Sportul alb a oferit o nouă reprezentație memorabilă pe terenurile de la Roland Garros. La sfârșitul a mai bine de două săptămâni, tabloul feminin s-a încheiat, după un șir remarcabil de surprize.

Latura plăcută a evoluțiilor surpriză se îmbină de obicei cu apariția bruscă pe cea mai înaltă scenă a unor atlete care nu erau tratate cu suficientă atenție, până la un anumit moment. Un exemplu mai mult decât elocvent este cel oferit de Iga Świątek.

Poloneza a demarat la Roland Garros cu victorii convingătoare împotriva unor oponente solide, precum fosta finalistă din stagiunea precedentă, Markéta Vondroušová. 

Însă, triumful ei absolut fantastic izbutit în fața unei Simona Halep aflată într-un vârf de formă (cel puțin pe hârtie), a ilustrat lumii tenisului că tânăra din Varșovia exploata perfect propriul imens potențial.

Ulterior depășirii categorice a numărului 2 mondial, fosta campioană a junioarelor de la Wimbledon (din 2018), avea să înfrunte o altă sportivă cu un parcurs greu de anticipat, Martina Trevisan. Nici italianca nu i-a putut opune o rezistență suficientă, în sferturile probei de simplu.

Semifinala i-a propus Igăi o întâlnire cu apariția care a reașezat Argentina pe harta tenisului internațional de top. Venită din calificări, asemenea lui Trevisan, Nadia Podoroska o eliminase pe Elina Svitolina, arătând la rându-i, o dispoziție excepțională. Atleta din America de Sud (aflată la startul turneului pe poziția 131 în ierarhia profesionistă) a fost dominată autoritar de o tenismenă ce nu își completase încă evoluția la dublu, acolo unde avea să piardă dramatic în penultimul act

Iga Świątek a arătat o capacitate uluitoare de control al agresivității și al sentimentelor. Ajungând în prima sa finală majoră de seniori, ea urma să-și dispute cupa Suzanne Lenglen în compania Sofiei Kenin. Americanca nu a debutat tocmai convingător la French Open 2020, după ce fusese învinsă cu 6-0; 6-0, la Roma, de către Victoria Azarenka. Ana Bogdan i-a pus probleme serioase învingătoarei de la Melbourne, în meciul din turul secund. Din acel moment, prestațiile jucătoarei americane au arătat din ce în ce mai solid, cu fiecare ocazie. Succesul din semifinale, în detrimentul Petrei Kvitová, i-a garantat șansa unui nou succes de Mare Șlem. Însă, ultimul obstacol avea să se dovedească și cel mai greu.

Finala de sâmbătă, programată pe arena Philippe Chatrier, a marcat un debut asemănător tuturor celorlalte partide, în dreptul lui Świątek. Reprezentanta Poloniei a început perfect aventura gloriei supreme, dar rivala sa din Statele Unite a reechilibrat cursul primului set (de la 0-3). Trecând peste un interval mai puțin exact în joc, jucătoarea aflată în afara listei capilor de serie a regăsit calmul și precizia în execuții. Finalul manșei a fost echilibrat, eleva lui Piotr Sierzputowski, fructificând a doua șansă de set avută. Chiar dacă nu și-a adjudecat segmentul pe propriul serviciu, Świątek și-a demonstrat și tăria mentală remarcabilă.

Setul secund a fost marcat și de problemele fizice evidente avute de Kenin în zona coapsei stângi. În consecință, replica favoritei 4 s-a diminuat considerabil. În schimb, adversara sa nu a fost influențată absolut deloc de un asemenea context și a închis înfruntarea cu 6-4; 6-1. 

Cel mai lung meci al Igăi Świątek către triumful de la Paris a reprezentat un ultim act de doar 84 de minute. Actualul număr 54 WTA și-a asigurat, prin intermediul celui dintâi titlu al carierei, o urcare de 37 unități în cadrul clasamentului de specialitate (potrivit live-tennis.eu). 

Vizibil emoționată, ea nu și-a putut ascunde uluirea închiderii unei competiții de-a dreptul perfecte, de-a lungul căreia nu a cedat niciun set. Tânăra campioană a ținut să îi dedice uriașa realizare tatălui său. Tomasz Świątek, fost canotor olimpic de performanță, i-a format fiicei sale, parafrazând cuvintele acesteia, mentalitatea corectă, de care orice atlet este condiționat în calea către împlinire.

Primul trofeu de rang major pentru tenisul polonez a fost finalmente adus de una dintre cele mai promițătoare tinere sportive ale momentului. Iga Świątek și-a reprezentat fabulos națiunea printr-o călătorie tenisistică realmente rară, la Roland Garros.