Baschetul internațional se regăsește, la rândul său, într-o pauză generală determinată de gravitatea extinderii coronavirusului în lume. Arenele de pretutindeni sunt acum goale într-un interval care se anunța plin de evenimente de importanță maximă.

Pentru cei mai mulți dintre împătimiții disciplinei cu mingea la coș, playoff-ul din NBA, alături de Jocurile Olimpice, urmau să reprezinte momentele de vârf ale stagiunii. Declanșarea pandemiei de COVID-19 a anulat ori a pus la îndoială multe dintre aceste perspective. Drept consecință, evenimentele petrecute în afara parchetului devin tot mai mult scrutinate, inclusiv în baschetul feminin de cel mai înalt nivel.

Unul dintre ele, însă, ar putea atrage atenția în special suporterilor din România. Motivele, precum și în cazul din tenis al Biancăi Andreescu, tind să dea naștere unor sentimente dulci, dar și amare.

În cursul serii de ieri din Statele Unite a avut loc Draftul din 2020 al WNBA (liga profesionistă nord-americană de baschet feminin). Debutul său a adus cu el un moment așteptat, care a trimis un talent unic către cel mai cunoscut oraș american. Sabrina Ionescu a fost selectată cu prima opțiune de către New York Liberty, formația care a încheiat sezoanele 2018 și 2019 din WNBA cu cel mai slab record (17 – 51).

Prin urmare, jucătoarea în vârstă de 22 de ani va evolua pe parchetul de la Barclays Center atunci când noua stagiune feminină va putea debuta. Franciza feminină din Big Apple va utiliza în premieră arena celor de la Brooklyn Nets. Sportiva care a făcut istorie purtând numărul 20 pentru Oregon Ducks nu și-a ascuns entuziasmul.

Potrivit declarației preluate și de netsdailly.com, tânărul fenomen și-a dedicat întreaga carieră pentru acest moment. Kevin Durant și LeBron James nu au întârziat în a-și oferi felicitările unei viitoare stele care e pregătită pentru ce va urma. După cum apartenența numelui o poate remarca foarte simplu, Sabrina Ionescu are origini române. Ea s-a născut, însă, în California, pe 6 decembrie 1997, la doi ani după ce întreaga familie a tatălui ei, Dan, s-a reunit pe teritoriu nord-american, din dorința de a obține o viață mai bună.

Dan Ionescu a părăsit România înaintea revoluției din 1989, căutând să-și remodeleze destinul într-un mediu capitalist. Din acel moment, situația s-a stabilizat treptat, iar viitorul s-a arătat chiar mai luminos pentru fiica sa, născută cu 18 minute înaintea lui Edward, fiul cel mic al familiei Ionescu. Cei doi gemeni, Sabrina și Eddy au urmat calea baschetului. În diverse materiale ale ESPN, aceștia sunt descriși ca fiind vorbitori destul de fluenți ai limbii române.

Cariera Sabrinei Ionescu a început la liceul Miramonte, din Orinda, California, iar potențialul s-a arătat uriaș. În cei patru ani petrecuți la Miramonte High School, tânărul conducător de joc și-a condus formația către un bilanț de 119 victorii și doar 9 înfrângeri, stabilind și recorduri all-time ale licelului la puncte marcate, pase decisive intercepții și triple-doubles (partide cu minimum 10 puncte, 10 assisturi și 10 recuperări, în varianta întâlnită cel mai des*).

Într-un interviu acordat pentru Washington Post, Ionescu relata că, în copilărie, ea juca împotriva băieților, fiind nevoită să găsească modalități de a ajunge la minge, deoarece ”ei nu voiau să-mi paseze. Așadar, am realizat că dacă pot recupera, am să controlez eu însămi mingea”.

La Universitatea Oregon, parcursul sportivei de origine română a căpătat, de asemenea, o nuanță strălucitoare, nemaivăzută. Pentru a rezuma foarte rapid cei patru ani petrecuți la colegiu (încheiați cu o medie de 18 puncte pe meci), Ionescu deține acum multiple recorduri fabuloase: cele mai multe triple-doubles la nivel universitar din istorie sau singura jucătoare din divizia NCAA I care a atins 2.000 de puncte, 1.000 de assisturi și 1.000 de recuperări sunt doar două dintre vârfurile atinse de Sabrina.

Astfel, după cum împătimiții baschetului erau conștienți deja, prospectul de primă opțiune era mai mult decât probabil chiar și pentru Draftul WNBA din 2019*.  Atleta care a dezvoltat o relație foarte apropiată cu marele Kobe Bryant, a optat să rămână la colegiu pentru cel de-al patrulea an (numit și senior season). Din nefericire, sezonul universitar a fost oprit, iar încercarea de a cuceri titlul feminin național de colegiu nu a mai avut loc.

Totuși, răsplata muncii și darul talentului unic i-au oferit răsplata tinerei senzații a baschetului în cursul nopții precedente. New York-ul va avea sub priviri o sportivă pregătită să-și pună permanent amprenta asupra WNBA. Chiar dacă legăturile ei cu România par a fi insignifiante, numele Sabrinei Ionescu va aduce mereu o rezonanță aparte celor care urmăresc sportul la panou în țara noastră, chiar și în ramura lui feminină. 

Surse:

https://www.netsdaily.com/2020/4/17/21225957/its-official-liberty-selects-sabrina-ionescu-no-1-in-wnba-draft 

https://sports.yahoo.com/kevin-durant-welcomes-sabrina-ionescu-235829133.html

https://www.washingtonpost.com/sports/2019/02/04/her-middle-school-said-play-with-dolls-she-set-an-ncaa-triple-double-record-instead/ 

https://www.espn.com/wnba/story/_/id/26460500/wnba-mock-draft-2019-sabrina-ionescu-return-oregon-shuffles-top-pick