Ediția 2019 a Turneului Campioanelor a debutat cu două întâlniri care au avut nevoie de trei seturi.

UPDATE

Meciul a fost câștigat de Simona Halep, în trei seturi.

+++

Sportivele mai bine clasate, Ashleigh Barty și Naomi Osaka, au reușit să se impună și să obțină un prim pas către calificarea în semifinalele competiției de la Shenzhen. Însă, trecând peste competitivitatea ridicată a primei zile, cea de-a doua programează o partidă care a fost mult anticipată în ultimele luni. Cu siguranță, publicul tenisistic din România, mai mult ca oricare altul, a așteptat cu nerăbdare un astfel de duel, în care Bianca Andreescu și Simona Halep își vor măsura forțele. Motivele sunt ușor de recunoscut, privind din pespectiva suporterilor autohtoni.

Bianca Andreescu a avut un sezon absolut excepțional, care se poate încheia într-o manieră perfectă, cu un nou triumf de calibru. Dar, la începutul anului, o campanie de acest tip părea să fie imposibilă. Potrivit tenniscore.com, sportiva din Canada începea actuala stagiune de pe locul 152, în ierarhia WTA. De atunci, chiar dacă Bianca a înfruntat și o perioadă serioasă de pauză (între lunile martie și iulie, evoluând doar la Roland Garros), ea a evoluat la un nivel uluitor, ținând cont de vârsta ei, dar și de nivelul competiției. În total, tenismena cu origini românești a adunat 48 de victorii, înregistrând doar cinci eșecuri în 2019.

Pe parcursul unei serii de 17 victorii consecutive, Andreescu a cucerit trofeele de la Toronto și US Open (după două finale contra Serenei Williams), intrând rapid în adevărata elită a tenisului. Este important de notat că singurul meci pierdut de Bianca împotriva unei jucătoare din top 10 WTA s-a înregistrat cu Naomi Osaka, în sferturile de la Beijing. Acea dispută a însemnat și finalul parțialului câștigător al tinerei din țara frunzei de arțar.

Luând în calcul toate aspectele respective, incluzând și disponibilitatea pentru încleștările mari, ESPN a plasat-o pe Andreescu în poziția marii favorite a Turneului Campioanelor. Argumentele ei pentru un eventual succes final sunt, într-adevăr, incontestabile.

În schimb, pentru Simona Halep (cea care a început sezonul 2019 pe locul 1 WTA), încercarea finalului de an este regăsirea unui nivel de joc, care să ducă spre evoluții consistente, la o competiție de elită. De altfel, îndoielile legate de un rezultat important al româncei au fost expuse de celebra publicație americană, menționată anterior. Potrivit digisport.ro, specialiștii americani ai ESPN susțin că Simona nu a ieșit total de sub influența succesului de la Wimbledon. În consecință, șansele ei pentru un succes la Shenzhen sunt minime, în ciuda faptului că nivelul prospețimii ar trebui să reprezinte un avantaj în favoarea numărul 5 WTA.     

În fața jucătoarei noastre se va afla o altă sportivă pe care publicul român o apreciază, fie și doar prin originile sale familiale. Bianca Andreescu va porni cu prima șansă, analizând, pe lângă forma recentă, calitățile de lovire a mingii, dar și deplasarea în teren pe care le posedă sportiva de 19 ani. Nivelul fizic la care Simona se va prezenta pe teren va determina într-o mare măsură șansele constănțencei în fața Biancăi.

Pentru un prim duel direct în circuitul profesionist, așteptările publicului neutru, dar nu numai, vor fi ridicate. Bineînțeles, campioana de la New York și-a exprimat entuziasmul pentru ceea ce va urma. Conform gsp.ro, Bianca a declarat: ”Întotdeauna mi-am dorit să joc cu ea (Simona). În sfârșit, am ocazia. Sunt nerăbdătoare!”

Cuvintele din partea lui Halep au oferit un unghi asemănător în descrierea confruntării. ”Abia aștept s-o întâlnesc, sunt entuziasmată!”, a spus Simona la conferința de presă susținută în avampremiera unui eveniment mult așteptat.

O partidă între sportivele care au adus bucurii uriașe Canadei și României, va încheia a doua zi a Turneului Campioanelor. Prima dispută a Grupei Roșii le va pune față în față, începând cu ora 12:30, pe Elina Svitolina și Karolina Pliskova. Ulterior, duelul ultimelor două campioane de Mare Șlem, Simona Halep și Bianca Andreescu, va fi transmis în direct la Digi Sport 2. Acesta va începe doar după încheierea primului meci de simplu din ziua secundă a competiției desfășurate în premieră la Shenzhen.    

Surse:

https://www.coretennis.net/tennis-player/bianca-andreescu/83054/ranking.html 

https://www.digisport.ro/tenis/halep-inca-este-mahmura-dupa-triumful-de-la-wimbledon-cei-de-la-espn-nu-ii-dau-nicio-sansa-simonei-la-turneul-campioanelor-745594 

https://www.gsp.ro/sporturi/tenis/wta-finals-bianca-andreescu-simona-halep-multa-nerabdare-ce-spune-simona-despre-intalnirea-pe-care-o-asteapta-toata-romania-cat-valoreaza-financiar-victoria-581204.html