De foarte multe ori, în ochii pasionaților aleatorii, fotbalul jucat în Asia este complet pus în umbră de cel practicat pe bătrânul continent.

Deși există multe explicații pentru care ideea subliniată își găsește mereu un fundament, nivelul atins dincolo de granițele europene  se regăsește în continuă creștere. Pe lângă numeroasele investiții ce capătă o amprentă aproape continuă, un merit exponențial îl regăsim și în dreptul artizanilor de pe băncile tehnice. Dintre ei, îi putem remarca foarte atent și pe antrenorii autohtoni care au optat să-și ghideze carierele în aceea largă conglomerație a planetei. Cotele atinse de ei au depășit borne excepționale, dacă facem referire la o productivitate pe termen mediu și lung. Exemplul care este ilustrat majoritar în sensul respectiv, îi aparține, pe bună dreptate, lui Cosmin Olăroiu. El a găsit succesul recent și în China, după experiențele îndelungate din Peninsula Arabică. Însă, odată cu trecerea timpului, campaniile reușite ale fostului coordonator roș-albastru au fost acompaniate de izbânzile celui ce i-a fost omolog inclusiv în cadrul așa-numitului ”sfertul uefantastic”. Bineînțeles, facem referire la al doilea celebru tehnician purtător al numelui Lucescu. Încercând să calce demn pe urmele tatălui său, el și-a dezvoltat propria poveste ce atinge în prezent momente dificil de imitat.     

Răzvan Lucescu și-a început timpuriu drumul în antrenorat. Trecând prin experiențe cu deznodăminte diferite, atât la cluburi precum Rapid sau FC Brașov, cât și la naționala mare a României, maturitatea de pe băncile tehnice a fost căpătată și amplificată exponențial cu ajutorul timpului. Tranziția lui din fotbalul intern către cel internațional a fost una sinusoidală, cu multiple reveniri pe tărâm autohton. Totuși, în ultimii șase ani, fostul goalkeeper s-a orientat doar către provocări venite de peste hotare. Inițial, aventura din Grecia i-a adus multe satisfacții, ajutând-o pe Xanthi în a urca printre formațiile elene de top. Apoi, oferta primită de la Salonic a venit drept o consecință a rezultatelor excelente înregistrate pentru Skoda. Românul nu avea să părăsească PAOK înainte de a redirecționa istoria fotbalului grec în favoarea grupării alb-negre. Stagiunea de titlu din 2018-2019, încheiată fără înfrângere l-a transformat pe Lucescu într-un adevărat idol local. Chiar și astfel, o despărțire grea în vara anului precedent, urma să îi deschidă un nou capitol, ce avea potențial uriaș. Plecarea de la Salonic echivala cu acceptarea primei experiențe extra-europene, după o pauză de șase ani.

Pentru decenii întregi, Al-Hilal Saudi reprezintă un reper al sportului rege din Arabia Saudită. Perioada contemporană a văzut noi eforturi masive pe plan financiar înspre cimentarea statutului de top evocat mai devreme. Pentru pasionații români, gruparea era de asemenea cunoscută, mai ales pentru conexiunile precedente cu figuri manageriale precum: Anghel Iordănescu, Ilie Balaci, Cosmin Olăroiu sau Laurențiu Reghecampf. Din vara lui 2019, un nou nume a fost adăugat la capătul înșirării precedente, iar așteptările nu erau deloc scăzute, ținând cont de cele mai recente repere de performanță.

O campanie serioasă de achiziții, realizată și pe fondul numeroaselor despărțiri a închegat un lot excelent, cu ajutorul căruia Răzvan Lucescu a putut demara către noi succese. Însă, realizările ce urmau să vină au depășit probabil predicțiile bazate pe cel mai ridicat grad de optimism. clubul arab nu reușise vreodată să cucerească mai mult de două trofee majore într-un sezon, de la înființarea din urmă cu 63 de ani. Mai mult, Al-Hilal căuta primul triumf în cadrul Ligii Campionilor Asiei după o pauză de 19 sezoane.

