Una dintre cele mai digitale comune din România, localitatea Ciugud, are în vedere soluții de iluminat inteligent care să folosească energie produsă prin panouri fotovoltaice și sisteme de reducere a consumului de apă, în proiectarea bazei sportive.

Ciugud este comuna din județul Alba care a atras cele mai multe fonduri europene, direcționate către soluții de urbanism inteligente și prietenoase cu mediul. Primarul Gheorghe Damian a răspuns întrebărilor EURACTIV.ro despre importanța conștientizării protecției mediului în sport.

Soluțiile promise de Primărie se bazează pe experiența utilizării acestora în clădirile publice din Ciugud. Școala gimnazială a fost prima școală smart din mediul rural. Comuna din Alba a câștigat premiul pentru cea mai bună campanie de mediu din România, în cadrul Galei Green Report România, pentru campania „Verzulică Roboțel Reciclator”.

EURACTIV.ro: În Europa preocuparea aplicării reciclării în domenii specifice și cu impact la public este reală. Un astfel de obiectiv, aplicat la un sport de masă, cum este fotbalul, poate face ca tema sustenabilității și a reciclării să își crească impactul. (EURACTIV a realizat un vox-pop în rândul suporterilor și am găsit oameni preocupați de subiect).

Cum vedeți aceste preocupări în România? Credeți că ar trebui poate încurajate mai mult investițiile cu management de mediu în bazele sportive, în special în rândul unor sporturi de masă (ex. fotbalul)?

Gheorghe Damian, primar Ciugud: România este unul dintre statele europene cu cel mai mic grad de colectare a ambalajelor reciclabile și autoritățile locale sunt nevoite să plătească anual sume importante de bani pentru neîndeplinirea obligațiilor de mediu.

Aceasta este una dintre problemele generale de mediu și este adâncită de întârzierea aplicării unei legislații coerente privind perceperea unei garanții returnabile pentru ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu. De asemenea, o altă cauză este lipsa unui management integrat al deșeurilor produse de populație la nivel național.

 

"În cazul bazelor sportive, administratorii ar trebui să își gândească propriul management de mediu, corelat cu recomandările europene, iar accentul trebuie pus pe educarea suporterilor."

 

Potrivit studiilor naționale și europene, suporterii susțin că vor un mediu mai curat, însă nu întotdeauna se comportă ca atare. De aceea măsurile de mediu trebuie susținute de campanii educative privind colectare selectivă a deșeurilor, folosirea transportului ecologic sau consumul responsabil al apei.

EURACTIV.ro: Care este situația bazelor sportive de care se ocupă administrația pe care o reprezentați, din perspectiva managementului de mediu?

Gheorghe Damian, primar Ciugud: Comuna Ciugud are o bază sportivă de dimensiuni mici (un teren de fotbal fără tribune), însă, în viitor, avem în plan construirea unei baze sportive moderne, care să includă inclusiv facilități pentru spectatori.

Din punct de vedere al managementului de mediu, comuna are în implementare un sistem integrat la nivelul întregii comunități, care cuprinde măsuri inclusiv pentru colectarea selectivă a deșeurilor, reducerea poluării sau consumul unor resurse cu moderație în timpul unor acțiuni culturale, artistice și sportive.

Cu mulți ani în urmă, la nivelul comunității noastre am implementat o abordare privind deșeurile stradale, total diferită față de abordarea localităților din România. Astfel, în Ciugud am eliminat coșurile de gunoi stradale și am organizat în paralel campanii de informare în scopul determinării cetățenilor să colecteze selectiv și să recicleze deșeurile în propriile gospodării.

EURACTIV.ro: Cum se prezintă stadionul din administrare din perspectiva standardelor de mediu? Ce necesități ar fi?

Stadionul pe care administrația locală din Ciugud îl are în administrare este un stadion de mici dimensiuni, fără tribune pentru spectatori, însă cu vestiare și grupuri sanitare.

Din punct de vedere al standardelor de mediu, baza sportivă are implementat un sistem de colectare selectivă a deșeurilor.

 

În viitoarea bază sportivă, pe care dorim să o construim, ne propunem să implementăm mai multe soluții prietenoase cu mediul, de la iluminat inteligent care să folosească energie produsă prin panouri fotovoltaice și până la sisteme de reducere a consumului de apă.

Școala Gimnazială Ciugud, prima școală smart din rural

Aceste soluții sunt deja aplicate în unele clădiri publice din Ciugud, cum este Școala Gimnazială, care este prima școală smart din mediul rural din România.

EURACTIV.ro: În ce măsură credeți că s-ar putea face mai mult, dacă ar fi create parteneriate strategice între organizații de mediu, de exemplu, și foruri care pot duce acest subiect către mase - cum ar fi, cele sportive, organizațiile din fotbal?

Gheorghe Damian, primar Ciugud: Cea mai bună soluție pentru conștientizarea problemelor de mediu o reprezintă informarea cetățenilor. În 2021, Comuna Ciugud a câștigat premiul pentru cea mai bună campanie de mediu din România, în cadrul Galei Green Report România pentru campania „Verzulică Roboțel Reciclator”.

