Tranziția dintre sesiunile de seară și cele de zi compun o trăsătură aparte a competiției de rang suprem desfășurată în Statele Unite. Prestația excelentă furnizată de Sorana Cîrstea în fața Veronikăi Kudermetova, a fost completată la finalul celei dintâi după-amiezi a toamnei, de evoluția poate chiar mai convingătoare a Simonei Halep. Succesul ei împotriva Kristínei Kučová a garantat prima prezență șaisprezecimi după cinci ani de așteptare la US Open. 

Astfel, după o primă zi cu multă dezamăgire pentru sportivele tricolore, jucătoarele clasate pe pozițiile cele mai înalte ale ierarhiei feminine individuale și-au respectat cu succes rolul, depășind deja adversare dificile și rămânând singurele reprezentante ale României la simplu. 

Intensitatea turneului de prim rang continuă să se prezinte la cote deosebite, atunci când legătura dintre anotimpuri se întrupează în principala metropolă americană. Dincolo de orice alt raționament, explicația se formează și în jurul energiei din tribune. În pofida unor inexactități inițiale cu privire la protocolul original de acces, pasionații s-au întors în postura mult așteptată, limitele de natură pandemică începând să fie îndepărtate. 

Atmosfera devine treptat similară cu ceea ce întreaga lume a sportului, nu doar a disciplinei tenisistice, cunoștea în urmă mai bine de un an și jumătate. S-ar părea că reacția pozitivă a protagoniștilor poate fi asociată confruntărilor mult mai strânse, oferite pe fondul unei motivații suplimentare. Aproape fiecare schimb de lovituri în sportul alb este gustat la maximum în complexul ce îi poartă numele lui Billie Jean King. Turneul care dorește constant să se distingă de celelalte și prin intermediul libertății adiacente jocului, are parte de câteva semne foarte bune, încă din primele sale stagii.

Întărind ideea anterioară, un alt concept ar putea sta la baza desăvârșirii echilibrului, în cadru de Mare Șlem, este cel al sistemului de joc de la US Open. Teoretic, dar și practic, marja de eroare în momentele perfect balansate este mult mai redusă la New York, comparativ cu Melbourne, Paris și Londra. Cumva, influența clasică a tie-break-ului în setul decisiv contribuie la un imens spectacol în condiții de presiune. Dovezile au fost covârșitoare, orientându-ne spre oricare dintre tablourile de concurs. Nu puțini dintre favoriții competiției masculine au fost surprinși de replici acerbe.

Aspectul respectiv este cu siguranță valabil și pentru caravana fetelor. În atenția altei afirmații anterioare, disputele turului inaugural au surprins scenarii strânse, care s-au extins, aproape inevitabil și către reprezentantele țării noastre. Cele cinci jucătoare cu prezența asigurată au vizat obiective importante, însă calea de acces către runda secundă s-a dovedit dificilă. În sfera echilibrului, evocată anterior, câteva mici scurtcircuite au existat în cazul înfruntărilor tricolore. 

Totuși, nivelul oponentelor a fost suficient de ridicat pentru ca aproape fiecare neatenție să fie taxată. Implicarea autohtonă s-a arătat în destule contexte, una dramatică. Din nefericire, semnele nu au fost tocmai pozitive după asigurarea primei poziții în runda secundă. Pe rând, conaționalele Simonei Halep au întâmpinat propriile șanse, alături de alte secvențe mai puțin dorite. Exemplul elocvent dintr-o perspectivă fizică a fost cel al Irinei Begu. 

Înfruntând o tenismenă aflată, la rândul ei, într-o revenire de formă, proaspăta finalistă a Openului din Cleveland a menținut cu greutate ritmul impus de către Andrea Petković. Atunci când dinamica jocului a părut să se îmbunătățească, în actul secund, problemele medicale sau acutizat. Drept reacție, românca a reușit să își adune rezervele rămase în urma largului efort din nord-estul Ohio, împingând manșa într-un tie-break la care în mod normal, jucătoarea germană nu ar fi trebuit să mai ajungă.

În schimb, un important semnal a fost oferit inițial de Gabriela Ruse, care și-a câștigat prin calificări dreptul la prima participare din Corona Park. Provocarea a ilustrat mari dificultăți pentru vicecampioana olimpică din Japonia, Markéta Vondroušová. Cehoaica a avut nevoie însă de o revenire aparent puțin scontată în actul inaugural pentru a-și asigura apoi o concluzie liniștită, într-un duel ce putea să scape ușor de sub control. 