Arătând o cadență excepțională, parcursul din campionatul intern început în august 2019 s-a transpus pe măsură. În același timp, pe măsură ce își extindea ecartul în liga domestică, formația alb-albastră închidea grupa din 2019 AFC Champions League cu 13 puncte, obținând fără probleme prezența în optimile de final. Dubla antrenantă în fața rivalei al Al-Ahli a oferit o oportunitate pentru Bafétimi Gomis să-și etaleze calitățile de marcă ale unui atacant clasic. În returul decisiv cu Al-Ittihad, francezul nu a marcat, însă a fost sprijinit, printre alții, de către André Carrillo și Sebastian Giovinco. Gomis a contribuit cu două goluri în prima partidă dintr-o semifinală halucinantă împotriva lui Al Sadd. Gruparea qatareză a fost la o reușită distanță să întoarcă un eșec cu 1 – 4 pe teren propriu. Răzvan Lucescu obținea prezența cu emoții, într-o finală decisă pozitiv de către elevii săi, contra lui Urawa Reds. Salem Al-Dawsari și același Bafétimi Gomis (golgheterul turneului) tranșau definitiv duelul din Japonia, cu două reușite în ultimele 20 de minute.

În 24 noiembrie 2019, Răzvan Lucescu ajungea pe culmile fotbalului asiatic. Din nefericire, circumstanțele extra-sportive i-a zădărnicit lui Al-Hilal orice șansă de a-și apăra pe teren titlul din Liga Campionilor Asiei. Impactul actualei pandemii a fost unul răsunător inclusiv în ariile geografice din Orientul Mijlociu. Drept consecință, prima ligă saudită (pe care noua campioană continentală o domina) avea parte de un hiatus de aproape cinci luni. Cupa Regelui a fost, de asemenea, alterată la fel de serios. În ceea ce privește campionatul intern, pauza a surprins-o pe Al-Hilal cu doar o înfrângere de-a lungul a 21 de înfruntări. Ulterior reluării campaniei, avansul confortabil construit de trupa lui Răzvan Lucescu s-a conservat cu brio. Ecartul el final în fața lui Al-Nassr a fost de opt puncte. Cel de-al șaisprezecelea titlu din istorie a fost asigurat cu două etape înainte de final (relocat în 9 septembrie 2020). La momentul desfășurării ultimei runde, proaspăta câștigătoare a titlului se afla în semifinalele Cupei Regelui. În cele din urmă, nouă luni de pauză (între ianuarie și octombrie) au luat sfârșit cu înfruntările din careul de ași. Răzvan Lucescu și-a ghidat elevii către finală printr-o victorie împotriva lui Abha. Rezultatul final de 2 – 0 a fost stabilit dinaintea pauzei, iar Al-Hilal mai avea un singur obstacol de trecut până la gloria absolută. Al-Nassr nu începuse deloc fast campania de campionat (asociată 2020-2021) și avea să fie învinsă și în ultimul act al cupei. Jang Hyun-soo a deschis rapid scorul la Riyadh. Bafétimi Gomis a dublat avantajul din penalty înaintea pauzei. Golul reușit de Ayman Yahya a fost insuficient pentru influențarea deznodământului. Declarat recent apt din perspectivă medicală, fiul lui Mircea Lucescu și-a văzut împlinite, de la marginea gazonului de pe King Fahd International Stadium, roadele dedicației și disciplinei.

Considerând că toate cele trei triumfuri recapitulate au aparținut teoretic aceleiași stagiuni, tehnicianul de 51 de ani va fi creditat cu marcarea primei Triple continentale din existența clubului saudit Al-Hilal. În ciuda faptului că sezonul de campionat și respectiv cupă (demarat în 2019) a avut nevoie de mai mult de un an calendaristic pentru a fi completat, reușita românului este oficial acceptată. Ea devine a zecea similară pentru orice manager, conform gsp.ro. Dintre ceilalți nouă autori, le remarcăm numele lui lui Sir. Alex Ferguson, Pep Guardiola, José Mourinho sau unui anume Ștefan Kovács, aflat la cârma lui Ajax inclusiv în excepționalul sezon 1971-1972.Un an fotbalistic cu adevărat bulversant, la o analiză mai atentă, i-a adus lui Răzvan Lucescu un adevărat carusel emoțional și fizic. Suferința și efortul au lăsat locul noilor bucurii, în sufletul unui antrenor al cărui palmares capătă conotații unice pentru fotbalul românesc.

Surse:

https://www.digisport.ro/fotbal/fotbal-international/ce-performanta-pentru-lucescu-jr-nu-ne-baga-nimeni-in-seama-dar-avem-doi-antrenori-intre-cei-9-care-au-reusit-tripla-istorica-959133 

Răzvan Lucescu, în elita fotbalului după succesul din Cupa Arabiei Saudite » În ce top a pătruns (gsp.ro)