Reprezentarea autohtonă la ediția 2020 de la Roland Garros s-a dovedit una de excepție, orientându-ne către partea ei feminină. Nu mai puțin de șapte sportive au izbutit să obțină prezența pe tabloul principal, în referire doar la proba de simplu.

Două dintre ele urmau să intre în competiție încă din ziua inaugurală a ei, 27 septembrie.

La o primă vedere, data la care s-a stabilit, în cele din urmă, startul turneului de Mare Șlem cu numărul trei al stagiunii nu are o însemnătate aparte pentru publicul internațional. Însă, audiența românească va puncta un moment interesant. Cea mai bine cotată tenismenă a momentului care se află la Paris a împlinit 29 de ani și urma să rescrie istoria unei arene echivalentă cu grandoarea sportului alb. Mats Wilander a fost unul dintre analiștii ce i-au acordat șanse mari pentru un drum lung în toamna pariziană, potrivit gsp.ro.

Simona Halep și-a aniversat ziua de naștere prin disputarea primei întâlniri de fete pentru care Court Philippe Chatrier a dispus de un acoperiș retractabil. În contextul în care ploaia a amenințat constant capitala franceză, atmosfera a prioritizat acoperirea terenului central. Românca și-a început al zecelea parcurs la Openul Francez împotriva unei oponente pe care nu o mai înfruntase anterior. Sara Sorribes Tormo și-a demonstrat tenacitatea și combativitatea pe parcursul anului curent. Prin urmare, auspiciile nu indicau o partidă tocmai facilă, mai ales pentru un prim tur al unui turneu de rang major.

Întocmai celor spuse, secvențele inaugurale au arătat un barometru extrem de ridicat al motivației pentru jucătoarea iberică de pe locul 70 mondial. Tormo s-a luptat îndârjit pentru fiecare schimb și și-a creat un avantaj interesant în actul de debut. Fosta campioană de la Paris se vedea condusă cu 2 – 4, deși domina cele mai multe dintre puncte. Din fericire, Halep nu avea să se impacienteze peste măsură, subminând eficienta defensivă a ibericei. Cu primul set acontat la mare luptă, ocupanta poziției a doua în ierarhia mondială s-a putut liniști îndeajuns de mult pentru a continua pozitiv. Deși tiparulul jocului nu s-a schimbat radical, raliurile rămânând lungi în cea mai mare parte, românca nu a mai pierdut deloc controlul situației. Simona Halep a evoluat tot mai bine către finalul duelului, drept pentru care scorul final s-a arătat unul categoric: 6 – 4 ; 6 – 0. Tabela poate să reflecte ceva mai dur aspectel din teren, însă învingătoarea s-a decis fără emoții. Reușind zece game-uri la rând, principala favorită de la Roland Garros și-a asigurat un al cincisprezecelea triumf consecutiv în circuitul WTA. Șirul respectiv reprezintă un nou reper al carierei pentru ea.

Aflarea adversarei Simonei Halep din runda a doua urma să implice o altă sportivă din țara noastră. Irina Begu și-a început campania pe zgura din Orașul Luminilor în fața lui Jil Teichmann. Elvețianca a arătat, la rândul ei, multă abilitate, la nivel înalt pe parcursul ultimelor 15 luni. Ea și-a atins cea mai bună poziționare în circuit pe finalul august. În prezent pe locul 54 WTA, sportiva născută la Barcelona a avut parte de un start dificil duminică seară. Mai experimentata sa rivală s-a desprins în prima manșă. Trecând cu bine de clipele mai dificile ce au urmat, Begu s-a impus cu 6 – 4, la căpătul setului întâi.

Teichmann a replicat debutul de partidă al bucureștencei, conducând cu 3 – 0 la începutul parțialului al doilea. Begu a remontat handicapul, dar nu a găsit resursele de a răsturna complet scorul în favoarea ei. Tânăra din Țara Cantoanelor a relizat trei break-uri din tot atâtea oportunități.

După două segmente încheiate în oglindă, actul decisiv a demarat cel mai echilibrat. La jumătatea setului, jucătoarea de pe poziția 72, a ierarhiei profesioniste a accesat momente de inspirație suplimentară, care au înclinat definitiv balanța în favoarea ei. În urma a exact 150 de minute de tenis intens, disputat în condiții relativ atipice. Irina Begu a prevalat cu 6 – 4 ; 4 – 6 ; 6 – 3. Premiul unui triumf muncit, dar meritat este reprezentat de o nouă confruntare directă cu Simona Halep. Cele două conaționale s-au întâlnit ultima oară relativ recent. La Praga, în faza semifinală, campioana de la French Open 2018 a câștigat în minimum de seturi.

Programul unei prime zile mult așteptate și totodată înfrigurate la Roland Garros a consemnat primele două victorii autohtone la simplu. Simona Halep și Irina Begu și-au depășit primele obstacole în calea către o nouă partidă comună, ce se anunță interesantă.

Surse:

https://www.gsp.ro/sporturi/tenis/roland-garros-mats-wilander-impresionat-de-simona-halep-611402.html 

https://www.digisport.ro/tenis/programul-romancelor-la-roland-garros-2020-irina-begu-a-invins-o-pe-jil-teichmann-meci-cu-simona-halep-in-turul-doi-916174