Un obiectiv considerat mereu ca fiind standardul cel mai înalt ce ar putea fi atins în fotbalul românesc a fost implicarea propriu-zisă cât mai intensă în cadrul UEFA Champions League.

După cum bine știm, formatul contemporan al celui mai important reper de specialitate a fost implementat în urmă cu aproape trei decenii. Începând din 1992, misiunea formațiilor autohtone în depășirea fazei grupelor a fost zădărnicită. Prin asociere, nicio partidă din cadrul duelurilor directe eliminatorii nu a putut avea loc în România. Însă, momentele impredictibile traversate pe bătrânul continent din perspectiva siguranței și inter-relaționării statale au făcut ca ediția 2020-2021 să aducă noi premiere importante. După ce proiectul unui Final 8 a fost aplicat cu succes pe tărâm lusitan, s-a demonstrat că alternativele oferă posibilitatea derulării normale a partidelor de mare importanță.

De la finalul precedentei campanii și până în prezent, dinamica competiției stelelor a fost prezervată. În pofida ideii respective, criteriile de siguranță sanitară au impus ca etapa optimilor de finală să fie profund alterată, abordând unghiul de observare al cluburilor gazdă. Urmările au adus multiple jocuri de cel mai înalt nivel în destinații mai puțin anticipabile la începutul anului. Pe măsură ce concluziile deveneau tot mai evidente și negocierile dintre forul internațional și organizația autohtonă de specialitate avansau, capitala României anticipa un moment remarcabil.

Restricțiile de călătorie și ale carantinei instituite la începutul lunii actuale dinspre Marea Britanie către axa occidentală a continentului european echivalau cu imposibilitatea în timp util deplasării cluburilor din Albion către destinațiile primordiale ale dublelor manșe din cadrul ultimelor 16 formații implicate în cursa pentru finala reprogramată la Istanbul pentru data de 30 mai 2021. Contextul delicat le-a vizat în principal pe Liverpool și Chelsea care nu puteau îndeplini condițiile necesare pentru a evolua conform programului în duelurile lor (din Germania, respectiv Spania). UEFA a decis în urma unei analize atent întemeiate că arenele reper ale Ungariei și României vor îndeplini rolurile de gazdă ale duelurilor ce trebuia să aibă loc în Leipzig și Madrid.

Astfel, aspirația autohtonă de a găzdui o înfruntare eliminatorie din Liga Campionilor se transforma în realitate în circumstanțe cu adevărat neconvenționale. Inspecțiile tehnice anticipau un rezultat pozitiv pentru o Național Arena implicată de la început în scenariile optimiste ale forului cu sediu la Nyon. De la confirmarea anunțului oficial (indicată de site-ul oficial al Federației Române de Fotbal pe 10 februarie), pregătirile s-au contopit cu marcarea măcar simbolică a unui eveniment mult așteptat. Deși stadionul național cu o capacitate de aproximativ 55.000 de locuri găzduise în prealabil finala de Europa League din 2012, ocaziile de implicare în cea mai importantă competiție intercluburi au devenit tot mai rare (ele fiind oricum limitate la faza grupelor ca punct maxim al performanței). Prezentul imprevizibil aducea șansa arenei inaugurate deja de peste un deceniu să pătrundă în istoria Champions League ca instanță organizatoare neutră pentru două formații de calibru suprem.

De altfel, nu trebuie să uităm că Atlético Madrid avea amintiri excelente din București datorită rezultatului ultimului act al fostei Cupe UEFA, evocat ceva mai devreme. Desigur, ascensiunea clubului ghidat de către Diego Simeone a cunoscut noi culmi după ce și-a adjudecat Liga Europa în România contra lui Athletic Bilbao. Dar seara de 9 mai 2012 a rămas una importantă pentru istoria recentă a formației madrilene, devenită ulterior finalistă în Champions League și campioană în La Liga, de-a lungul următoarelor stagiuni.

În schimb, palmaresul înregistrat de Chelsea pe Național Arena cuprindea momente contradictorii, aflat într-o principală legătură cu FCSB. Formația bucureșteană înfrânsese trupa londoneză (aflată în postura Campioanei Europei) în cadrul primei manșe din optimile de finală ale campaniei 2012-2013 din Europa League. Stagiunea următoare a adus tot pe principalul stadion al națiunii cel mai drastic eșec din istoria participărilor roș-albastre în Champions League. Înfrângerea cu 0 – 4 suferită în fața echipei preluate atunci de către José Mourinho a însemnat penultima înfruntare a unei echipe autohtone pe teren propriu sub amprenta Ligii Stelelor.

De asemenea, revenind la protagonistele jocului de marți merită remarcat și că sezonul 2013-2014 se încheia pentru pensionari chiar după dubla manșă din semifinale, consumată împotriva lui Atlético. De atunci, echipele s-au mai întâlnit de două ori în debutul parcursului din 2017-2018. În urmă cu trei ani și jumătate, primul joc internațional desfășurat pe noua arena Wanda Metropolitano se încheia cu eșecul gazdelor, care avea să rămână singular, până în 2021.

Aflate acum în situații relativ delicate, loturile lui Diego Simeone și Thomas Tuchel se angajau într-o nouă confruntare desfășurată pe teren neutru. Atléti parcurgea un interval mai puțin reușit, motiv pentru care avansul în fruntea ierarhiei interne a scăzut considerabil. Chelsea încerca să își regăsească forma în urma plecării de pe banca tehnică a lui Frank Lampard. Fostul legendar mijlocaș englez i-a lăsat locul tehnicianului german plecat, la rândul său, de la Paris Saint-Germain, în pauza competițională de la nivel continental. Ameliorarea pare să se facă simțită pentru ocupanta poziției a cincea în Premier League. Un plus important de moral putea fi adus printr-un rezultat pozitiv obținut la București.

