Ocazia pe care întreaga sferă a tenisului românesc a așteptat-o pentru mai bine de un deceniu, s-a materializat printr-o nouă demonstrație grozavă din partea Simonei Halep. Aflată contra Soranei Cîrstea pentru prima dată din august 2010 încoace, câștigătoarea turneului de la Indian Wells din urmă cu șapte ani a gestionat ideal presiunea unui moment deosebit.

Forma carierei pentru conaționala ei – și o eventuală egalare a celei mai bune clasări din întreaga carieră – nu s-au materializat într-o evoluție la fel de inspirată.

În fața unui public tricolor remarcabil prin atitudinea neutră, reacțiile majoritar pozitive în secvențele importante, alături de obișnuita cadență, i-au garantat constănțencei succesul după două seturi. Calificarea în sferturi echivalează cu menținerea întâietății Simonei în clasamentul WTA, raportându-ne la compatrioata sa.

În cazul inițiativelor ce scot la iveală remarcabilul, atât de multe influențe diferite au tendința să intre în calcule. Uneori, impactul progresului care transformă un drum considerat obișnuit într-unul cu nuanțe aparte se realizează brusc, iar importanța lui ajunge pusă în umbră tocmai prin lipsa așteptărilor. În alte instanțe, catalogate drept normale, călătoria se realizează prin pașii grei, recunoscuți asemenea.

Probabil că indiciile cele mai facile ne conduc spre domeniile unde un singur moment, hotărât individual poate schimba totul. Respectivele pasaje sunt reprezentate mai rar, chiar și în cazul în care valorile se vor dezvolta sub echilibru. În cazul disciplinelor ce favorizează demonstrațiile realizate pe cont propriu, importanța secvențelor cu un asemenea scenariu nu poate decât să crească. Deseori, drumul însumă fie un efort susținut, fie un rod al șansei, dacă ne referim jocului desfășurat la fileu, intens și pentru publicul autohton.

Cu destule argumente, stagiunea actuală din cadrul lumii tenisistice a fost tratată de la început drept cea unde destule răspunsuri vor fi găsite asupra subiectelor rămase fără concluzii definitive. Desigur, în condițiile în care tabloul sugera o ordine a normalului, fapt încă absolut nesigur, câteva au venit la timp, în afara sau pe suprafața terenurilor de prim rang. Cu primele luni trecute din calendar, am reperat un prezent într-adevăr deosebit, care a reliefat repere binecunoscute.

Dar, ținând seama că respectivul criteriu se aplică mai degrabă pentru circuitul masculin, revitalizat de Rafael Nadal, în primul rând, semnele de întrebare ce au înconjurat fetele sunt și mai interesante. Raționamentul principal asupra premisei ultime sugerează că circuitul aferent a avut pentru atâta vreme parte de un echilibru aproape impermeabil. Datorită multelor valori ce se alimentează spre vârful ierarhiilor, fiecare eveniment a prezentat interes. Acum, remarcăm, într-o vizualizare specială a contextului actual, că aceeași zodie a cuprins jocul românesc mai serios ca oricând, până la un eventual punct al apogeului, pe tărâmul californian.

Atingerea reperului menționat mai devreme a avut la rândul ei mai multe explicații logice. Cea principală este extrasă din faptul că evoluțiile individuale, de sub exponenta care a setat standardul absolut sub tricolor, au devenit tot mai constante, din multiple direcții. Brusc, Gabi Ruse sau Jaqueline Cristian – cea care a fost nevoită să renunțe la călătoria americană din cauza accidentării foarte serioase suferite la Doha – a început să poată avansa în orice competiție.

Doar că, jucătoarea despre care știam cu adevărat că poate atinge nivelul de top, este fără îndoială Sorana Cîrstea. Dintr-un val al jocului devenit deja tradițional, sportiva născută la Târgoviște a fost considerată, pe bună dreptate, exponenta cu cea mai ridicată pondere a talentului dintre toate echipierele sale, din reprezentativa fostei FED CUP.

Înainte ca orice altă conațională să guste din succesul major, jucătoarea ajunsă la 31 de ani a realizat un sfert de finală de Mare Șlem. Din 2009 încoace, însă, performanțele majore au venit doar sporadic pentru o combatantă cu o viziune a agresivității totale în joc. De aceea, am putea spune, inclusiv la Indian Wells 2022, că ea joacă cel mai consistent tenis din carieră, la 13 ani distanță de momentul parizian evocat.

