Vreme de decenii întregi, pasionații unei discipline sportive cu totul deosebite au așteptat ca exponenții ei să aibă oportunitatea de a concura în țara noastră.

Luna februarie a anului curent va rămâne cunoscută în lumea Icarilor moderni și pentru că România s-a alăturat oficial caravanei masculine a săriturilor cu schiurile. 

Chiar dacă trambulina normală de la Râșnov a organizat competiții feminine de Cupă Mondială, impactul ultimelor trei zile de concurs a părut să fie la un alt nivel, iar complexul din Valea Cărbunării a izbutit să împlinească, în sfârșit o dorință arzătoare a suporterilor activităților sportive pe zăpadă.

Cea mai mare parte a săritorilor de top (9 dintre primii 10 clasați în ierarhia mondială, cu excepția lui Ryoyu Kobayashi, alături de alte nume reprezentative precum Gregor Schlierenzauer sau Kamil Stoch) a făcut deplasarea către Râșnov. Prestațiile lor nu au dezamăgit sutele de spectatori prezenți la fața locului, iar prima competiție masculină de Cupă Mondială organizată în România s-a dovedit cu adevărat antrenantă.

Datele trambulinei normale de la Râșnov nu se prezintă ieșit din comun, la o primă analiză. Dar, tocmai pentru faptul că dimensiunea ei se află la doar 97 metri, acontarea recordului ei a reprezentat un punct central de interes al week-end-ului, pe lângă victoriile de etapă. 

Până la startul competiției de astăzi, cea mai lungă evoluție din istorie pe zăpada de la Râșnov i-a aparținut unei sportive. Performanța norvegiencei Maren Lundby, de 102 metri, stabilită în 2018, a rămas în picioare chiar și la capătul primului concurs masculin din istorie. 

Astfel, vineri, în urma unei manșe secunde profund afectată de condițiile meteo, germanul Karl Geiger a obținut un succes confortabil. După ce a încheiat prima jumătate a competiției în fruntea ierarhiei, Geiger a fost singurul sportiv care a atins 100 de metri la a doua evoluție, potrivit datelor fis-ski.com. Campionul Mondial de la Seefeld (pe trambulina normală) din 2019 a fost urmat pe podium de compatriotul său Stephan Leyhe și de Stefan Kraft, liderul Cupei Mondiale.

Evenimentul de sâmbătă a adus prestații extraordinare, căci prima manșă a etapei secunde de la Râșnov a fost marcată de trei zboruri care au setat o nouă performanță de vârf pentru trambulina din Valea Cărbunării. Marele austriac, Gregor Schlierenzauer a ajuns alături de germanul Constantin Schmid și de Stefan Kraft la 103 metri. Un record al trambulinei împărțit de trei sportivi va rămâne mereu în atenția publicului avizat.

Stefan Kraft a profitat de pe urma corecțiilor pentru viteza și direcția vântului. Austriacul s-a impus în prima manșă, izbutind ulterior, prin ultima săritură a week-end-ului, să-i interzică lui Karl Geiger o campanie perfectă la Râșnov. Podiumul etapei de sâmbătă a fost completat de Constantin Schimd. 

Din păcate, reprezentantul României Daniel Andrei Cacina nu a reușit să treacă de ședința de calificare a niciunei competiții. Totuși, participarea sa în Cupa Mondială a marcat un alt moment notabil pentru săriturile cu schiurile autohtone.

După multe speranțe și așteptări caravana icarilor moderni a ajuns în țara noastră. Există deja perspectiva conform căreia Râșnov să poată râmăne în calendarul disciplinei masculine. Pentru ca acest fapt să se materializeze, va fi nevoie de condiții tot mai bune, care includ și o viitoare nocturnă. Însă, la acest moment, intervalul 20-22 februarie 2020 va rămâne unul de referință pentru pasionații de sărituri cu schiurile din România.