Amploarea partidei din optimi a fost pe deplin simțită pentru pasionații autohtoni, care și-au exprimat general regretul că prezența în tribună nu va fi permisă. Dincolo de impactul general, valoric și financiar al celor două echipe, clipa marcată în seara de 23 februarie se prezenta remarcabilă într-un context în care acalmia sanitară nu reprezintă încă un deziderat ușor de atins.

Prima optime de finală cu influență autohtonă, afiliată Ligii Campionilor propunea un duel intrigant, pe o suprafață ce s-a ridicat, fără îndoială, la înălțimea momentului.

Desfășurarea lui avea să fie una care nu a surprins complet majoritatea opiniilor avizate. Considerat clubul gazdă pe Arena Națională, Atlético Madrid a prioritizat menținerea intactă a tabelei, încercând, ca urmare să își ofere o postură favorabilă în manșa secundă. O consecință directă a raționamentului anterior s-a putut remarca în abordarea etalată de elevii lui Diego Simeone. Chiar dacă modulul prezentat al formulei de start se dovedea unul cu mult potențial ofensiv, productivitatea iberică s-a arătat minimalistă.

Totul ar fi putut să se schimbe însă, dacă Luis Suárez putea specula în minutul 2 inexactitatea din dispozitivul defensiv britanic. Finalizările concrete nu au avut multă precizie de-a lungul reprizei inaugurale. Thomas Lemar s-a aflat în postura de a marca dintr-o centrare a aceluiași atacant uruguaian. Echipa engleză a arătat o serie de vulnerabilități individuale pe faza de apărare, care ar fi putut să aducă urmări importante. Albaștrii au izbutit să preia controlul dispoziției în teren, rezistând situațiilor dificile remarcate anterior. Deși ocaziile nu au fost notabile, Chelsea etala o dorință și capabilitate superioare de a presa către buturile adverse. Jumătatea duelului parafa în consecință un prim interval fără goluri în care preocuparea pentru a evita încasarea unei reușite a fost dominantă.

Repriza secundă s-a desfășurat pe coordonate relativ similare. Londonezii nu au întâmpinat dificultăți în a fi echipa ce dicta ritmul posesiei. În condițiile unui rezultat nul, ecuația calificării balansa către lidera campionatului spaniol. Drept urmare, abordarea madrilenă a continuat să lase de dorit și după ieșirea de la cabine. Eforturile oaspeților s-au întețit suplimentar, în condițiile în care replica adversă nu a crescut mult în agresivitate. Către jumătatea actului secund, inexactitățile surprinse în defensiva finalistei din 2014 urmau să ofere una dintre secvențele în care estetica fotbalului s-a îmbinat cu sentimentul de așteptare. O degajare complet necoordonată a lui Mario Hermoso a fost transformată într-o execuție din foarfecă excepțională a lui Olivier Giroud, după o centrare venită din flancul stâng.

Francezul avusese o evoluție activă, care venea în condițiile în care Tammy Abraham devenise indisponibil la finalul ultimului joc de campionat, contra lui Southampton. El a fost nevoit să aștepte foarte serios pentru a-și putea desăvârși satisfacția unui episod excepțional pe Național Arena. Brigada condusă de Felix Brich a considerat că atacantul din Hexagon își reactivase o potențială poziție de offside.

Reluările edificatoare au ilustrat că atingerea premergătoare tentativei reușite a campionului mondial i-a revenit exclusiv tânărului apărător spaniol. Analiza secvenței respective s-a extins de-a lungul a peste trei minute, iar acordarea reușitei magistrale o consemna pe Chelsea în avantaj din minutul 71. Timpul de reacție avut la dispoziție de Atlético părea a fi suficient, însă dezavantajul de pe tabelă nu adus o reacție majoră. Ocaziile ulterioare s-au dovedit a fi create tot de formația oaspete, care își putea simplifica enorm calculele pentru accederea în sferturi. Timo Werner a concretizat acțiunea de contraatac inițiată de Hakim Zyiech printr-o execuție la colțul scurt care găsea doar plasa laterală a porții apărate de Jan Oblak.

Chelsea a gestionat ideal momentele secvențiale ale finalului de înfruntare. Primul șut cadrat pe spațiul buturilor câștigătoarei Ligii Campionilor din urmă cu nouă sezoane sematerializa abia la limita timpului regulamentar. O ofensivă madrilenă lipsită de elementul inspirației era nevoită să găsească ajustări serioase înaintea returului ce va avea loc pe Stamford Bridge peste alte trei săptămâni.

Dincolo de rezultatul final, care ilustrează în bună măsură coordonatele jocului de marți, Atlético Madrid – Chelsea 0-1, punctul culminant al săptămânii din perspectiva fotbalistică internă de natură organizatorică a lăsat impresii predominant pozitive pentru imaginea stadionului-etalon al sportului autohton. Cel dintâi joc disputat vreodată în primăvara europeană asociată conceptului UEFA Champions League în România s-a încheiat fără dificultăți de orice natură. De asemenea, portretul unicei reușite de pe Național Arena – venite din partea unui fotbalist remarcat în multiple rânduri pentru execuțiile sale fabuloase – reprezintă o moștenire la fel de valoroasă precum orice alt calcul material.

Surse:

https://www.frf.ro/recomandate/atletico-madrid-chelsea-se-va-juca-la-bucuresti/

https://www.digisport.ro/fotbal/champions-league/atletico-madrid-chelsea-0-1-londonezii-au-prima-sansa-la-calificare-dupa-super-executia-lui-giroud-1013275