Ultimul mare reper al sezonului 2020 din sfera feminină a sportului alb și-a făcut debutul la capătul săptămânii recent încheiate.

Dat fiind că toate turneele de mare influență programate de obicei pe parcursul toamnei au fost anulate, Internaționalele Franței reprezintă o ultimă oportunitate de afirmare ori reafirmare. Pentru tenisul românesc, aspectul respectiv rămânea complet valabil, în special datorită suprafeței de joc, favorizantă în majoritatea instanțelor. Chiar dacă o serie importantă a criteriilor meteorologice a fost modificată, față de un an obișnuit, zgura se menține o scenă favorită pentru atletele de la fileu din țara noastră.

Prezența autohtonă de la Paris nu se rezumă doar la proba de simplu, însă spectrul pozitivității atrăgea atenția către registrul menționat. Fiecare sportivă urma să ia startul având propriile aspirații și speranțe. Nu s-a întâmplat foarte des ca o singură națiune să reușească să trimită șapte competitoare diferite la debutul oficial al unei competiții de rang major, aflată la debutul fazelor oficiale. Actualul Roland Garros a permis realizarea targetului de mai sus pentru România, o țară care caută să ajungă către vremuri din ce în ce mai consistente în tenis.

Bineînțeles, exponenta principală a acestei dispoziții este Simona Halep. Numărul 2 mondial a fost și prima jucătoare ce a avansat către turul secund al Openului Francez. Oponenta ei s-a stabilit, de asemenea, de-a lungul zilei de duminică. Irina Begu a depășit un obstacol complicat, în persoana lui Jil Teichmann urmând să o înfrunte din nou chiar pe constănțeancă. Însă, după cum am relatat și mai devreme, celelalte tenismene tricolore au avut parte de provocări antrenante, pentru a li se alătura celor două.

Patricia Țig a fost singura sportivă care și-a disputat sâmbătă întâlnirea din turul I. În fața recentei campioane de la Istanbul, s-a regăsit o altă adversară din Elveția, Stefanie Vögele. Ambele manșe ale duelului au fost începute mai bine de către româncă, însă drumul ei către victorie nu s-a dovedit deloc simplu. Pierzând un avantaj considerabil în primul segment, Țig și-a regăsit calmul și consistența. Din perspectiva tabelei soarta setului al doilea nu a fost una diferită. La capătul a aproape două ore de joc intens, locul 59 WTA se impunea cu 7 – 5 ; 7 – 5.

Dimineața următoare din capitala Franței urma să o readucă formal în regim de concurs pe Ana Bogdan. Ea a putut juca pentru prima oară de la momentul accidentării serioase (de la coapsă), suferită la Praga. După aproximativ o lună și jumătate de pauză forțată, sportiva din Sinaia a etalat o formă excelentă împotriva Timeei Babos. Controlând, în cele din urmă, un start ceva mai fluctuant de meci, Bogdan și-a apropiat actul întâi, câștigând ultimele patru game-uri ale sale. Încrederea a rămas ridicată pentru Ana, care s-a distanțat cu mai mult succes în a doua jumătate a înfruntării. Babos a cedat inițiativa și în parțialul secund. Românca a completat un triumf valoros (6 – 4 ; 6 – 2), ținând cont de circumstanțele în care s-a produs acesta. Sofia Kenin, a patra favorită a turneului, va fi următoarea sa oponentă, potrivit eurosport.ro.

Concomitent, Monica Niculescu se lupta și ea pentru un loc în runda ultimelor 64 de competitoare. Deosebitul stil de joc al actualului număr 141 din ierarhia feminină părea să se potrivească bine actualului context. Danielle Collins a fost depășită cu 6 – 2, la capătul unui set grozav. Ulterior, americanca a preluat inițiativa pe tabelă și nu a mai cedat decât trei jocuri până la final. Niculescu rămânea, așadar, fără șansa îmbunătățirii celui mai bun rezultat de la Roland Garros, în proba de simplu – turul secund.

Sorana Cîrstea avusese parte în trecut de momente mult mai frumoase pe zgura pariziană. Ediția prezentă nu i-a adus foarte mult noroc fostei sfertfinaliste de Mare Șlem în privința tragerii la sorți. Elena Ribakina ajungea într-o formă bună la pătrunderea în Orașul Luminilor. Kazaha a pierdut finala de la Strasbourg, în fața Elinei Svitolina însă nu a arătat vreun semn de uzură fizică sau mentală. Ribakina și-a trecut în cont primele șaptei game-uri ale confruntării cu Sorana. Aceasta din urmă părea să ofere semne de reviliment către mijlocul manșei secunde, dar a fost depășită cu 6 – 0 ; 6 – 3, părăsind subit competiția-etalon din Hexagon.

O misiune dificilă avea să întâmpine și Irina Bara, în ultimul meci cu prezență românească al zilei de marți. Jucătoarea născută pe 18 martie 1995 a depășit cele trei runde ale calificărilor și spera la prima victorie într-un turneu major. Rivala sa, Donna Vekić, traversa o perioadă fluctuantă a carierei, însă rămâne o concurentă redutabilă. Favorita 26 a turneului a început neinspirat jocul, iar Bara a căpătat mult curaj.

Combatantele de pe terenul 7 au fost întrerupte de două ori sub influența crescândă a precipitațiilor. Totuși, sportiva mult mai slab cotată nu s-a lăsat influențată negativ în vreo instanță. Reușind să-și mențină echilibrul interior, ea a profitat de oportunitatea ivită. Actul inaugural a fost închis la 3, iar serviciul croatei a arătat mari slăbiciuni și în continuare. Irina s-a detașat decisiv și în a doua fațetă a duelului, profitând și de nenumăratele erori venite din terenul advers. Bara a triumfat (la a cincea minge de meci), cu 6 – 3 ; 6 – 4, completând, fără îndoială, succesul carierei. Victoria plăcut surprinzătoare a celei clasate pe poziția 142 în clasamentul profesionist a consființit a cincea calificare autohtonă în runda a doua de la French Open 2020, la simplu (conform digisport.ro).

Tenisul feminin din România traversează un interval aglomerat la cel mai înalt nivel. Argumentele afirmației anterioare sunt reprezentate de primele rezultate obținute în cardul unui Roland Garros care merge mai departe în toamna pariziană. 

Surse:

https://www.eurosport.ro/tenis/ana-bogdan-s-a-calificat-in-turul-secund-la-roland-garros-2020.-ar-putea-avea-o-adversara-redutabila_sto7911934/story.shtml