De asemenea, același proiect a câștigat, marți, locul I la categoria dedicată proiectelor inovatoare în domeniul protejării mediului din cadrul conferinței internaționale „Inovație și calitate în sectorul public”, eveniment organizat de Guvernul României prin Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Prin urmare domeniul protejării mediului înconjurător ne interesează și se regăsește între prioritățile comunității noastre. Fiecare inițiativă are însă o componentă importantă de informare și educație a cetățenilor de toate vârstele pentru a proteja natura și a consuma resursele cu moderație. Spre exemplu, proiectul amintit a debutat în 2021 și a presupus montarea în curtea Școlii Gimnaziale Ciugud a unei stații de preluare și reciclare a ambalajelor. Acesta a fost numit „Verzulică – roboțelul reciclator”, iar copiii au fost provocați să recicleze cât mai multe ambalaje și să colecteze cât mai multe monede virtuale. Recent, fiecare clasă din cadrul școlii și-a convertit monedele virtuale colectate în bani reali, pe care copiii îi vor putea folosi pentru a finanța mici proiecte și activități educaționale sau extrașcolare.

În cea de-a doua fază a proiectului, la începutul anului 2022, administrația locală din Ciugud va monta astfel de stații de reciclare și în alte zone din comună, iar cetățenii ar putea primi în schimbul monedelor virtuale reduceri la magazinele sătești, care au acceptat să intre în acest program. Un astfel de proiect poate fi multiplicat și la nivelul unui stadion de mari dimensiuni, spre exemplu, iar spectatorii să fie recompensați cu obiecte promoționale în schimbul reciclării ambalajelor din plastic, sticlă și aluminiu.

EURACTIV.ro: Din această perspectivă, cât de conștient credeți că este publicul sportiv de implicațiile ecologice ale organizării de evenimente sportive? În ce moduri credeți că ar fi mai multă conștientizare din partea suporterilor?

Gheorghe Damian, primar Ciugud: Campaniile de informare și de conștientizare sunt cele mai bune soluții pentru a educa participanții la competițiile sportive.

EURACTIV.ro: Într-o posibilă campanie de informare în rândul suporterilor sportivi, care ar fi temele care ar trebui să aibă prioritate, din perspectiva protecției mediului: iluminatul, deșeurile de plastic, consumul de apă, încălzirea sau deplasarea la eveniment?

Gheorghe Damian, primar Ciugud: Din punctul meu de vedere, toate temele expuse de dumneavoastră sunt importante și trebuie tratate în informarea publică a suporterilor. Pentru un mediu curat este important să învățăm să reciclăm colectând selectiv, dar și să consumăm resursele cu moderație. Vorbind de sport spunem că ajută la „o minte sănătoasă într-un corp sănătos”, însă, în același timp, trebuie să trezească și conștiința protejării naturii.

Nu putem face sport într-un mediu poluat, iar acest lucru trebuie să îl conștientizăm cu toții. Colectarea selectivă a deșeurilor și colectarea deșeurilor medicale (măștile sanitare de protecție)

EURACTIV.ro: În ce măsură pandemia va lovi și mai tare preocupările pentru mediu, în România? Vor rămâne la coada listei sau dimpotrivă, s-ar putea să crească preocuparea, dată fiind grija mai mare pentru sănătate?

Gheorghe Damian, primar Ciugud: Pandemia a adus o nouă problemă pentru toate comunitățile din România: măștile sanitare/ chirurgicale de protecție.

Aceste materiale de unică folosință ajung din păcate, de multe ori, în natură, iar specialiștii în protejarea mediului atrag atenția privind impactul pe care îl vor avea pe termen lung. Durata de descompunere a componentelor din masca de protecție este de până la 450 de ani.

Potrivit studiilor, doar în primul an al pandemiei (2020), în oceanele lumii ar fi ajuns peste 1,5 miliarde de măști de protecție ceea ce înseamnă aproape 7.000 de tone de poluare marină din plastic.

După cum știți, masca de protecție trebuie purtată obligatoriu în spațiul public, cum tribunele stadioanelor sau bazelor sportive. Ar trebui să ne gândim serios unde ajung aceste materiale sanitare periculoase. Cred că se impun măsuri serioase privind colectare și reciclarea măștilor de protecție, dar și o campanie de informare a populației.

În prezent, în România nu știm unde ajung sutele de milioane de măști vândute în fiecare an al pandemiei, câte ajung în natură și câte vor ajunge în râurile și apele noastre. Impactul va fi puternic și, din păcate, va influența viața și poate sănătatea copiilor noștri.

La nivelul comunei Ciugud, intenționăm să începem, în scurt timp, o campanie prin care să sprijinim colectarea organizată și eliminarea ulterioară a măștilor de protecție folosite. Vom începe în școală, acolo unde educăm copii noștri, iar apoi în întreaga comunitate.

EURACTIV.ro: Ce ar putea face oamenii din sport, vedetele și organizațiile pentru a face să crească activitățile de reciclare, precum și comunicarea pe subiect?

Gheorghe Damian, primar Ciugud: Pentru un mediu curat ar trebui să ne implicăm fiecare dintre noi și să înțelegem că sportul înseamnă în primul rând respectul pentru natură. De aici ar trebui să începem și exemplul fiecărui om cu notorietate din sport poate avea un impact pozitiv în rândul suporterilor, mai ales în rândul copiilor.

Așa cum v-am mai spus, totul pornește de la educație: ne educăm preluând exemplul idolului nostru din sport sau ne educăm văzând ce face cel de lângă noi. Important este să înțelegem că educația pentru mediu este extrem de importantă pentru viitorul nostru și al copiilor noștri.

UPDATE VIDEO Dezbatere „Fotbal: O pasă strategică pentru un mediu sustenabil”

Mai mult pe EurActiv »