Principala cauză pe care o putem remarca de la distanță este îmbunătățirea evidentă a condiției fizice, pentru ca dispunerea spre efortul defensiv să atingă o valoare maximă. Cu fiecare turneu în parte, momentele grele au trecut mai ușor, rezultatele notabile împletindu-se constant în actuala campanie. Consecința și cu ceva ajutor din partea sistemului de punctaj WTA a fost că putea să preia încă de la Lyon cea mai bună clasare a unei românce în clasamentul feminin.

Oportunitatea a fost negată datorită efortului titanic reușit de Daiana Iastemska în semifinale. Însă, jocul ofensiv foarte solid și fără multe ezitări, a ajutat-o pe Cîrstea să depășească nemulțumiri, inclusiv la venirea în Statele Unite. Dificultățile venite inclusiv în fața Annei Kalinskaya au fost întoarse într-o serie maxim posibilă în tenis: 12 game-uri succesive, de la scorul 5 – 7 ; 0 – 1. Astfel, șansa pe care a avut-o direct pe hardul francez a revenit pentru ea, în deșertul nord-american.

Doar că, în fața Soranei, pentru prima calificare a acesteia într-un sfert de finală aferent Indian Wells, s-a aflat conaționala din cauza căreia întâietatea ierarhică se afla sub amenințare. În ceea ce o privește pe Simona Halep, perspectiva unui sezon nereușit până acum este fără îndoială puțin exagerată. În fapt, înfrângerea care i-a afectat cel mai serios clasamentul actual nu a fost cea de la Doha, contra lui Caroline Garcia, ci cea din semifinala de la Dubai, cu Jelena Ostapenko.

Altfel spus, oricum ar fi arătat respectivul eșec contra letonei, parcursul constănțencei nu reflectă întocmai o scădere a turației, față de finalul precedentei stagiuni, considerată, de asemenea, nereușită. Nu trebuie să uităm că o mare diferență este deja constituită definitiv prin câștigarea Melbourne Summer Set 2.

Acum, fără semne care să denote dificultăți medicale, cele două succese obținute în California au arătat destulă încredere. Partide ce au putut deveni enorm de complicate, în fața Ekaterinei Alexandrova și a lui CoCo Gauff (în seara împlinirii a 18 ani), au fost tratate cu destul control, atunci când nevoia era mai mare. Dacă ar fi cedat în fața tinerei speranțe de peste Ocean, Simona ar fi trebuit să aștepte rezultatul acesteia contra lui Cîrstea pentru a-și cunoaște poziția exactă, raportată la a sa conațională.

În schimb, confruntarea, pentru care întreaga asistență tricoloră de la Indian Wells a așteptat cu imens sprijin vocal, încheie o perioadă aparent incredibilă de 12 sezoane, în care cele două protagoniste nu s-au întâlnit. Această adevărată anomalie a circuitului, ținând cont că Halep s-a întâlnit cel puțin de două ori între timp cu fiecare dintre conaționalele de top ne poartă la ediția 2010 a turneului de la Cincinnati. Acolo, în calificări, jucătoarea mai experimentată s-a impus în două manșe, însă concluzia este una singură. Respectiva ocazie a văzut-o pe Sorana putându-și etala întreg potențialul ofensiv, însă reciproca era departe de a fi valabilă, viitoarea dublă campioană de Mare Șlem realizând pași de debut în cadența profesionistă.

Așadar, s-ar fi putut spune că atleta din Târgoviște nu a înfruntat-o niciodată pe adevărata combatantă de la Malul Mării, cea care de-a atunci, și-a adjudecat 18 dueluri consecutive împotriva compatrioatelor sale. În același timp, precum și cei mai bine pregătiți dintre pasionații sportului alb o subliniază, într-o opinie dezvoltată gsp.ro aparținând Luminiței Paul, cea mai bine echipată tenismenă pentru a stopa seria amintită este categoric Sorana Cîrstea. Datorită stilului ofensiv cu orice mijloace, unul care, de obicei, îi oferă fostei lidere mondiale destule probleme, eleva lui Adrian Cruciat va cauza îngrijorări absolut oricărei adversar, într-o zi bună.

Descriind miza ridicată a partidei programate de organizatori chiar pe arena centrală din cadrul complexului Indian Wells Tennis Garden – a doua ca mărime din întreaga lume – spectatorii au avut un motiv suplimentar pentru a fi interesați de actul deschiderii serii de marți. Compatrioții celor două artizane nu au contenit din încurajări continue, indiferent circumstanțelor întâlnite în rundele anterioare. Fără a înainta și în zona legăturii descrisă drept rece, de-a lungul anilor, confruntarea optimilor de finală ca întreg afiș al competiției a debutat sub o singură constantă. Cheia asupra confruntărilor în sine s-a concentrat asupra întrebării dacă Simona Halep va reuși sau nu să stăvilească avântul ce va veni necontenit de peste fileu.