Apoi, ne-a fost amintit cum pot arăta cu adevărat standardele echilibrului în tenis, orientându-ne spre una dintre ideile inițiale. Fiecare important capitol al duelului absolut epic dintre Rebeka Masarova și Ana Bogdan, a fost atras spre prelungiri și către unul dintre cele mai dramatice scenarii posibile. 

Cu atât mai puțin a putut fi anticipat că o dispută a fetelor va putea cuprinde trei tie-break-uri, însă nivelul inspirației și al șansei, s-a conturat superior în ceea ce o privește pe tânăra sportivă din Spania. Ea și-a asigurat la a patra șansă totală, salvând alte două, un duel important contra Elinei Svitolina. 

Până atunci, pasionații din țara noastră au constatat că încă din a doua zi de competiție, ultima a verii, în același timp, că singura compatrioată ce i se mai putea alătura Simonei Halep dincolo de primul tur – cu mențiunea unui duel excepțional purtat de Bianca Andreescu împotriva Viktorijei Golubic, câștigat după mari eforturi și peste 160 de minute, de reprezentanta frunzei de arțar – era Sorana Cîrstea. 

Curios sau nu, deși acest aspect ar fi părut improbabil privind în urmă cu șase săptămâni, aventura celei de-a doua jucătoare române în virtutea clasamentului actual, putea semăna serios cu a constănțencei, din multiple perspective. 

Mai întâi, în pofida unei porțiuni mediane excelente a stagiunii, încununate cu destule succese demne de subliniat, forma campioanei en-titre de la Istanbul începuse să abordeze din plin o traiectorie descendentă. Cedând trei dintre ultimele patru partide completate, noua elevă a lui Nigel Sears se poziționase într-o situație delicată, privind și spre următoarea mențiune, de asemenea una comună conaționalei sale duble campioane de Mare Șlem. 

Dacă aceasta din urmă s-a poziționat în bazinul capilor de serie care au primit un oponent foarte bine cotat dintre jucătoarele poziționate după șansa a 32-a, Cîrstea a fost repartizată să evolueze într-o altă confruntare ce a propus un important afiș de echilibru. 

Veronika Kudermetova a pornit la Flushing Meadows cu șansa 28, pe tabloul principal, momentumul ei nefiind însă unul favorabil deopotrivă. Astfel, încleștarea a două stiluri de joc agresive, poate una dintre cele mai atractive ale întregului prim tur al Openului American și-a prelungit așteptarea cu mult dincolo de miezul nopții. 

Startul disputei a adus o ușoară superioritate în dreptul agresivității rusoaicei, care s-a îndreptat excelent pe serviciu și respectiv retur, replica adversă devenind insuficientă. Însă, cu fiecare ocazie, artizana ei a căutat soluțiile permanente pentru a răspunde. 

Pe măsură ce actul de debut se putea apropia de final, românca și-a suplimentat din ce în ce mai mult precizia retururilor. Ca urmare, o revenire completă s-ar fi încununat prin convertirea primei șanse de set, venită cu mult înainte jocului decisiv, adjudecat dramatic de româncă printr-un alt răspuns minunat la primire, completat printr-un as. 

Făcând un pas mare din punct de vedere moral, Sorana a fost obligată să reziste unei presiuni constante a adversare, declanșat aproape în permanență, odată cu startul actului secund. Puternica atletă din Kazan și-a calibrat cu o mai mare atenție atacurile pe serviciul advers. În ciuda unei replici cu adevărat îndârjite la capitolul convertirii șanselor de break, insistențele în a-și forța rivala către greșeală au dat finalmente roade. Abia la a cincea oportunitate distinctă întâlnită în cel mai disputat interval al întregii partide, Kudermetova s-a putut distanța și pe fondul inexactităților venite din partea opusă de teren. Cumva, oricât de greu ar părea de crezut, un final grăbit de act secund pentru exponenta Dâmboviței a ajuns să îi ofere beneficiile ulterior. 

Gestionând mult superior din perspectiva concentrării maxime crucialul debut de manșă decisivă, cea care a fost dramatic eliminată în turul al treilea din 2020, și-a putut reactiva încrederea la cotele din finalul primei treimi de întâlnire. Obținând cu multă răbdare erorile adverse, ea a continuat să rămână suficient de agresivă, dar și de calmă, pentru ca Veronika Kudermetova să nu posede nicio șansă ușoară de a spera la o revenire. 

