline, dominată mondial de nume precum Roger Federer, local de Simona Halep. Pentru majoritatea jucătoarelor implicate inclusiv în ascensiunea Openului american abia încheiat, era normal ca prioritățile să devină mai acute, abordate ușor diferit, însă o foarte importantă tentă vizează fie semne identice fie modificări ale abordării. Pentru câteva dintre reprezentante, distincția, dar și asemănările, se realizează într-un mod realmente frapant descrierii precedente. Cu vizorul din nou asupra bătrânului continent, drumurile s-au împărțit asupra Capitalei sau a Sloveniei.

Interpunerea interesantă a unei ocazii de revenire pentru universul tenisistic în Capitala țării noastre a cauzat un factor decizional pe măsură. Cea mai mare parte dintre exponentele de top tricolore a optat să ia parte la competiția de rang intermediar, reînființată cu sprijinul lui Ion Țiriac. Dar, între excepții vom puncta una dintre adevăratele povești ale nebănuitului, cât privește ultimele luni. Iar, cel puțin în cadrul lor, este greu să negăm că Ana Bogdan ar fi putut să fie de departe cea mai în formă.

Evident că argumentul principal este nivelul accesat de exponenta ajunsă la 29 de ani, încă de la startul verii. Tot mai clar, remarcăm cum evoluțiile consistente începând cu excursia din Varșovia s-au adunat spre susținerea unui uimitor nivel de încredere. Iar, întâia finală a fost imediat urmată de succesul de la Iași, care părea a fi rampa ideală de lansare spre o incursiune în Statele Unite foarte promițătoare. Însă, din postura celei dintâi jucătoare ce nu a primit accesul direct pe tabloul principal de simplu, presiunea s-a ridicat la cote foarte mari. 

În urma celor mai neconvingătoare evoluții ale verii, totul a fost încheiat pe ruta de Mare Șlem practic înainte de a începe. Deși hazardul a făcut ca Ana să rămână ultima compatrioată prezentă la Flushing Meadows, mulțumită parcursului prelungit de la dublu, dezamăgirea a rămas la cote înalte. Urmarea a reprezentat o pauză prelungită, care s-a încheiat cu ocazia ediției secunde a Openului Sloveniei. Iar, un instrument de măsură al formei de moment nu putea fi mai mare decât în condițiile întâlnite în runda inaugurală.

În funcție de ceea ce ne va arăta următoarea perioadă, lucrurile se mai pot schimba. În acest moment însă, Ajla Tomljanović rămâne creditată cu rolul protagonistei ultimului duel oficial pentru Serena Williams. Desigur, o asemenea partidă nu îi putea aparține australiencei într-un scenariu obișnuit, pe cea mai mare arenă a planetei. Dimpotrivă, cele 3 ore și 8 minute au consemnat chiar cea mai lungă confruntare desfășurată de cea mai galonată exponentă a jocului modern, în Manhattan.

După ce a convertit mingea de meci cu numărul șase dintr-un game final aproape fără vreun sfârșit, sportiva din zona Antipozilor s-a folosit de entuziasmul ocaziei istorice pentru a urca până în sferturile unui turneu major. Ca urmare, barometrul din Portorož pentru Ana Bogdan a însemnat a-i face față numelui în ascensiune, cotată drept favorită a opta. Primul indiciu foarte puternic asupra reîncărcării complete a româncei dintr-o perspectivă emoțională a venit imediat. După ce a avut controlul într-un set inaugural foarte activ, outsidera a fost aproape să îl scape de sub control.

Momentul salvării șansei pentru manșă a semnalat probabil cotitura ce i-a arătat jucătoarei inferior clasate că poate accesa nivelul superior adversarei sale. Apoi, deși confruntarea ar fi putut fi închisă la fel de bine în două segmente, Ajla nu a mai găsit prospețimea de a rezista optim și în decisiv. Oricare ar fi fost condițiile, un succes notabil a fost reportat în turul întâi, din acel moment, Bogdan știind că poate reîncepe evoluțiile pe piciorul din față.

Dintr-un unghi teoretic, nici auspiciile de rundă secundă nu au fost neapărat grozave, doar că favorita gazdelor, Tamara Zidanšek se află departe de forma arătată de-a lungul anului trecut. Un duel total defavorabil ca elan pentru aceasta din urmă a avut într-adevăr un start copleșitor. Fără timp de respiro, slovena, de asemenea sfertfinalistă într-un cadru major, nu a avut absolut nicio replică relevantă până când acțiunea nu s-a relocat spre actul secund. După aproape o oră, cea care se clasa pe locul 22 WTA la capăt de februarie a izbutit să se agațe de propriile șanse.

Ca rezultat, segmentul intermediar a avut parte de un final favorabil asistenței locale, tie-break-ul fiind dus la capăt de atleta ex-iugoslavă. Însă, atunci când ar fi părut din nou că totul i se întoarce împotrivă, Bogdan a arătat de fapt că mai deține resurse mult superioare adversarei sale, în special pe planul fizic. Precum s-a remarcat și în jocul de debut, recenta campioană din Moldova a reușit să creeze un deznodământ lipsit de orice dramatism, în a doua manșă decisivă disputată.

Singurul aspect, care a făcut ca optimea de finală să depășească granița celor două ore și jumătate, s-a dovedit o pereche de game-uri foarte lungi, tranșate de româncă în favoarea sa. Deja, ținând seama că la US Open nici măcar nu a pătruns pe tablou, învingătoarea din Moldova își asigura prezența în sferturi la ultimele trei competiții. Categoric, ambițiile au fost mai mari de atât inclusiv în Slovenia, deși ștacheta urma din nou să crească în teorie.