Evident, pentru un prim răspuns asistența nu a fost nevoită să aștepte foarte multe minute, raliurile de debut fiind așteptate fie scurte, fie deosebit de intense. Favorita cotată inferior la startul competiției, 26 față de 24, a încercat să își pună rapid amprenta asupra scorului și adversarei. Nu numai că respectivul țel nu s-a realizat foarte rapid, însă defensiva adversarei, pe care am remarcat-o de la primul schimb la capacitate maximă, s-a dovedit remarcabilă. Nici măcar așezarea foarte adâncă la primire nu a adus rezultatul dorit inițial, deplasarea lui Halep fiind elementul care a făcut diferența în prima turnantă a întâlnirii. Mai mult, Simona a căutat să accelereze la rândul ei în destule ocazii, fapt ce probabil a surprins fără discuție. 

Orice răspuns din partea deținătoarei trofeului din 2015 s-a dovedit mai eficient decât venite dinspre adversară. Deja, după primele 16 minute, eleva lui Adrian Cruciat a înfruntat cel mai important deficit de start al întregului sezon. Nevoită în a căuta rapid răspunsuri după ce a cedat primele patru jocuri, ratând singura oportunitate de break, campioana de la Istanbul și-a văzut inevitabil ridicat numărul erorilor neforțate, tocmai din încercarea de a lărgi cât mai mult limitele terenului. Neafectată de miza după-amiezii, cel puțin în ce privește jumătatea de oră incipientă, multipla laureată majoră a reușit să mențină cadența suficient pentru a obține un set inaugural probabil mult mai facil decât și l-a închipuit.

Logic vorbind, în continuare mai tânăra româncă nu avea nevoie decât să se aștepte la o replică și mai dură. După câteva secvențe care au decurs în aceeași manieră, pentru startul actului secund, Cîrstea și-a dezlănțuit o dată în plus întreaga agresivitate disponibilă. O serie a execuțiilor fără replică i-au adus efectiv avantajul scorului pentru întâia oară. Însă, secvența pozitivă nu s-a prelungit destul pentru ca marja creată inițial să fie decisivă.

Crucialul game al treilea ar fi putut să reprezinte momentul în care Sorana să preia definitiv controlul manșei. În schimb, cu același calm caracteristic pentru momentele de cumpănă, atleta mai bine clasată a izbutit să se motiveze pentru a nu lăsa situația să alunece complet de sub control, anulând o șansă pentru un eventual 0 – 3. Fiind suficient de agresivă când momentul a cerut-o, ea a neutralizat treptat ecartul, mutând presiunea pe partea opusă.

Pentru o perioadă consistentă, serviciul a părut des vulnerabil de ambele părți, desincronizările înmulțindu-se în ofensivă. Menținerea atitudinii la cote maxime s-a dovedit cheia pentru ca jucătoarea din Constanța să găsească soluții în a nu lăsa inițiativa totală adversarei. Din păcate pentru aceasta din urmă, cadența nu a ajutat-o permanent, iar tabela nu i-a favorizat cauza unui set cu numărul doi care să se prelungească.

Totuși, diferențele sale s-au arătat foarte mici, iar după o salvare a primei oportunități de partidă, orice deznodământ a părut să rămână posibil. O dublă greșeală urmată de o ultimă eroare neforțată din interiorul terenului au echivalat cu victoria Simonei Halep, cu scorul cu greu anticipabil, 6 – 1 ; 6 – 4. Nici măcar cea mai valoroasă compatrioată nu a marcat partida contra învingătoarei din urmă cu șapte ani de la Indian Wells cu câștigarea a mai mult de cinci jocuri. Deznodământul subliniat este însă doar meritul tenismenei ajunse la 30 de ani, care a demonstrat, poate o dată pentru totdeauna, că abordează ideal provocări precum o calificare în sferturile de finală împotriva Soranei Cîrstea.

82 de minute ale înaltei intensități au fost destule pentru ca reconfirmarea celei mai valoroase exponente a tenisului din România să se producă. În fața formei excelente afișate de o impunătoarea compatrioate a sa, inclusiv în Statele Unite, marca supremă a constanței și meritului a ieșit din nou în evidență pentru performera serii de marți, Simona Halep.

Surse:

https://www.tennis.com/baseline/articles/stat-of-the-day-simona-halep-now-17-0-tour-level-against-fellow-romanians

https://www.gsp.ro/sporturi/tenis/simona-halep-sorana-cirstea-indian-wells-657698.html

https://www.digisport.ro/tenis/simona-halep-sorana-cirstea-6-1-6-4-in-optimi-la-indian-wells-simona-are-19-victorii-la-rand-impotriva-romancelor-1573443