În cazul majorității competițiilor de Mare Șlem, runda inaugurală va prezenta numeric cel mai mare interes tenisistic pentru România. Doar că, Australian Open a conturat o poveste diferită în 2022, cu cinci argumente pozitive.

Debuturile cu succes din partea Gabrielei Ruse și a lui Jaqueline Cristian au fost suplimentate de isprăvile Soranei Cîrstea și Irinei Begu. 

Dacă cea mai bine clasată dintre ele a învins-o categoric o dată în plus pe Petra Kvitová, sportiva din București a îndepărtat trei oportunități de eliminare venite în setul secund al dramaticei confruntări cu Océane Dodin. 

Simona Halep a completat cvintetul prezențelor țării noastre în runda a doua în condițiile în care o nouă posibilitate a întâlnirii inaugurale cu Emma Răducanu se ivește serios, de această dată, la Antipozi.

*****************

Pătrunderea într-un sezon tenisistic menit să susțină obișnuitul nu ar fi trebuit să devină mai complicată decât precedentele. Însă, analizând influența pe care sportul în general o poartă actualmente, nu ne putem aștepta permanent la previzibil, ci și la impasuri. Oricât de importantă s-ar fi dovedit atenția asupra evoluțiilor artizanilor rachetei, focusul s-a arătat inevitabil și în afara acțiunii. În virtutea celor petrecute de la finalul toamnei precedente, preambulul primului eveniment major marcat din 2022 nu a fost traversat deloc ușor; din motivele evident cunoscute, nerezumate doar pe teren.

Ca urmare, aventura de la Antipozi cu numărul 110 va rămâne cu siguranță în istoria modernă drept particulară. Cu spețele extra-sportive nedisipate complet în viitorul apropiat, miza ocaziilor de Mare Șlem pare să crească enorm. Implicațiile au fost întotdeauna mari, iar, la capătul numeroaselor controverse din proximitatea Melbourne Park, realizăm că posibilul poate cuprinde orice scenariu. 

Dacă influența deja s-a extins în directivele de la Paris și Londra, este greu să lăsăm rapid în urmă ideea că viitorul poate să devină și mai complicat. În același timp, circumstanțele deosebite ale tabloului masculin oferă oportunități grozave. Într-o mare măsură, adevărul se va regăsi la mijloc, însă categoric, vom putea extrage aspecte complet aparte inclusiv pe suprafața de joc, până la finalul lunii ianuarie, când periplul pe continentul cangurilor își va atinge concluziile.

Schimbarea a intrat deja în efect în măsura în care remarcăm din nou multiple legende care nu și-au putut onora prezența la Antipozi. Însă aspectul evocat ar trebui să reprezinte deja o obișnuință treptată în cazul lui Roger Federer și al surorilor Williams. Desigur, notăm drept de prim rang și absența lui Stan Wawrinka de la competiția pe care a câștigat-o în 2014. Însă, fiecare dintre mențiunile subliniate au ajuns într-un plan secund, Novak Djoković acaparând întreaga atenție, măcar în ce privește circuitul băieților.

O adevărată saga în termeni japonezi și-a găsit finalitatea nedorită, în cele din urmă, pentru elementul spectacolului, dar în orice episod există lecții. Pentru pasionații din țara noastră, ele surprind ideea că mereu vor veni alte paliere, în cazul în care sfera băieților nu este atractivă, deși argumentele inverse rămân numeroase, dincolo de excluderea liderului mondial.

Fetele au atras mereu un plus al mediatizării tocmai pentru că abundența calității tricolore rămâne vizibilă. Pregătirea s-a dovedit largă în întreg circuitul WTA, ținând seama condițiilor încă presante din perspectiva sanitară. Foarte interesant în cazul competițiilor premergătoare s-a arătat împărțirea atentă a victoriilor. 

Practic fiecare reprezentantă de simplu ce a fost automat invitată pe tabloul principal și-a putut extrage resurse ale încrederii pentru a nu se arăta intimidate la startul parcursurilor de Mare Șlem. Atât la Melbourne cât și la Sydney, partidele au arătat destul ritm, spre ceea ce avea să fie unul dintre tururile inaugurale pe care îl vom sublinia în viitor la Australian Open. 

