Dacă auspiciile atingerii ultimei faze preliminare din a treia competiție fotbalistică nu au arătat tocmai bine după manșele tur, poziția formațiilor românești a găsit o finalitate aproape perfectă.

Înfruntând cel mai experimentat adversar în Djurgårdens, Sepsi Sfântu Gheorghe nu a putut emite pretenții la o nouă calificare surprinzătoare.

În schimb, FCSB și mai ales CFR Cluj și-au cimentat accederea la limită dincolo de turul al treilea, profitând de evoluții solide. Universitatea Craiova părea să aibă nevoie de mult mai mult împotriva Zoryei Luhansk, iar debutul pe bancă a lui Mirel Rădoi a adus o evoluție pe alocuri entuziasmantă. Succesul cu 3 – 0 obținut după înfrângerea indubitabilă din tur a garantat grupării oltene al treilea loc tricolor, într-un play-off de UEFA Conference League atât de greu scontat la un moment dat.

Peisajele din sportul rege pot beneficia de momente în care se ridică la înălțimea altor discipline. România încă beneficiază de o rază importantă a talentului confirmat, vizibilă mai degrabă la nivel individual. Recent, pentru a nu mai include o Simona Halep ajunsă într-un nou sfert de finală în Toronto, am văzut cum scrima, prin Andreea Boldor și Iulian Teodosiu, a oferit performanțe amplificate din canoe Cătălin Chirilă. Fiecare dintre ei reprezintă dovada că sportul conține adânci rădăcini (cel puțin) excepționale, referindu-ne la seniori. David Popovici, Ancuța Bondar și Simona Radiș sunt alte figuri ce au fost și sunt pregătiți să atragă atenția la cel mai înalt nivel, în proaspete turniruri europene.

În contextul celor explicate, fotbalul, reprezentativ sau de club, nu poate decât să spere la respectivul punct, al decenței. Raportat la trecutul îndepărtat, standardele au scăzut mult, însă oportunitățile revenirii încă pot fi exploatate, precum ultimele săptămâni au arătat, chiar și în a treia competiție valorică a continentului. Singurul obiectiv teoretic tangibil, dar și foarte îndrăzneț, la prima vedere, a fost subliniat drept atingerea grupelor. Încă de la început, respectiva fază a presupus șanse destul de mici, realist vorbind, însă prezența abundentă nu s-a arătat deloc neproductivă sau inutilă.

Nu este niciodată de neglijat când toate cele patru formații direct implicate au avut în față chiar etapa play-offului. Dar, în măsura în care succesele anterioare au fost înregistrate, era clar că șansele formaților difereau, raportat la șansă ori – de ce nu – la valoarea trecutului. Pentru o șansă grozavă însă, indiferent de circumstanțe, momentul a meritat semnalat, deși procentele nu au fost permanent favorabile.

Djurgårdens – Sepsi: Dubla manșă a provocării suedeze se încheie clar, dar onorabil

Pentru o combatantă precum Sepsi Sfântu Gheorghe, ipostazele participărilor europene reprezintă până acum un prim pas, ce merită apreciat. Ținând seama de criteriul coeficientului, dar și cel al experienței, traseul a fost așteptat să se prezinte cel mai greu, de la o ocazie la următoarea. Într-adevăr, Olimpija Ljubljana s-a arătat adversarul principal ca valoare în turul al doilea preliminar, iar norocul și inspirația au anulat în cele din urmă revenirea reprezentantei capitalei Sloveniei, la lovituri de departajare. În schimb, continuarea într-un ritm acerb de joc a urcat nivelul, fapt ce nu poate fi imediat confirmat pentru celelalte exponente din noua Superligă. Atunci când își face apariția, numele lui Djurgårdens semnifică relevanța pentru fotbalul nordic, nelimitat doar la granițele suedeze. 

Marea diferență a dublei precedente, în dreptul jucătorilor lui Cristiano Bergodi, s-a remarcat la nivelul atitudinii adverse. Când echipa nordică a deschis scorul pe terenul covăsnean, lucrurile nu au fost stopate. Forcingul lui Sepsi nu a fost suficient pentru a anula un ecart vizibil valoric, decât la două lungimi. Concluzia turului, în ciuda finalului mai încurajator, a semnalat șansele foarte scăzute pentru câștigătoarea recentei Supercupe autohtone.

Este drept că în deplasare, absolut nimic nu mai rămânea de pierdut, însă dispoziția de joc a arătat diferit. Chiar și în eventualitatea în care Marius Ștefănescu ar fi revenit pe gazonul din Stockholm la 100 % apt, șansele au fost destul de mici. Cu toate acestea, startul partidei începute de la 1 – 3 a adus o secvență de mare calitate, speranțele transilvănene devenind brusc viabile.

