Clubul spune că baza de antrenament pe care o va construi până în 2022 este concepută astfel încât PSG poate da un exemplu în privința protecției mediului înconjurător, scrie EURACTIV France.

În septembrie, Paris Saint-Germain a invitat câteva zeci de copii să culeagă pere din livezile viitoarei baze de antrenament a clubului, situată în Poissy, la treizeci de kilometri de Paris. Clubul, care vrea să dea exemplu cu practicile sale în domeniul protecției mediului, intenționează să transforme aceste livezi pentru a fi integral organice, se arată într-un material publicat de EURACTIV France.

Obiectivul clubului este să pornească producția de fructe organice, care să fie consumate la fața locului de jucătorii și staff-ul clubului, dar care vor fi oferite și școlilor și asociațiilor din regiune, a explicat Jamal Riffi, director imobiliar al PSG.

Protejarea biodiversității

Mega-proiectul noului centru de pregătire al Paris Saint-Germain, ce va fi construit până în 2022 pe o suprafață de 74 de hectare, a fost conceput pentru a fi cât mai responsabil cu mediul - planul este de a proteja plantele, solul, biodiversitatea și mediul natural existent în zonă pe cât mai mult posibil.

Cu 17 terenuri de fotbal plus un mic stadion cu capacitatea a 5.000 de locuri, construcțiile vor ocupa mai puțin de 10% din suprafața totală de teren, a spus Jamal Riffi. Conceput ca un parc, centrul de antrenament pune accent pe integrarea în peisajul dealurilor de pe malul Senei

Grija pentru protecția mediului va continua pe parcursul fazei de construcție, care este plănuită să înceapă în 2020. Construcțiile vor fi desfășurate potrivit unui standard de lucru cu impact minim asupra mediului, care stabilește obiective pentru reducerea poluării și reciclarea deșeurilor.

Conservarea resurselor

Odată ce baza de antrenament se va deschide, gestionarea deșeurilor va avea loc în întregime la fața locului.

În aceeași logică, 90% din nevoile anuale de apă ale centrului și stadionului, vor fi acoperite de apa de ploaie. Un sistem de recuperare a apei va fi plasat pe acoperișurile clădirilor, în timp ce apa de pe terenurile de fotbal va fi scursă și păstrată în bazine subterane. Apa astfel recuperată poate asigura irigarea terenurilor timp de câteva săptămâni.

Echipamente cu consum redus de apă și un sistem de montorizare a consumului vor fi implementate pentru a economisi apa potabilă. În plus, performanța energetică a proiectului va fi, de asemenea, optimizată pentru a limita consumul de energie primară și producerea de gaze cu efect de seră.

Pentru a face acest lucru, managerii clubului au avut opțiunea unei abordări bioclimatice de construcție. Aceasta presupune promovarea economiilor de energie, reducerea costurilor cu încălzirea și răcirea, cu zone de umbră exterioare pe timpul verii; folosirea unor materiale pentru creșterea caltății aerului și opimizarea iluminării naturale sau artificiale în interior.

Pentru industria fotbalului, obișnuită cu super-mașini cu motoare mari și consum pe măsură sau avioane private, o diminuare a emisiilor de carbon ale clădirilor pare să fie prim pas în direcția corectă.

Articol scris de Romain Thomas/EURACTIV France. Traducerea și adaptarea - Emi Voicu