Demn de amintit în cazul compatrioatelor, avem de-a face cu un profund contrast al experienței pe hardul victorian. Dacă o parte dintre atlete cunosc mult prea bine atuurile necesare pentru a performa în Australia, cu peste un deceniu de prezențe constante în competiția de Mare Șlem, celălalt contingent, mai tânăr s-a regăsit în fața debutului absolut. Niciodată o asemenea ipostază nu ar trebui trecută rapid cu vederea, în privința unor talente ce încă își caută dezvoltarea completă. 

În sezonul anterior spre exemplu, ar fi fost cu adevărat puțin probabil să ne gândim la Gabriela Ruse drept una dintre sportivele pe care să își declanșeze toate resursele pe scene înalte. Victoriile foarte rare anterior au început să se înmulțească odată cu Openul European, iar de atunci, tânăra bucureșteancă a arătat că va putea reprezenta realmente speranța. 

Răsplata ascensiunii continue se ilustrează prin evoluțiile de peste oceane. La Antipozi, primul obstacol, după eliminarea norocoasei învinse, Irina Bara, nu s-a dovedit deloc ușor însă modalitatea în care ea a abordat întâlnirea cu o oponentă similar de promițătoare, în Jasmine Paolini sugerează o maturitate suplimentară. După un prim act controlat virtual în totalitate, pretendenta în vârstă de 24 de ani și-a construit coerent efortul și atunci când lucrurile s-au complicat marginal. 

Primul bilet spre turul secund a fost asigurat cu doar patru jocuri cedate, în fața unei tenismene superior cotate ierarhic. Asemenea Gabrielei, succesul la Openul Australian a reprezentat o completă premieră pentru concitadina și colega ei de generație. Brusc, Jaqueline Cristian s-a remarcat drept marea favorită în fața lui Greet Miennen, la debutul pe scena Marelui Șlem. În fața unei recunoscute specialiste a tacticilor de dublu, misiunea nu a fost deloc ușoară, deși finalista de la Linz a demonstrat inclusiv și împotriva Barbarei Krejčíková, la Sydney, că are argumente să contreze orice adversară. 

Soarta niciunuia dintre cele două seturi inaugurale nu a fost decisă cu rapiditate. Dimpotrivă, exponenta Belgiei a arătat pe undeva superior în majoritatea secvențelor de debut. Doar că, în niciuna dintre instanțe, românca nu a fost pregătită să cedeze. De aceea, în momentele cruciale, direcția confruntării s-a modificat subit și irevocabil în favoarea reprezentantei noastre care nu s-a lăsat copleșită de o barieră importantă, a triumfului pe scena de la Antipozi. Recompensa primită la prima ei experiență va fi confruntarea cu o fostă finalistă a Openului American. 

Până atunci, alte două combatante ce au simțit mult mai intens bucuria unui parcurs major consistent s-au întâlnit pentru un al doilea an consecutiv în același decor. Sorana Cîrstea și Petra Kvitová sunt două nume pentru care talentul este relevat egal, fără a exagera deloc. Chiar dacă abilitățile cehoaicei s-au transpus până acum în două coroane la Wimbledon, potențialul nu a reprezentat vreodată detrimentul în privința elevei actuale a lui Adrian Cruciat. Dovada a intervenit inclusiv la Melbourne în sezonul precedent, atunci când cehoaica a trebuit să se recunoască învinsă la capătul unui duel mult mai strâns decât cel din 2022. 

Încă din primele secvențe de marți, a devenit evident că dificultățile vor persista pentru exponenta mai bine clasată. Prima intervenție asupra serviciului ei s-a pus în scenă foarte rapid, moment din care controlul întâlnirii s-a balansat serios. De fiecare dată, românca a izbutit să mențină concentrarea permanentă pentru a nu-i permite o revenire simplă capului de serie 20. 

Ulterior, cu fiecare încercare ratată, aceasta din urmă nu a făcut decât să continue în a reacționa la jocul exploziv propus din partea opusă de teren. Permanent, presiunea a fost exercitată cu prețul inevitabilelor erori venite din racheta compatrioatei noastre, însă deznodământul primului set nu a mai fost pus în primejdie. Pe arena care a primit recent numele lui John Cain, sportiva superioară a continuat să se prezinte fosta sfertfinalistă de la Roland Garros, întorcându-ne deja 13 ani în timp. 

Până și respectivul aspect, corelat cu genul de prestații punctate de Sorana în fața anumitor adversare de top, reprezintă o importantă caracteristică a resurselor sale. Oferindu-i și mai puțin spațiu de respiro Kvitovei, ea s-a detașat hotărâtor în actul al doilea. Un dublu 6-2, chiar dacă a fost materializată după a cincea șansă de partidă reprezintă până acum una dintre demonstrațiile de forță ale competiției feminine. 