Concomitent, este valabil și că forma lui Beatriz Haddad Maia a început să adopte o ușoară pantă descendentă, după cedarea finalei de la Toronto. Dar, întregul ei parcurs canadian, deși stopat de Simona Halep, ne-a arătat realmente abilitățile maxime de care este capabilă. Și totuși, în cazul în care adversara sa de vineri se regăsește în dispoziție completă pentru tenis dinamic, avem senzația că tot mai puține oponente îi pot rezista suficient. Un alt fapt crucial de luat în calcul surprinde că din nou, Bogdan s-a putut relaxa din postura tenismenei cu șansa a doua.

Retrospectiv, se cunoștea și că dinamica nu se va schimba nici într-o eventuală semifinală, după abandonul Lesiei Tsurenko – cea care a trecut de Gabriela Ruse încă din runda întâi – în fața Elenei Rybakina. Deși s-ar părea că niciodată un joc împotriva unei membre a opului 20 WTA nu poate debuta simplu, reprezentanta venită din Sinaia a demonstrat tocmai contrariul. De aceea, am remarcat din nou ce impact poate să dețină încrederea suplimentară, generată printr-o serie a succeselor.

Fiind concurenta mai incisivă de la primul schimb, lucru niciodată garantat împotriva unei rivale precum cea mai valoroasă a întregii Americi de Sud, rezultatele s-au remarcat foarte rapid. În plus, pentru completarea unui alt debut aproape ideal, fosta protejată singulară a lui Andràs Székely a conservat cel dintâi break obținut, cu ajutorul a cinci schimburi adjudecate consecutiv. Seria evocată nu a făcut decât să rupă efectiv balanța rapid în cadrul manșei prime.

Ritmul și mai ales eficiența de care Ana a dat dovadă a însemnat o nouă demonstrație de tenis, pe care o exponentă de obicei dispusă la efort nu a putut să o oprească la timp. Abia după ce a cedat primele cinci jocuri, brazilianca a început să adauge suficientă cadență și concentrare pentru opunerea rezistenței. Însă, prahoveanca (cu aproape cinci ani mai în vârstă) nu s-a arătat dispusă se cedeze teren, până la intrarea în manșa a doua. Acolo, Bogdan nu a izbutit să lovească cu aceeași precizie la start, drept consecință, balanța începând să se întoarcă la 180 de grade.

Jocul mai neîngrijit i-a aparținut compatrioatei noastre, care treptat și-a pierdut răbdarea, așa cum se întâmplase și în celelalte confruntări precedente. Brusc, ea s-a văzut împinsă către același deficit pe care Haddad Maia îl regăsise mai devreme, favorita secundă ratând chiar multiple mingi pentru un 6 – 0, complet nescontat. Pe de altă parte, chiar dacă un asemenea scor s-ar fi transpus în setul median, Simona Halep și Emma Răducanu (chiar la competiția slovenă) au arătat recent că actul alb poate fi defavorabil pe termen lung.

Oricum, așteptările au fost de îndată ce tabela a arătat paritate perfectă, ca prima campioană a WTA Iași să înceapă să apese pedala de accelerație, încă o dată. Reușind să intre din nou într-un control specific debutului de joc, românca a aplicat suficientă presiune la retur pentru a se putea desprinde. Inițial, a părut că nemulțumirile favoritei secunde inclusiv asupra arbitrajului de la line, nu îi vor permite o nouă revenire. Dar, aflată în căutarea pasului decisiv (poate prea rapid), oponenta sa a sprijinit-o parțial pe Haddad Maia să revină cu șanse.

Anularea unui dezavantaj ce se prezenta enorm, judecând și după evoluția scorului în instanțele precedente, a trimis confruntarea într-o zonă absolut dramatică. Treptat, jucătoarea care avea la mijloc o nouă posibilă clasare de top a carierei a început să arate un minus de încredere. Pe măsură ce am pătruns în prelungirile setului 3, Ana și-a menținut foarte bine calmul la serviciu până la urmă. Când părea aproape să acopere definitiv prim-planul, Beatriz Haddad Maia s-a confruntat atât cu dileme în zona gleznei, dar mai ales cu dificultăți mult mai mari de respirație.

Fiind nevoită să lucreze permanent din spate, brazilianca s-a apropiat la o singură lovitură de un tie-break hotărâtor. De cealaltă parte a fileului am remarcat un efort defensiv incredibil din partea outsiderei, care apoi s-a folosit de execuția care nu a dezamăgit-o în niciun moment de-a lungul amiezii. O ultimă scurtă absolut impecabilă a pus capăt duelului la 6 – 1 ; 1 – 6 ; 7 – 5, iar extazul era maxim pentru autoarea noii victorii de ținut minte; care face chiar și mai amare, gândurile spre un US Open reușit.

Dar, ținând seama de întreg momentul pozitiv găsit de Ana Bogdan în a doua jumătate a sezonului în curs, vom putea spune că ea activează în cele mai bune momente ale carierei. După trei dispute trecute detașat de granița celor două ore, calificarea către careul de ași din Slovenia complimentează o săptămână în care doar Irina Begu a mai rămas în cărți, raportându-ne la turneul bucureștean de nivel 125 k. 

Surse:

https://www.digisport.ro/tenis/ana-bogdan-e-in-semifinale-la-wta-portoroz-dupa-6-1-1-6-7-5-cu-beatriz-hadad-irina-begu-joaca-azi-la-wta-bucuresti-1916573