Cosmin Matei nu a ratat oportunitatea deschiderii scorului, precum în seara de la Ljubljana, cea dintâi reușită venind după doar 8 minute. Însă, după respectiva lovitură liberă din unghi, replica a venit foarte rapid pentru ca atmosfera să se liniștească în dreptul gazdelor echipate în albastru. La aproximativ 150 de secunde distanță, Hampus Findell a restabilit egalitatea, moment ce a deschis o avalanșă a șanselor suplimentare. 

Suedezii au preluat conducerea inclusiv pe tabelă la puțin timp după jumătatea primei reprize, datorită reușitei lui Joel Asoro. Cu soarta calificării deja pecetluită, ritmul nu a scăzut foarte mult, miza dincolo de reluare fiind o impresie pozitivă care să se transforme într-un minim un punct de coeficient. Din păcate, după multe secvențe de fotbal echilibrat, același decar menționat mai devreme a asigurat o dublă victorie pentru Djurgårdens cu 3 – 1, mulțumită a patru reușite. O dimensiune realistă a semnalat în cele din urmă singura înfrângere a unei seri cu potențial absolut memorabil.

CFR – Shakhtyor Soligorsk: Confirmarea pragmatică a campioanei vine în retur

Lucrurile urmau să devină cu adevărat interesante, în cazul în care toate celelalte duble încă aveau numeroase semne de întrebare. Poate că ocazia descrisă prea echilibrată în teorie a fost cea cu implicarea campioanei ultimelor cinci ediții ale competiției interne. Pe de altă parte, devenea evident pe parcursul primei duble Conference League pentru CFR Cluj, opoziția era programată doar pentru următoarea fază. Liga Belarusului și-a câștigat în timp plusul enorm în fața națiunilor precum Andorra, spre exemplu. Însă, teoria a indicat că cel mai celebru Șahtior local (Shakhtyor Soligorsk) nu ar trebui să reprezinte un obstacol de netrecut.

Dar, pentru o a treia ocazie consecutivă pe o arenă străină (în fapt un teren neutru pentru amândouă combatante), atitudinea jucătorilor conduși de către Dan Petrescu a subliniat siguranța defensivă necesară. Deși ocaziile au venit de ambele părți – inclusiv pentru gazdele curajoase care au izbit inclusiv bara – tabela a rămas nemodificată pentru cele 95 de minute. Scena a fost ca urmare pregătită pentru o altă confruntare pe stadionul Dr. Constantin Rădulescu. Interesant este că, pentru toate celelalte participante românești, momentul prezent din campionat nu a devenit prea inspirat.

Totuși, o grupare ardeleană vișinie ce nu a ajuns la punctul maxim al încrederii a ajuns la egalitate cu Rapid în clasament. Tensiunea a rămas însă mare, în special celor întâmplate după manșa secundă contra lui Pyunik, motivul pe care publicul nu l-a dorit repetat pentru a doua oară în patru săptămâni. Nu a fost nevoie de foarte multă acțiune în Gruia pentru ca presiunea asupra oaspeților să se intensifice serios. Ciprian Deac și Claudiu Petrila au încercat să inițieze o presiune constantă, practic necesară pentru impunerea superiorității așteptate din primul joc. 

O dată în plus, rolul vârfurilor în sistemul lui Dan Petrescu s-a dovedit absolut vital, Gabriel Debeljuh și Jefté Bentancor au conlucrat pentru deschiderea scorului, inclusiv la general. Aproape de pauză, obiectivul principal a fost bifat, într-un context cu mare presiune, replica întețindu-se serios la reluare. Nikita Korzun a semnat prima dintre șansele uriașe ale lui Shakhtyor pentru a egala, Simone Scuffet arătând reacții perfecte și nu puține. 

Deși jucătorii bieloruși au fost mai degrabă puși sub presiune, marile ocazii au venit spre final. Așadar, goalkeeperul francez a semnat alte două intervenții de excepție, în minutele 73 și 83 au asigurat victoria simplă, poate inestetică, însă categoric meritată, întrucât șansele pentru dublarea avantajului au existat deopotrivă. Odată finalului înregistrat cu scor minim la Cluj, a devenit clar că cel mai viabil scenariu pozitiv a fost complet asigurat, în ciuda accidentări grave a pasatorului decisiv din America de Sud.

FCSB – Dunajská Streda: Celălalt dublu succes al zilei, în plin entuziasm roș-albastru

Primul și probabil cel mai solid argument al serii venea dinspre capitală, luând în seamă și desfășurarea din urmă cu o săptămână. Publicul român a fost la o zi distanță să urmărească cea dintâi confruntarea a lui Dinamo în liga secundă, care să preceadă unui important duel european al marii rivale. În Slovacia, FCSB a arătat fără multe piedici în joc că este clubul mult superior lui Dunajská Streda, o echipă mai veche decât fiecare a primului eșalon român.