În schimb, din partea Irinei Begu, am fi putut considera că opoziția ar fi ceva mai joasă, însă realitatea a demonstrat tocmai opusul. Océane Dodin a mai oferit confruntări spectaculoase împotriva jucătoarelor din țara noastră, însă cea de pe tărâm victorian are mari șanse să pătrundă la vârful listei. Un aparent festival al slăbiciunilor la serviciu, pe care l-am mai remarcat în multe alte ipostaze, mai ales din partea exponentei Hexagonului, a fost brusc stopat de outsidera duelului, ce a reușit să ducă manșa întâi la capăt fără dificultăți. 

Mai mult, după un nou debut similar și pentru setul al doilea, ocupanta poziției 85 a părut să preia din nou controlul tabelei. Numeroase jocuri ajunse la egalitate au făcut din segmentul sugerat un adevărat duel al rezistenței. Deși chiar cel mai disputat joc al amiezii a adus-o pe Dodin în apropierea victoriei, nefructificarea primelor două șanse de partidă i-au conferit speranțe întemeiate adversarei. 

O a treia ocazie a fost irosită la retur spre creditul enorm al lui Begu, care nu s-a aflat evident la primul moment al supraviețuirii răsturnat in-extremis. Rămânând conectată fără să se afle în principali parametrii. Evident că avantajul moral a mers exclusiv în dreptul său, iar finalul unui act absolut dramatic a reprezentat lansarea spre victoria, ce însă nu a venit deloc ușor. Ultima treime a debutat similar primelor două, cu un schimb de inițiativă la retur. Apoi însă, jocul a devenit mult mai îngrijit în dreptul combatantei aflate în revenire. Un break hotărâtor a fost confirmat pentru Irina Begu, spre propria-i liniște la a doua din cele trei oportunități avute spre un succes de excepție. Peste 150 de minute ale uzurii au consemnat triumful cu 2-6; 7-5; 6-3, echivalent întâlnirii cu Elise Mertens în turul secund.

În paralel, s-a dezvoltat și întâlnirea de debut a singurei compatrioate de la care așteptările se vor menține mereu constante. Bariera importantă a obținerii unui trofeu pentru Simona Halep s-a îndepărtat chiar la Antipozi, la prima încercare stagională. 

Evoluând în premieră în 2022 pe un alt teren decât Rod Laver Arena, finalista Openului Australian din 2018 a deschis un parcurs ce va tinde să se complice enorm, printr-o dispută teoretic mai simplă. Magdalena Frech a arătat capabilă în a-i pune problemei constănțencei de la primire, sportiva din Polonia menținând strâns contextul pentru o mare parte din runda primă. Oponenta ei a izbutit să își protejeze mai bine ulterior propriul serviciu, lucrurile urmând să devină ceva mai tulburi în secvența a doua a confruntării. 

Efortul a fost important pentru ca Frech să nu amenințe foarte serios avansarea spre setul decisiv. Din fericire, printr-o suită a game-urilor strânse adjudecate la timp în dreptul multiplei campioane majore, extinsă la ultimele cinci, succesul în minimul actelor a fost îndeplinit. Probabil mai greu a arătat-o la final tabela (6-3; 6-3), al paisprezecelea cap de serie a completat un prim tur de simplu demn de perfecțiune pentru tenisul tricolor. Din nou o întâlnire cu Emma Răducanu se poziționează extrem de aproape, campioana din New York City impunând-se într-o dispută greu de rezumat împotriva lui Sloane Stephens. Cele două laureate de la US Open și-au împărțit trei acte adjudecate pe rând într-un mod categoric, în pofida a numeroase secvențe de mare calitate. 

Până să aflăm dacă în sfârșit premisa amintită va deveni realitate la Melbourne, inclusiv succesul sportivei cu reprezentare britanică a consfințit o fază inaugurală de memorat. În modalități complet diferite, precum Irina Begu și Sorana Cîrstea ne-au arătat, România și-a văzut toate jucătoarele cu drept de joc direct pe tabloul principal individual, continuând in-corpore aventura australă a Marelui Șlem, după realizări aparte.

Surse: https://www.gsp.ro/sporturi/tenis/australian-halep-cirstea-begu-bani-puncte-wta-652187.html