Sfidând orice auspicii anterioare, privind retrospectiv disputa, Sorana Cîrstea nu a mai făcut vreun pas greșit, trecându-și în cont setul terț (cu 6-0) și un succes de mare importanță. Cu zâmbetul în fața publicului pe măsura intensității etalate împotriva unui nume cotat superior în ierarhia mondială, ocupanta poziției 39 asigura un debut pozitiv al toamnei tenisistice românești. 

Desigur, pe măsură ce ea începea treptat să se gândească la duelul cu Shelby Rogers, aceeași zi calendaristică la București o aduce pe Simona Halep în postura de a avansa pentru întâia oară după multă vreme dincolo de turul secund al US Open. 

Maniera în care fosta semifinalistă din New York a reușit să depășească un obstacol foarte dur, Camila Giorgi, nu a putut decât oferi speranțe suplimentare. Atât timp cât starea de sănătate se menținea optimă, cea mai titrată tenismenă a țării noastre pleca probabil cu prima șansă împotriva Kristínei Kučová. 

Chiar dacă nu o mai înfruntase anterior pe o puternică reprezentantă a Slovaciei, prestația precedentă, conturată minunat în jurul serviciului, iar fi oferit suficient aplomb. Dar nicio combatantă întâlnită în premieră nu trebuia subestimată, având în vedere că primele secvențe ale disputei relocate  pe arena Arthur Ashe au fost în mare măsură echilibrate. Condițiile mult schimbate sub acoperiș îi puteau conferi un mare avantaj pretendentei mai slab cotate, care a demarat prin lovituri apăsate, dar în bună măsură imprecise. 

Concomitent, un cap de serie 12 excelent motivat a etalat foarte multă stabilitate a propriilor execuții, cel puțin până când avantajul a fost obținut și conservat. Stilurile de joc ale celor două combatante s-au complimentat sublim într-un ritm ale schimburilor mult mai stabil decât în runda precedentă. 

Totuși, câteva imprecizii semnate atât din interiorul terenului, cât și de la serviciu, i-au permis outsiderei să revină puternic în calculele manșei inaugurale. Simțind perspectiva ce se putea complica peste măsură, românca a hotărât să nu mai caute permanent limitele terenului. Simona a ales ca în punctele de cumpănă să prelungească schimburile în speranța că adversara ex-iugoslavă nu va rezista cadenței. Cu marje bine stabilite, Halep a avut succes pentru închiderea manșei inaugurale, în urma cele de-a treia oportunități. 

Risipirea emoțiilor devenea obiectivul și într-un act secund început în același ton al agresivității bine dozate. Rezultatele s-au materializat suficient de rapid, loviturile câștigătoare de excepție impulsionând o dispoziție pe măsură în cel mai mare stadion tenisistic al planetei. Greșelile neforțate, imposibil de evitat în unele instanțe, nu au împiedicat-o din a-și pune în practică intențiile ofensive. 

Opunându-se crucial șanselor de break ale game-ului trei, atleta conciliată de către Daniel Dobre și Darren Cahill și-a simplificat mult drumul către linia de sosire. Practic, ocupanta poziției 111 provizorii a avut nevoie de resurse imense pentru a stopa o serie de șase jocuri consecutive. Ulterior, replica Kristínei Kučová nu s-a mai putut ridica la un nivelul grozav, etalat de principala atracție a României pe tablourile newyorkeze de simplu. 

Simona Halep a profitat, așadar, la maximum, de posibilitatea de a consuma duelul sub un acoperiș, ploaia făcându-și apariția în amiază asupra Billie Jean King National Tennis Center.  Ea s-a impus convingător în runda a doua cu 6-3; 6-1, înainte ca jocul inaugural de pe Arthur Ashe Stadium să fi atins 70 de minute.

Prin urmare, cea mai liniștită prestație furnizată de către multipla laureată majoră – una cu mai multe execuții câștigătoare decât erori neprovocate – a completat o zi calendaristică a maximei eficiențe, în probele individuale. Sorana Cîrstea va continua, în aceeași măsură, parcursul în epicentrul lumii sportului alb din Statele Unite. Alături Biancăi Andreescu și Emmei Răducanu, cele două reprezentante depline ale României vor rămâne în atenția generală, pe măsură ce Openul American din 2021 avansează.

Surse:
https://www.digi24.ro/stiri/sport/1652625-1652625
https://www.digisport.ro/tenis/simona-halep-kristina-kucova-6-3-6-1-calificare-en-fanfare-in-turul-trei-la-us-open-1250091