În pofida unui alt început complet neconvingător pe plan intern, Nicolae Dică a avut de ce să rămână optimist, datorită manierei în care jocul din deplasare s-a desfășurat. Protagoniștii unei campanii estivale de transferuri rar văzută în ultimii ani, chiar și pe fondul roș-albastru, au avut o nouă ocazie a evidențiere, în fața celor aproximativ 40.000 de spectatori prezenți în tribunele Național Arena.

Singurul avantaj dezvoltat după manșa tur a părut să fie conservat cu mult curaj și succes de bucureșteni, cu toate că emoțiile s-au dovedit mari. O execuție perfectă a lui Norbert Balogh a găsit doar încheietura barelor, la capătul primelor 10 minute. Avertismentul dur oferit de atacantul advers nu a avut foarte mare nevoie de un răspuns așteptat multă vreme. Malcom Edjouma și Octavian Popescu au semnalat că presiunea va merge spre poarta slovacă, acolo unde a putut acționa și Andrei Cordea. 

Mijlocașul venit din Moldova a fost iertat de o suspendare mai lungă unui singur meci, în urma eliminării venite cu Saburtalo. Cea mai bună modalitate prin care să profite de contextul favorabil a venit înaintea expirării jumătății de oră inaugurale, după ce execuția lui Bogdan Rusu a nimerit doar stâlpul din stânga goalkeeperului advers. Poate contrar cursului moral al înfruntării, oaspeții erau conduși, iar misiunea bucureșteană a devenit realmente la îndemână. 

Jucătorii fostului golgheter al Stelei au dorit chiar mai mult, imediat după gol, dar în ciuda altor multe ezitări în ambele defensive, tabela nu s-a mai modificat. Dunajská a fost eliminată prin două înfrângeri la limită, culoarul aparent accesibil pentru FCSB deschizându-se pentru ultimul pas înaintea grupelor.

Universitatea Craiova – Zorya: Noul început din Oltenia aduce o seară excepțională

Cea mai interesantă poveste rămasă de acoperit a avut de consemnat finalul în Bănie, acolo unde fotbalul ucrainean a avut o nouă oportunitate de a se evidenția. Referindu-ne cu atenție la succesul înregistrat de Mircea Lucescu și Dinamo Kiev, play-offul Champions League devenind realitate, Zorya Luhansk a arătat echipa mult superioară în turul cu Universitatea Craiova. Dar, o decizie cu accente ale disperării s-a dovedit cartea câștigătoare pentru noua echipă a lui Mirel Rădoi. Fostul selecționer a preluat un grup care tocmai lăsase în urmă o primă victorie controversată în fața rivalei din oraș.

Motivația oferită probabil de cel mai numeros asalt al publicului de la temperarea pandemică încoace, a reprezentat celălalt as pe care gruparea alb-albastră s-a bazat. Iar, în deplin contrast cu evenimentele petrecute în Polonia, cu șapte zile în urmă, leii și-au arătat agresivitatea și dorința de la faza incipientă a confruntării de pe Ion Oblemenco. 

Literalmente, Andrei Ivan a ajuns într-o poziție din care ar fi trebuit să introducă balonul în plasă, după doar 11 secunde. Virtualul cel mai rapid gol al istoriei stadionului și al întregii competiții nu a venit atunci, însă demarajul nu putea fi imaginat mai puternic. Alte situații clare au anunțat cel de-al doilea gol continental al lui Raul Silva, înscris înaintea completării celui de-al cincilea minut. Asaltul a continuat cu replici într-adevăr foarte palide ale Zoryei, gazdele promițând să nu îi ofere același gen de debut precum lui Laurențiu Reghecampf în 2021, contra lui Laçi.

Ștefan Baiaram, Paul Papp și Alexandru Mateiu s-au văzut cel mai aproape de a-și plasa gruparea în avantaj la general, înaintea încheierii primei reprize. Al doilea interval a adus însă trei minute ale inspirației perfecte pentru mai tânărul coordonator amintit mai devreme. Inițial, voleul său excepțional din interiorul careului a incendiat complet atmosfera, pentru ca ulterior, tot el să inițieze faza prelungită prin intermediul căreia Nicușor Bancu a stabilit un rezultat final de neprezentare. 

După minutul 57 a părut că orice tentativă ucraineană de reintrare în calcule a devenit inutilă. Scorul putea arăta chiar mai sever pentru oaspeții din Bănie decât 3 – 0. Contra unei Științe complet revigorate, victoria din tur a Zoryei Luhansk a fost anulată, fotbalul continental atingând unul dintre cele mai înalte puncte ale secolului în Craiova.

Reiterând o afirmație precedentă, maximul dintr-o perspectivă obiectivă a fost astfel împlinit pentru formațiile românești implicate în sceptrul european al lunii august. Ca urmare, șansele participării în grupele UEFA Champions League redevin realistice, întrucât ele acoperă trei direcții diferite, dar cu aceeași motivație, dovedită din plin pe terenurile proprii.

Surse: 

https://www.gsp.ro/international/conference-league/conference-league-adversare-cfr-fc/sb-craiova-sepsi-671555.html