Sporturile americane și-au extins influența asupra întregii planete, în perioada ultimelor decenii. Finalul secolului trecut a marcat un nivel interesant al atracției spectatorilor din afara Americii de Nord către disciplinele specifice.

Baschetul, hocheiul sau baseballul au căpătat o notorietate din ce în ce mai mare, inclusiv în Europa. În ciuda afirmației respective, disciplina care se identifică perfect cu teritoriul de peste Atlantic rămâne fotbalul american. Publicul care este familiarizat cu fenomenul din cadrul National Football League (NFL) conștientizează întâietatea ligii față de celelalte sporturi, în special la nivel financiar. Contractele atleților de renume din orice disciplină sportivă se dovedesc copleșitoare. Însă, în cursul nopții de marți, s-a atins o nouă bornă din perspectiva valorii unei înțelegeri.

Potrivit informațiilor espn.com, Patrick Mahomes, quarterback-ul lui Kansas City Chiefs, a semnat o prelungire de contract pe 10 ani, în valoare de 450 de milioane de dolari. Eventualele bonusuri de performanță pot ridica suma totală dincolo de limita unei jumătăți de miliard de dolari. Publicația nord-americană a amintit că vechiul record îi aparținea lui Mike Trout. Jucătorul de baseball de la LA Angels va încasa pe parcursul a 12 sezoane numai puțin de 426,5 milioane de dolari. Trebuie menționat că MLB (liga profesionistă de baseball) nu funcționează sub spectrul unui prag salarial fix. În NFL, lucrurile se prezintă diferit.

Și totuși, remarcăm că în ciuda unei pandemii care a afectat multe ramuri care țin de economie și finanțe, un nou record a fost atins. Pentru a reuși să deslușim cât mai bine cum s-a ajuns la un asemenea moment, e nevoie să dezvoltăm povestea lui Patrick Mahomes II.

În vârstă de 24 ani, el s-a născut în Tyler, Texas, fiind fiului cunoscutului jucător de baseball Pat Mahomes. De altfel, pe parcursul carierei la colegiul Texas Tech, existau încă opinii potrivit cărora tânărul ar fi putut să-i calce pe urme tatălui său. Finalmente, Mahomes a fost selectat cu opțiunea a zecea în Draftul NFL din 2017, de către Kansas City Chiefs. Poziția de quarterback este cea mai importantă pe terenul de fotbal american, o disciplină deosebită și prin complexitatea ei.

De aceea, există multe cazuri în care tinerii cu potențial mare nu evoluează ca dirijor al unei ofensive încă din primul sezon. Dintre ele, îl putem aminti și pe Mahomes, care nu a început decât o partidă ca titular în sezonul 2017, fiind rezerva lui Alex Smith. În urma înfrângerii din postsezonul stagiunii amintite, antrenorul lui Kansas City, Andy Reid a decis să-l transfere pe Smith în Washington.

Din acel moment, Patrick Mahomes și-a făcut loc gradual în cărțile de istorie ale fotbalului american. Talentul uluitor de pasator al texanului a ieșit la suprafață încă din primele partide disputate în 2018. După trei meciuri, Mahomes a strâns 13 pase de touchdown fără să trimită vreo intercepție. Până la finalul sezonului regulat a quarterback-ul lui Chiefs, el a trimis 50 de mingi recepționate de colegi în terenurile de țintă adverse, față de doar 12 intercepții. Aceste statistici au fost determinante pentru adjudecarea trofeului MVP. Numărul de touchdownuri ilustrat este al doilea cel mai mare din istorie, la egalitate cu Tom Brady. Peyton Manning (Denver Broncos) a acontat 55 de pase decisive în 2013.

Tânărul atinsese deja borne fabuloase, atunci când a condus Kansas City la un pas de Super Bowl în 2018. Chiefs s-au oprit după prelungiri, în finala de conferință (AFC Championship Game) contra lui New England Patriots.


Campania din 2019 a început într-o manieră asemănătoare pentru sportivul născut pe 17 septembrie 1995. Arătând acuratețe și siguranță în joc, el a trecut cu bine de o accidentare notabilă către mijlocul sezonului. Odată ajunși în playoff, cei din Kansas City au pornit către primul Super Bowl după exact 50 de ani de așteptare. Maniera în care texanul și-a condus ofensiva în postsezon a fost una remarcabilă. Mahomes a devenit primul quarterback al cărei echipe întoarce trei meciuri consecutive de la un deficit de minimum 10 puncte. Succesul din Super Bowl, împotriva lui San Fransisco 49ers a definitivat un început de carieră unic în NFL.

Liderul lui Kansas City este primul jucător din istoria ligii profesioniste de fotbal american care a câștigat distincțiile de MVP al sezonului și, respectiv, de MVP al Super Bowlului, până la vârsta de 25 de ani.

Așadar, un contract care oferă 45 de milioane dolari nu este considerat unul prea mare pentru ceea ce Patrick Mahomes a dovedit până acum. Franciza campioană din NFL a dorit să se asigure că piesa centrală a formației va rămâne în Missouri pentru următorul deceniu.

Tânărul quarterback a făcut istorie atât pe teren, cât și în afara lui. Prestațiile sale au determinat o parte dintre analiști să afirme că un singur om poate controla soarta celui mai complex sport de echipă (la care 53 de atleți contribuie în mod direct).

Viitorul îl poate conduce pe Patrick Mahomes către titlul de cel mai mare jucător din toate timpurile. Dar, până atunci, noul său contract stabilește un nou reper pentru sportul mondial, nu doar în termenii fotbalului american.

Surse:

https://www.espn.com/nfl/story/_/id/29419738/patrick-mahomes-tops-mike-trout-biggest-contract-sports-history 

https://twitter.com/SportsCenter?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1280268548288413696%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.espn.com%2Fnfl%2Fstory%2F_%2Fid%2F29419738%2Fpatrick-mahomes-tops-mike-trout-biggest-contract-sports-history 

https://www.mlb.com/news/2014-detroit-pick-patrick-mahomes-set-for-nfl-c226843378 

https://www.espn.com/nfl/player/_/id/3139477/patrick-mahomes